ΚΑΙΡΟΣ

Δικαστές κατά κυβέρνησης: Εφαρμόσαμε δικό σας νόμο για τον Φλώρο

Νόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ εφάρμοσαν οι δικαστικοί που αποφάσισαν την αποφυλάκισή του Αριστείδη Φλώρου, όπως υποχρεούνται από το Σύνταγμα το νόμο, επισημαίνει με ανακοίνωσής της η 'Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ). 

«Η εποχή που Δικαστές και Εισαγγελείς έπαιζαν το ρόλο της ’’Ιφιγένειας’’ σιωπώντας σε τέτοιες προκλήσεις, έχει πλέον περάσει» αναφέρει στη σκληρή ανακοίνωσή της η ΕΔΕ. 

Σημειώνεται ότι οι δικαστικοί λειτουργοί δέχθηκαν σφοδρές επικρίσεις, και από το κυβερνητικό στρατόπεδο, όταν «άναψαν το πράσινο φως» για την υπό όρους απόλυση του 39χρονου επιχειρηματία, ο οποίος είχε καταδικαστεί σε 21 χρόνια κάθειρξη για οικονομικό σκάνδαλο των 256 εκατ. ευρώ για την υπόθεση Energa - Hellas Power αλλά αποφυλακίστηκε με όρους έπειτα από 36 μόλις μήνες φυλάκισης. 

Ο Αρ. Φλώρος προκειμένου να πετύχει την αποφυλάκισή του επικαλέστηκε ποσοστό αναπηρίας άνω του 67% προσκομίζοντας σχετική βεβαίωση του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ).

Η ΕΔΕ διευκρινίζει ότι ο Αρ. Φλώρος αποφυλακίστηκε βάσει του άρθρου 110 Α’ του Ποινικού Κώδικα, όπως αυτό τροποποιήθηκε προς το ηπιότερο με το νόμο του τότε υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκεύοπουλου. Στο επίμαχο άρθρο σημειώνεται ότι η ΕΔΕ «υποχρεώνει τους Δικαστές –χωρίς τη δυνατότητα διεξαγωγής πραγματογνωμοσύνης- να διατάξουν την υφ’ όρο απόλυση, εάν διαπιστώνεται ο με ευεργετικό τρόπο υπολογισμός του 1/5 της ποινής και η αναπηρία του καταδίκου σε ποσοστό άνω του 67% από βεβαίωση του ΚΕ.Π.Α. καθιστώντας τους δύο αυτούς παράγοντες αμάχητα τεκμήρια για την υπαγωγή στη ρύθμιση».

Στην καταγγελία ότι η ιατρική γνωμάτευση που οδήγησε στην αποφυλάκιση του 39χρονου ήταν «κατά παραγγελία και με αντάλλαγμα» προχώρησε στο μεταξύ ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, δίνοντας μάλιστα στη δημοσιότητα μέσω του λογαριασμού του στο Facebook το έγγραφο με το οποίο πιστοποιήθηκε η αναπηρία του Φλώρου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΔΕ






Πηγή: skai.gr