Κλείσιμο

Δυστύχημα στα Τέμπη: Και στη Βουλή η αναζήτηση αιτιών και ευθυνών

Η πρώτη κοινοβουλευτική συζήτηση του δυστυχήματος θα γίνει αύριο Τετάρτη στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, την οποία αναμένεται να ενημερώσει με πρωτοβουλία της κυβέρνησης ο νέος Υπουργός Μεταφορών Γιώργος Γεραπετρίτης

Της Πηνελόπης Γκάλιου

Το δρόμο της Βουλής παίρνει η υπόθεση του τραγικού δυστυχήματος των Τεμπών με την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση να επιδιώκουν τον κοινοβουλευτικό διάλογο αλλά με διαφορετική αφετηρία ο καθένας και με διαφορετικά "πρωταγωνιστικά" πρόσωπα, κατά τις συνεδριάσεις που θα επιχειρήσουν να αναζητήσουν τα αίτια του δυστυχήματος και το ιστορικό, των πολιτικών επιλογών που συνέβαλαν σε αυτό.

Η πρώτη επίσημη κοινοβουλευτική προσέγγιση και συζήτηση του δυστυχήματος που στοίχισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους, θα γίνει αύριο Τετάρτη στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου την οποία αναμένεται να ενημερώσει με πρωτοβουλία της κυβέρνησης ο νέος Υπουργός Μεταφορών Γιώργος Γεραπετρίτης.

Μάλιστα ο πρόεδρος της Βουλής χαρακτήρισε αυτή την ενημέρωση ως μια «πρώτη εμπλοκή» του Κοινοβουλίου στην υπόθεση, με τα πρόσωπα "κλειδιά" στην υπόθεση, όπως ο παραιτηθείς Υπουργός Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, ή ο πρώην Υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σπίρτζης, να μην θεωρείται δεδομένο ότι θα παραστούν.

Ενδεχόμενο που σχολίασε και ο πρόεδρος της Βουλής και ερωτηθείς σχετικά, υπενθύμισε πως οι δύο άνδρες δεν είναι μέλη της Επιτροπής, ωστόσο, μπορούν να συμμετέχουν αντικαθιστώντας συναδέλφους τους.

Και η κυβέρνηση πάντως αναμένει και κάλεσε έμμεσα δια του κυβερνητικού εκπροσώπου τον Κώστα Καραμανλή να δώσει τις δικές του εξηγήσεις στη Βουλή για την τραγωδία στα Τέμπη, με τον Γιάννη Οικονόμου να δηλώνει πως "ο κ. Καραμανλής είναι βουλευτής της ΝΔ. Θεωρώ ότι στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, που θα γίνει μία εκτεταμένη συζήτηση και ο ίδιος πρέπει να προσέλθει και να καταθέσει τη δική του άποψη".

Αναφερόμενος δε, στην ανάληψη της πολιτικής ευθύνης από τον πρώην Υπουργό Μεταφορών και την παραίτησή του ο κ. Οικονόμου, παρατήρησε ότι "η ανάληψη πολιτικής ευθύνης δεν σημαίνει ότι φταίνε οι προηγούμενοι και οι επόμενοι και όχι αυτός. Προφανώς έχει αναλάβει τις ευθύνες του και νομίζω ότι ο κ. Καραμανλής, το επόμενο διάστημα, θα επιλέξει και αυτός να τοποθετηθεί".

Ακόμη πάντως και αν ο παραιτηθείς Υπουργός δεν επιλέξει να βρεθεί ενώπιον των συναδέρφων του στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου αύριο, όπως είπε και ο Κώστας Τασούλας η εν λόγω συνεδρίαση "δεν θα είναι και η τελευταία".

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε εξάλλου και την άμεση σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για την διερεύνηση των αιτιών που οδήγησαν στην τραγωδία των Τεμπών, επιδιώκοντας έναν ευρύτερο κοινοβουλευτικό διάλογο για το δυστύχημα που συγκλόνισε το πανελλήνιο.

Με το αίτημα αυτό ζητείται να κληθούν για ακρόαση ο τέως υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Κώστας Καραμανλής, οι υφυπουργοί Γιάννης Καραγιάννης και Μιχάλης Παπαδόπουλος, ο γ.γ. του Υπουργείου Γιάννης Ξιφάρας, οι διοικήσεις του ΟΣΕ και συνδικαλιστές.

Χωρίς ωστόσο να γίνεται καμία αναφορά στην περίοδο δικυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ της περιόδου 2015-2019, στο αίτημα γίνεται μία επιστροφή στο 2007 και ζητείται η κλήση του Κωστή Χατζηδάκη ο οποίος -όπως αναφέρεται- το 2007 ως υπουργός Υποδομών και Μεταφορών υπέγραψε για λογαριασμό του δημοσίου τη σύμβαση 10005/2007 για το σύστημα ελέγχου ETCS.

Παρά την προσπάθεια της Κουμουνδούρου πάντως να στρέψει όλες τις ευθύνες στις κυβερνήσεις της ΝΔ – όπως σχολιάζει παράγων της Πειραιώς- ματαιοπονεί.

Οι πολιτικοί ακροβατισμοί και η επιλεκτική αμνησία και ευαισθησία δε χωρούν σε τέτοια συγκλονιστικά γεγονότα – ανέφερε η ίδια πηγή – υπενθυμίζοντας ότι η κυβέρνηση ήταν και είναι εκείνη που έχει εκκινήσει διαδικασίες ενημέρωσης της Βουλής, όλων των κομμάτων και των πολιτικών αρχηγών από τον Υπουργό Επικρατείας με αρμοδιότητα τις Μεταφορές και τις Υποδομές Γιώργο Γεραπετρίτη

"Θα ήταν, άλλωστε, βήμα στην κατεύθυνση που απαιτούν οι καιροί και αξιώνει η κοινωνία, η δημιουργική αντιπαράθεση και τελικά η σύνθεση απόψεων, προτάσεων και ιδεών και όχι η στείρα κομματική αντιπαράθεση. Ισχυρισμοί ότι φταίνε όλοι οι άλλοι, διαστρεβλώσεις, ψέματα, συμψηφισμοί δεν χωρούν. Τώρα είναι η ώρα της αλήθεια και είναι η ώρα της αλήθειας για όλους" σχολίασε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Πηγή: skai.gr