Δημοσκόπηση ΣΚΑΪ: Δυσαρέσκεια για τη διαχείριση της κακοκαιρίας- Ικανοποίηση για τα Rafale

Την έντονη δυσαρέσκειά των πολιτών για τη διαχείριση της κακοκαιρίας «Ελπίς» αποτυπώνει η νέα μεγάλη δημοσκόπηση του ΣΚΑΪ και της Pulse που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων με τη Σία Κοσιώνη. 

Στην ερώτηση πόσο ικανοποιητικά αντιμετώπισε η πολιτεία την πρόσφατη κακοκαίρια, το 72% του δείγματος απάντησε από λίγο έως καθόλου. Αναλυτικά, το 59% ανέφερε «ελάχιστα έως καθόλου», το 13% «λίγο», το 16% μέτρια, ενώ το 5% είπε «δε γνωρίζω-δεν απαντώ». Αντίθετα, μόλις το 7% έμεινε ικανοποιημένο από τη διαχείριση της «Ελπίδας» (2% «πολύ» και 5% «αρκετά»). 

Διαβάστε αναλυτικά τα ευρήματα της δημοσκόπησης

Μάλιστα, η δυσαρέσκεια αυτή αφορά σε όλες τις περιοχές της χώρας που επλήγησαν από την κακοκαιρία. 

Συγκεκριμένα, το 72% των ερωτηθέντων που ζουν στην περιφέρεια Αττικής δήλωσε «λίγο, ελάχιστα έως καθόλου» ικανοποιημένο, το 18% «μέτρια», το 6% «αρκετά έως πολύ» και το 4% «δε γνωρίζω-δεν απαντώ». 

Στην υπόλοιπη Ελλάδα, το ποσοστό μη ικανοποίησης ανήλθε στο 71%, ενώ το 15% εμφανίστηκε μέτρια ευχαριστημένο, το 8% αρκετά έως πολύ και το 6% απέφυγε να απαντήσει. 

Παράλληλα, την ανησυχία τους για τις ανατιμήσεις σε ηλεκτρικό ρεύμα, θέρμανση και τρόφιμα εξέφρασαν τα νοικοκυριά. 

«Πονοκέφαλο» για το 46% του δείγματος αποτελούν τα έξοδα για ηλεκτρικό ρεύμα, ακολουθεί με 26% η θέρμανση και με 9% τα τρόφιμα, ενώ ένα ποσοστό της τάξεως του 11% απάντησε κάτι άλλο και ένα 8% απέφυγε να πει. 

Μάλιστα, ο προβληματισμός για τα αυξανόμενα έξοδα είναι διάχυτος σε όλα τα οικονομικά στρώματα της κοινωνίας. 

Στο σύνολο του δείγματος με «άνετη ή πολύ άνετη» οικονομική κατάσταση, το 46% δηλώνει προβληματισμένο για το ηλεκτριό ρεύμα, το 35% για τη θέρμανση, το 10% για κάτι άλλο και το 3% για τα τρόφιμα. 

Σε αυτούς που έχουν μέτρια οικονομική κατάσταση, το 49% είναι ανήσυχο για τις τιμές του ρεύματος, το 29% για τη θέρμανση, το 10% για τα τρόφιμα και το 8% για κάποιο άλλο έξοδο.

Οι ερωτηθέντες σε δύσκολη ή πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση, το 48% απάντησε ότι προβληματίζεται για το ηλεκτρικό ρεύμα, το 19% για τη θέρμανση, το 16% για κάτι άλλο και 13% για τα τρόφιμα. 

Σχετικά με τα περιοριστικά μέτρα κατά του κορωνοϊού, το 62% των ερωτηθέντων τάσσεται κατά της χαλάρωσης και μόλις οι μισοί (31%) αναφέρουν ότι πρέπει να γίνουν πιο ήπια. 

Αναλυτικά, στην ερώτηση αν είναι τώρα η κατάλληλη στιγμή για να χαλαρώσουν τα μέτρα κατά του κορωνοϊού, το 39% απάντησε «μάλλον όχι», το 23% «σίγουρα όχι», το 18% είπε «μάλλον ναι», το 13% «σίγουρα ναι» και το 7% «ΔΓ/ΔΑ». 

Ειδικότερα, το 75% των συνταξιούχων τάσσεται κατά της χαλάρωσης έναντι 20% που είναι υπέρ. 

Στον δημόσιο τομέα, το 68% δε συμφωνεί με ηπιότερα μέτρα έναντι 28% που έχει την αντίθετη άποψη. 

Οι επιχειρηματίες-επαγγελματίες σε ποσοστό 60% λένε όχι στη χαλάρωση των μέτρων έναντι 34% που θεωρεί ότι έχει έρθει η ώρα. 

Στον ιδιωτικό τομέα, οι εργαζόμενοι σε ποσοστό 52% πιστεύουν ότι δεν είναι η κατάλληλη στιγμή και το 42% ότι πρέπει να χαλαρώσουν. 

Σχετικά με το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας, περίπου 6 στους 10 συμμετέχοντες (59%) στη δημοσκόπηση συμφωνούν με τις πρόσφατες παραγγελίες και αγορές εξοπλισμού (πχ. Rafale) για την ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας της χώρας έναντι 35% που διαφωνεί και ένα ποσοστό 6% που δηλώνει «ΔΓ/ΔΑ». 

Αναλυτικά, το 41% δηλώνει «σίγουρα συμφωνώ», το 18% «μάλλον συμφωνώ», το 21% «σίγουρα διαφωνώ» και το 14% «μάλλον διαφωνώ». 

Ως προς την εκλογική συμπεριφορά, η συντριπτική πλειοψηφία (81%) των ψηφοφόρων της ΝΔ συμφωνεί με την ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας της χώρας έναντι 14% που διαφωνεί.

Αντίθετα, στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, μόλις το 36% τάσσεται υπέρ της αγοράς εξοπλισμών έναντι 59% κατά, ενώ αντίστοιχη είναι η εικόνα και σε όσους το 2019 ψήφισαν ΚΚΕ με το ποσοστό να διαμορφώνεται 23% και 75% αντίστοιχα. 

Τη στήριξη τους στην αμυντική ενίσχυση της χώρας εκφράζει το 87% των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ έναντι 9% που δε συμφωνεί με αυτήν. 

Η ταυτότητα της έρευνας

Η έρευνα της Pulse είναι πανελλαδική και έγινε τηλεφωνικά με τη χρήση δομημένου ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου. Το διάστημα συλλογής στοιχείων της α' έρευνας ήταν 22-24 Ιανουαρίου 2022 κι έγινε σε δείγμα 1.504 ενηλίκων, ενώ η β' έρευνα διενεργήθηκε το διάστημα 26-29 Ιανουαρίου 2022 και το συμμετείχαν 1.308 ενήλικοι.

 Δείτε όλες τις ειδήσεις

Πηγή: skai.gr