Δίωξη σε Δούρου, Ψινάκη και άλλους 18 για την φονική πυρκαγιά στο Μάτι

Ποινικές διώξεις για την φονική πυρκαγιά στο Μάτι, η οποία στοίχισε την ζωή σε 100 ανθρώπους, άσκησε μετά από επτά μήνες εντατικών ερευνών η Εισαγγελία της Αθήνας.

Στους διωκόμενους περιλαμβάνονται η περιφερειάρχης Ρένας Δούρου, οι δήμαρχοι της περιοχής Ηλίας Ψινάκης και Ευάγγελος Μπουρνούς, και υψηλόβαθμα στελέχη του αντιπυρικού μηχανισμού.ο πρώην αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Σωτήρης Τζερούδης, ο νυν αρχηγός και τότε υπαρχηγός Βασίλης Ματθαιόπουλος, καθώς και ο τότε γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Καπάκης.

Οι διώξεις αφορούν εμπρησμό από αμέλεια, ανθρωποκτονίες από αμέλεια και σωματικές βλάβες από αμέλεια με επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου. Για τα αδικήματα αυτά ο νόμος προβλέπει ποινές ως πέντε χρόνια φυλάκισης που όμως μπορεί υπό εξαιρετικές περιστάσεις να φθάσουν ως και τα δέκα χρόνια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εισαγγελείς έχουν εντοπίσει ευθύνες και πριν την φονική πυρκαγιά και κατά τη διάρκεια της.

Στη δίωξη περιλαμβάνεται επίσης ο 65χρονος που προκάλεσε την φωτιά στο Νταού Πεντέλης, η οποία εξαπλώθηκε και εν τέλει κατέκαψε το Μάτι και τη γύρω περιοχή.

Η υπόθεση θα διαβιβαστεί σε ανακριτή λόγω της σοβαρότητάς της, παρά το γεγονός ότι οι κατηγορίες είναι πλημμεληματικού χαρακτήρα.

Εκτός από την ποινική δίωξη κατά των παραπάνω προσώπων η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών εξέδωσε απαλλακτική διάταξη για τέσσερα άτομα τα ονόματα των οποίων είχαν αναφερθεί σε μηνυτήριες αναφορές συγγενών θυμάτων και θυμάτων.

Τα άτομα που απαλλάχθηκαν είναι ο Κωνσταντίνος Τσουβάλας πρώην αρχηγός ΕΛΑΣ, ο διευθυντής της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής ταξίαρχος Νίκος Σπανουδάκης, η περιφερειακή σύμβουλος Αττικής Ιωάννα Τσούπρα, υπεύθυνη για την Πολιτική Προστασία, και ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής Κωνσταντίνος Καλύβας.

Στην αξιολόγηση του υλικού της δικογραφίας οι εισαγγελείς κάνουν λόγο για «απόλυτη ασυνεννοησία, χάος και κατάρρευση του συστήματος, γενικευμένες ευθύνες των συναρμόδιων υπηρεσιών, εγκληματικά λάθη και παραλείψεις κατά την αντιμετώπιση της φονικής πυρκαγιάς».

Δεν περιλαμβάνουν στα αίτια της καταστροφής την αυθαίρετη δόμηση.

Επίσης αξιολογούν σωρεία παραλείψεων στο στάδιο της πρόληψης από την πλευρά της αυτοδιοίκησης, ενώ στη δικογραφία την κόλαση της πυρκαγιάς, και τις τρομακτικές ευθύνες του κρατικού μηχανισμού περιγράφουν 350 καταθέσεις μαρτύρων και σωρεία άλλων επιβαρυντικών στοιχείων.

Ειδικότερα, ευθύνες επιρρίπτουν για έλλειψη συντονισμού, σωρεία παραλείψεων και λαθών κατά την αντιμετώπιση της πύρινης λαίλαπας από Πυροσβεστικό Σώμα, ΕΛΑΣ, Περιφέρεια, τους δύο Δήμους της περιοχής (Ραφήνα, Μαραθώνα) και την γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. «απόλυτη ασυνεννοησία, κατάρρευση του συστήματος με δύο λόγια χάος».

Παράλληλα παραμένουν για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι ανοικτές έξι ακόμα δικογραφίες:

  • Στο Ναυτοδικείο για ευθύνες λιμενικών και Λιμεναρχείου
  • Στο Στρατοδικείο για ευθύνες στρατιωτικών
  • Μία δικογραφία για πολεοδομικές παραβάσεις (αυθαίρετη δόμηση και αιγιαλός)
  • Μία δικογραφία που αφορά αναντιστοιχίες στο σύστημα της Πυροσβεστικής
  • Μία δικογραφία για την καθήλωση των εναέριων μέσων από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας
  • Η δικογραφία που έχει διαβιβαστεί στη Βουλή για τυχόν ευθύνες πολιτικών προσώπων.

Την έρευνα διενέργησαν ο πρώην προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλίας Ζαγοραίος και οι εισαγγελείς πρωτοδικών Νίκος Φιστόπουλος και Κώστας Σπυρόπουλος.
Πηγή: skai.gr - Ιωάννα Μάνδρου