Δίκη Τοπαλούδη: Χωρίς κοινό η δικαστική αίθουσα

Της Ιωάννας Μάνδρου

Χωρίς την παρουσία κοινού και με παρόντες τους βασικούς παράγοντες της δίκης, ξεκίνησε σήμερα η δίκη για τη στυγερή δολοφονία της φοιτήτριας Ελένης Τοπαλούδη.

Η δίκη διεξάγεται παρά το γεγονός, ότι τα ποινικά δικαστήρια δεν έχουν ακόμα επαναλειτουργήσει, προκειμένου να προλάβει η δικαιοσύνη να μην λήξουν τα 18μηνα προσωρινής κράτησης των δύο κατηγορουμένων.

Πάντως την πρώτη ημέρα μερικής άρσης των μέτρων για την πανδημία και στη δικαιοσύνη, η μοναδική δίκη που γίνεται είναι αυτή της Ελένης Τοπαλούδη, η εικόνα ήταν πρωτόγνωρη.

Στη δικαστική αίθουσα περίπου εκατό τετραγωνικών υπήρχαν περί τα 20 συνολικά άτομα ( δικαστές, δικηγόροι, μάρτυρας που κατέθετε) χωρίς δημοσιογράφους και κοινό.

Επίσης στο Πρωτοδικείο της Αθήνας, όπου διεξάγονται ορισμένες ειδικές διαδικασίες η κατάσταση θύμιζε μονάδα νοσηλείας, με θερμομετρήσεις, μάσκες, γάντια και λοιπά.

 Δεκάδες υποψήφιοι ένορκοι ήταν συγκεντρωμένοι για τις υποθέσεις που επρόκειτο τυπικά να ξεκινήσουν. Η γραμματέας βγήκε έξω φωνάζοντας τα ονόματα τους προκειμένου να διαπιστώσει πόσοι παρόντες και η κλήρωση των ενόρκων έγινε εντός του κτιρίου.