Κλείσιμο

Δημόπουλος σε ΣΚΑΪ: Τα εμβόλια έχουν πλέον κανονική έγκριση από FDA και EMA

Την ελπίδα να μη χρειαστούν περαιτέρω μέτρα και προνόμια για τους εμβολιασμένους εξέφρασε ο καθηγητής Ιατρικής Σχολής και Πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Καλημέρα» τονίζοντας ότι θα πρέπει να δοθεί έμφαση στον μαζικό εμβολιασμό.

«Έχουμε μπροστά μας 2-3 μήνες για να πετύχουμε έναν μαζικότερο εμβολιασμό. Υπάρχουν συμπολίτες μας, οι οποίοι ανησυχούν ακόμα και το σκέφτονται. Με τα δεδομένα που έχουμε σήμερα ότι σχεδόν πλέον νοσηλεύουμε μόνο ασθενείς, οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί ή έχουν εμβολιαστεί ατελώς και δεδομένου ότι ελέγχεται η πανδημία, νομίζω ότι σιγά σιγά θα φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα χωρίς να χρειαστεί ενδεχομένως περαιτέρω μέτρα. Ελπίζω να μη χρειαστεί να μπούμε στη διαδικασία κινήτρων για τους εμβολιασμένους», δήλωσε χαρακτηριστικά. Ωστόσο, επισήμανε ότι αν έχουμε έναν κλειστό αγώνα μπάσκετ το φθινόπωρο, είναι λογικό σε εκείνη τη φάση να πρέπει ο θεατής να έχει έναν έλεγχο, κάποια απόδειξη ότι δεν είναι μολυσμένος από τον ιό για αποφευχθεί η μετάδοση σε έναν κλειστό χώρο.

«Αν η κουβέντα φύγει από την ανάγκη για τον εμβολιασμό και πάμε στα μέτρα, ενδεχομένως να μη βοηθήσει στο να δουν θετικά το θέμα το ποσοστό των ανθρώπων που ακόμα το σκέφτεται», τόνισε. 

Ο κ. Δημόπουλος αναφερόμενος στην ασφάλεια των εμβολίων, ανέφερε ότι «τα εμβόλια πλέον έχουν μια κανονική έγκριση από τον FDA και τον EMA και φεύγουμε από την επείγουσα έγκριση, γεγονός  που δίνει μεγαλύτερη ασφάλεια και νομική κατοχύρωση σε περίπτωση που θα κριθεί εντελώς απαραίτητο να ληφθούν κάποια μέτρα». 

Σε ό,τι αφορά στον εμβολιασμό των παιδιών, υπογράμμισε ότι η συζήτηση θα ξεκινήσει από το φθινόπωρο, ωστόσο τάχθηκε υπέρ του εμβολιασμού των ευπαθών ομάδων. «Υπάρχουν ειδικές ομάδες παιδιών που έχουν συννοσηρότητες, όπως παχυσαρκία, διαβήτη, μεταβολικά νοσήματα, τα οποία κατά προτεραιότητα θα πρέπει να εμβολιαστούν. Μέχρι τότε θα έχουμε και καλύτερα αποτελέσματα, καθώς θα έχουμε περισσότερες κλινικές μελέτες», κατέληξε. 
 

Πηγή: skai.gr