Κλείσιμο

Έκρηξη σε υποσταθμό του ΑΔΜΗΕ-Αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση σε Αττική-Πελοπόννησο

Αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση στην Πελοπόννησο, όπως και σε πολλές περιοχές της Αττικής, όπου λίγο μετά τις 11 το βράδυ της Κυριακής, σημειώθηκαν εκτεταμένες διακοπές ρεύματος λόγω πυρκαγιάς στο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) Κουμουνδούρου του ΑΔΜΗΕ, στην περιοχή του Ασπρόπυργου, που προκλήθηκε μετά από μεγάλη έκρηξη. Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς μετέβησαν στο σημείο και επιχειρούν 12 πυροσβέστες με 4 οχήματα.

Το ΚΥΤ Κουμουνδούρου του ΑΔΜΗΕ, είναι νευραλγικό σημείο για την ηλεκτροδότηση της Αττικής και της Πελοποννήσου. Για το λόγο αυτό η βλάβη επηρέασε τόσο το κέντρο της Αθήνας, Δυτικά και Νότια προάστια όσο και μεγάλο μέρος της Πελοποννήσου.

Αρμόδιες πηγές ανέφεραν ακόμη ότι δεν υπήρξε κίνδυνος για ανθρώπινες ζωές από την πυρκαγιά. Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική λόγω της διακοπής ηλεκτροδότησης υπήρξαν πολλοί εγκλωβισμοί σε ασανσέρ και χρειάστηκε σε κάποιες περιπτώσεις η επέμβαση των πυροσβεστών.

Επιτόπου μετέβησαν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς και ο Πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης, συνοδεία αρμοδίων στελεχών της Διοίκησης του Διαχειριστή.

Η επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς από την Πυροσβεστική είναι σε εξέλιξη και εξελίσσεται καλά, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στο πυροσβεστικό σώμα. Σύμφωνα με το ΑΔΜΗΕ, η πυρκαγιά προκλήθηκε εξαιτίας βραχυκυκλώματος σε έναν από τους τέσσερις αυτομετασχηματιστές του ΚΥΤ.

Στις 03:00 τα ξημερώματα της Δευτέρας η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, από το blackout  έμειναν χωρίς ρεύμα έως και 1,30 ώρα το κέντρο της Αθήνας και οι περιοχές Αιγάλεω, Κορυδαλλός, Πειραιάς, Φάληρο και Νέα Σμύρνη, ενώ στη Δυτική Αττική  οι περιοχές Ασπρόπυργος, Ελευσίνα, Μάνδρα και Μέγαρα.

Στην Πελοπόννησο οι περιοχές Κόρινθος, Ναύπλιο, Τρίπολη, Σπάρτη και Καλαμάτα όπως επίσης και η Αίγινα, Πόρος και Αγκίστρι. Συνολικά ένα εκατομμύριο κάτοικοι δεν είχαν ρεύμα. 

Ο κ. Σκρέκας είπε «θα δούμε τί έχει συμβεί αφού πρώτα αποκαταστήσουμε την βλάβη». Κλιμάκιο του Δημόκριτου μετέβη στην περιοχή για να διαπιστώσει την τοξικότητα του νέφους. Από την διακοπή χτύπησε alert και στα διυλιστήρια Ασπροπύργου

Βραχυκύκλωμα

Βραχυκύκλωμα σε έναν από τους τέσσερις αυτομετασχηματιστές του Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) Κουμουνδούρου του ΑΔΜΗΕ είναι η αιτία που προκάλεσε την πυρκαγιά στις 23:05, κατά τις πρώτες εκτιμήσεις του ΑΔΜΗΕ. Ο Διαχειριστής ανέφερε ότι η βλάβη επηρέασε την ηλεκτροδότηση στο κέντρο της Αθήνας, τον Πειραιά, περιοχές της Δυτικής Αττικής καθώς και της Πελοποννήσου. 

«Καταβάλλονται υπεράνθρωπες προσπάθειες από τα συνεργεία του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΔΔΗΕ με την ηλεκτροδότηση να έχει ήδη αποκατασταθεί στις περισσότερες περιοχές της Αττικής και στο σύνολο του δικτύου υψηλής τάσης στην Πελοπόννησο», σύμφωνα με τον Διαχειριστή.

Η φωτιά θα έχει τεθεί υπό έλεγχο μέχρι νωρίς το πρωί της Δευτέρας, μετέδωσε η τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, οι καπνοί από τη πυρκαγιά ξεπερνούν τα 30 με 40 μέτρα. Δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ έχουν αποκλείσει το σημείο. Όλα ξεκίνησαν από μια ισχυρή έκρηξη, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων. Οδηγός αυτοκινήτου που περνούσε σε μικρή απόσταση από το σημείο, τρόμαξε από την ισχύ της έκρηξης με αποτέλεσμα να προσκρούσει σε τοίχο χωρίς να τραυματιστεί. 

Οι πληροφορίες που υπήρχαν νωρίτερα για υπάλληλο που βρισκόταν εντός υποσταθμού, δεν ισχύουν. Η βλάβη επηρέασε περιοχές του Πειραιά, του Φαλήρου, τα Δυτικά προάστια καθώς και περιοχές των νομών Κορινθίας και Αργολίδας. Σε πολλές από αυτές τις περιοχές έχει αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση με χειρισμούς από τον ΑΔΜΗΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, η φωτιά προκλήθηκε σε μετασχηματιστή 400kv υψηλής τάσης που στέλνει την ενέργεια από το βόρειο τμήμα της χώρας, προς τη Πελοπόννησο τον Πειραιά και τη Δυτική Αττική καθώς και σε κάποια νησιά. Λίγο μετά τις 11 το βράδυ της Κυριακής, ο μετασχηματιστής έσκασε λόγω βραχυκυκλώματος ενώ άγνωστο παραμένει αν έχουν προκληθεί ζημιές και σε μικρότερους μετασχηματιστές. Αμέσως, βγήκε εκτός συστήματος το 70%-80% της Πελοποννήσου (έμειναν χωρίς ρεύμα τα νησιά, ο Πειραιάς, η Αίγινα, η Δυτική Αττική).

Η έκταση της βλάβης, μέχρι αυτή τη στιγμή, εκτιμάται ότι κοστίζει περί τα 3 εκατ ευρώ. Μεγάλο ερωτηματικό είναι το γιατί δεν λειτούργησαν οι προστασίες σε τρία επίπεδα.

Νωρίτερα το βράδυ της Κυριακής. το ρεύμα κόπηκε σε Παγκράτι, Πειραιά, Κερατσίνι, Νίκαια, Χαϊδάρι, Περιστέρι, Αιγάλεω, Νέα Σμύρνη, Άλιμο, Μπραχάμι, Σαλαμίνα, Μέγαρα, Εξάρχεια. 

Λίγο μετά τις 11 το βράδυ το ρεύμα επανήλθε στο κέντρο της Αθήνας, Παγκράτι, τον Σταθμό Λαρίσης και τη Γλυφάδα. Σε Υμηττό και Άγιο Δημήτριο η διακοπή κράτησε για μισή ώρα. Ωστόσο σε άλλες περιοχές, όπως το Κερατσίνι, το ρεύμα άργησε να επανέλθει.

Όπως επισημαίνεται, τα στελέχη του ΑΔΜΗΕ πραγματοποιούσαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας χειρισμούς για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης και σταδιακά -αρχής γενομένης- από περιοχές του κέντρου, των νοτίων και δυτικών προαστίων της Αττικής το ρεύμα επανήλθε.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο σημείο της πυρκαγιάς μετέβησαν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης.

 

Δυνάμεις της Πυροσβεστικής βρίσκονται και επιχειρούν στο σημείο ενώ τα στελέχη του ΑΔΜΗΕ έχουν ξεκινήσει χειρισμούς για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης. Ήδη σε ορισμένες περιοχές του κέντρου των νοτίων και δυτικών προαστείων έχει αποκατασταθεί.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης μετέβησαν στο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης Κουμουνδούρου όπου εκδηλώθηκε νωρίτερα η πυρκαγιά με αποτέλεσμα να μείνουν χωρίς ρεύμα μεγάλες περιοχές την Αττικής και της Πελοποννήσου.

Οι διακοπές ρεύματος επηρέασαν μεγάλο μέρος της Πελοποννήσου, τον Πειραιά, τα δυτικά προάστια και το κέντρο της Αθήνας. Ήδη σε πολλές από αυτές τις περιοχές έχει αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση με χειρισμούς από τον ΑΔΜΗΕ.

Πηγή: skai.gr/ΑΠΕ-ΜΠΕ