Θεσσαλονίκη: Ιδρύεται Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης για την Ασφάλεια των Δημοσιογράφων και των Επαγγελματιών των ΜΜΕ

Συνάντηση του Δημήτρη Γαλαμάτη, Γενικού Γραμματέα Επικοινωνίας και Ενημέρωσης,  με τα ιδρυτικά μέλη

Στην υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας, με σκοπό την ίδρυση Διεθνούς Κέντρου Εκπαίδευσης για την Ασφάλεια των Δημοσιογράφων και των Επαγγελματιών των ΜΜΕ, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, συμφώνησαν τα ιδρυτικά μέλη, στη διάρκεια της συνάντησης τους με τον Γενικό Γραμματέα Επικοινωνίας και Ενημέρωσης Δημήτρη Γαλαμάτη.

«Η ίδρυση του Διεθνούς Κέντρου Εκπαίδευσης για την Ασφάλεια των Δημοσιογράφων και των Επαγγελματιών των ΜΜΕ, που θα τελεί υπό την επιστημονική ευθύνη του Εργαστηρίου Ειρηνευτικής Δημοσιογραφίας, του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ και θα έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη, φιλοδοξούμε να αποτελέσει πρότυπο σε διεθνές επίπεδο", είπε ο κ. Γαλαμάτης.

"Η ίδρυσή του εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο ενεργειών, που υλοποιούμε ως Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης της Προεδρίας της Κυβέρνησης, με τη δημιουργία Ομάδας Εργασίας Συντονισμού (Task Force), για τη Διασφάλιση της Προστασίας, της Ασφάλειας και της Ενίσχυσης της Θέσης των Δημοσιογράφων και άλλων Επαγγελματιών των Μέσων Ενημέρωσης, πρωτοβουλία που έχει αναγνωριστεί από την ΕΕ και από μια σειρά από κράτη μέλη ως πρωτοποριακή", τόνισε και συνέχισε:

"Ειδικά στην περίπτωση αυτή, φέρνουμε κοντά τους φορείς και τις ενώσεις των δημοσιογράφων με την ακαδημαϊκή κοινότητα και την τοπική αυτοδιοίκηση α' και β΄ βαθμού. Δρούμε από κοινού. Προχωράμε σε μια πράξη προάσπισης και προαγωγής του δημοσιογραφικού έργου, αλλά και υποστήριξης των μέσων ενημέρωσης, πράξη που συνιστά βασικό προαπαιτούμενο της πολυφωνίας, του πλουραλισμού και της αντιμετώπισης της παραπληροφόρησης και των fake news.

Επιπλέον δε, η ίδρυση του Διεθνούς Κέντρου καθιστά τη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία ευρύτερα, σημείο διεθνούς αναφοράς, για μια από τις πιο σημαντικές σύγχρονες προκλήσεις του χώρου των ΜΜΕ, αλλά και πόλο έλξης μεγάλου αριθμού επαγγελματιών του, προκειμένου να εκπαιδευτούν».

Όπως είπε ο κ. Γαλαμάτης, το αμέσως επόμενο διάστημα θα γίνουν σχετικές ανακοινώσεις για το πλαίσιο λειτουργίας του Διεθνούς Κέντρου. Θα υπάρχουν δύο τομείς, ο εκπαιδευτικός και ο ερευνητικός.

"Είναι κάτι που έλειπε και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο θα συνδράμει στο ακαδημαϊκό κομμάτι. Το Κέντρο αυτό θα συμβάλλει στην εξωστρέφεια στην περιοχή της βαλκανικής και σε όλη την Ευρώπη και άρα εκτός από την ακαδημαϊκή διπλωματία μιλάμε και για τη δημοσιογραφική διπλωματία", σημείωσε ο πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάννου.

"Είναι μία πολύ σημαντική Πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης την οποία υποστηρίζουμε όλες οι αρχές, οι θεσμοί και οι φορείς της περιοχής, γιατί πάρα πολύ απλά θα δοθεί η δυνατότητα στους δημοσιογράφους από όλη την περιοχή, όχι μόνο εντός της Ελλάδας, να επιμορφωθούν και να ενημερωθούν για ζητήματα ασφάλειας. Έτσι θα επιτελούν με ασφάλεια το καθήκον τους, το λειτούργημά τους και ταυτόχρονα θα είναι θωρακισμένοι έναντι οποιασδήποτε απειλής", είπε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Για μια "εξαιρετική πρωτοβουλία" της Γ. Γ. Επικοινωνίας και Ενημέρωσης και του Γενικού Γραμματέα Δημήτρη Γαλαμάτη έκανε λόγο ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Επισήμανε ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα παραχωρήσει τον χώρο που θα φιλοξενήσει την έδρα του Διεθνούς Κέντρου και ανακοινώσεις για αυτό θα γίνουν το επόμενο διάστημα και τόνισε:"Είναι μία ακόμα προσπάθεια που γίνεται έτσι ώστε στην πόλη μας να υπάρχει επισκεψιμότητα αναγνωρισιμότητα να είναι ένα διεθνές κέντρο για τους δημοσιογράφους και είναι σημαντικό ότι συμβάλλουμε και εμείς σε αυτό".

"Η σημερινή μέρα είναι πολύ σημαντική, διότι υλοποιείται κάτι που από καιρό θα έπρεπε να είχε γίνει", είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Μακεδονίας και Θράκης Νίκος Καρράς, σημειώνοντας ότι και οι πέντε Ενώσεις Συντακτών της χώρας συμφώνησαν στη δημιουργία του Κέντρου.

"Είναι για μας μία μεγάλη χαρά και τιμή γιατί κεφαλαιοποιείται μία προσπάθεια που είχαμε ξεκινήσει πριν τρία χρόνια, με την ΕΣΗΕΜΘ και με όλους τους φορείς της Θεσσαλονίκης. Είμαστε ευγνώμονες και ευχαριστούμε ιδιαίτερα τον κ. Γαλαμάτη ο οποίος υποστήριξε ουσιαστικά τη δημιουργία και λειτουργία του Κέντρου όπως και όλες τις αρχές, τον Δήμο, την Περιφέρεια, το ΑΠΕ-ΜΠΕ, την ΕΡΤ, την ΕΣΗΕΜΘ και όλες τις δημοσιογραφικές Ενώσεις. Γιατί, ουσιαστικά, καθιστά τη Θεσσαλονίκη ένα κέντρο εξελίξεων, ένα κέντρο καινοτόμο, το οποίο κεφαλαιοποιεί την εμπειρία και την τεχνογνωσία του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου", υπογράμμισε ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ Νίκος Παναγιώτου.

Ο πρόεδρος και γενικός διευθυντής του ΑΠΕ-ΜΠΕ, Αιμίλιος Περδικάρης επισήμανε τα εξής:"Η λογική της εξωστρέφειας στην οποία θέλουμε να δώσουμε στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, αλλά και η συγκυρία της προεδρίας στη Βαλκανική Ενωση των Πρακτορείων Ειδήσεων (αυτή την περίοδο ο κ. Περδικάρης είναι πρόεδρος της Βαλκανικής Ενωσης) υπαγόρευσε τη λογική με την οποία είχαμε προτείνει να αποτελέσει η Θεσσαλονίκη ένα κέντρο εκπαίδευσης ουσιαστικά για τους δημοσιογράφους των Βαλκανίων. Η πρωτοβουλία αυτή είναι μία πρωτοβουλία η οποία θα λειτουργήσει παραγωγικά προς αυτή την κατεύθυνση για αυτό ακριβώς και τη στηρίζουμε. Σίγουρα τα αποτελέσματα τα οποία μπορούν να έρθουν θα είναι το ίδιο παραγωγικά και για το δημοσιογραφικό αποτέλεσμα, αλλά και κυρίως για την ακεραιότητα, την εκπαίδευση, τον επαγγελματισμό των δημοσιογράφων οι οποίοι θα συμμετέχουν και θα απολαύσουν τα κέρδη από αυτή την πρωτοβουλία".

Ο πρόεδρος της ΔΕΠΘΕ Απόστολος Βεϊζαδές είπε ότι "η πρωτοβουλία αυτή είναι πάρα πολύ σημαντική, γιατί προστατεύει τους δημοσιογράφους, βοηθάει στη δημιουργία αξιόπιστων ειδήσεων και ταυτόχρονα διευρύνει το δημοκρατικό κεκτημένο".

Η συνάντηση έγινε στο Διοικητήριο και συμμετείχαν: Ο Γενικός Γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης Δημήτρης Γαλαμάτης, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάννου, ο πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Μακεδονίας και Θράκης Νίκος Καρράς, ο πρόεδρος και γενικός διευθυντής του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων Αιμίλιος Περδικάρης, ο γενικός διευθυντής της ΕΡΤ3 Φίλιος Στάγκος ως εκπρόσωπος του προέδρου της ΕΡΤ Κωνσταντίνου Ζούλα, ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Πληροφόρησης Θεάματος και Επικοινωνίας του Δήμου Θεσσαλονίκης (ΔΕΠΘΕ) Απόστολος Βεϊζαδές και ο διευθυντής Εργαστηρίου Ειρηνευτικής Δημοσιογραφίας του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ Νίκος Παναγιώτου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ