Δυσφορία ΗΠΑ για συνεργασία με Κίνα: Η Ελλάδα θα πρέπει να είναι προσεκτική

Τη δυσφορία των Ηνωμένων Πολιτειών φαίνεται να προκαλεί η οικονομική συνεργασία Αθήνας – Πεκίνου στον απόηχο της πρόσφατης επίσκεψης του προέδρου της Κίνας Σι Τζινπίνγκ στην Ελλάδα. 

Στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο συνέδριο του Delphi Forum και της Καθημερινής, που διεξαγάγεται στην Ουάσινγκτον υπό τον τίτλο «Southeast Europe & East Med: New strategies, New perspectives», ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Γούιλμπουρ Ρος, στενός συνεργάτης του Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «η Κίνα έχει ιστορία που δελεάζει τα έθνη που έχουν πρόβλημα με μετρητά σε προκατειλημμένες συμμαχίες». «Η Ελλάδα», πρόσθεσε ο Γούιλμπουρ Ρος, «θα πρέπει να είναι προσεκτική να μην πέσει στην παγίδα και να μετατοπιστεί από τη συμμαχία».


Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, που είχε σειρά συναντήσεων στην Ουάσινγκτον με τον υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ, αλλά και τον γερουσιαστή των Δημοκρατικών Ρόμπερτ Μενέντεζ, απάντησε ότι η χώρα μας  καλωσορίζει κάθε ξένη επένδυση, παραμένοντας πάντα στον πυρήνα της δυτικής συμμαχίας. 


Ο αμερικανός υπουργός Εμπορίου είχε επισκεφθεί την Αθήνα το Σεπτέμβριο, οπότε συζήτησε για το επενδυτικό ενδιαφέρον αμερικανικών εταιρειών στη χώρας μας, αλλά και για συγκεκριμένες επενδύσεις.  Είχε συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Από την πλευρά του, ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Nίκολας Μπερνς ξεκαθάρισε ότι η σημερινή αμερικανική κυβέρνηση δεν θα στηρίξει την ελληνική σε ενδεχόμενο «θερμού επεισοδίου». 

«Λυπάμαι που το λέω, αλλά εάν η Ελλάδα χρειαστεί τη στήριξη των ΗΠΑ σε ένα θερμό επεισόδιο με την Τουρκία, δε νομίζω ότι θα την έχει από τον πρόεδρο Τραμπ» ανέφερε χαρακτηριστικά στο ίδιο συνέδριο. 

 

Πηγή: skai.gr