ΚΑΙΡΟΣ

Δεκάδες χωριά αποκλεισμένα

Αποκλεισμένα παραμένουν τη Δευτέρα το βράδυ δεκάδες χωριά σε όλη την Ελλάδα, παρά τις προσπάθειες που καταβάλει ο κρατικός μηχανισμός.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, τα περισσότερα χωριά που έχουν αποκλειστεί βρίσκονται στην Εύβοια, τη Φωκίδα, τις Κυκλάδες, στα ορεινά της Πελοποννήσου και της Κρήτης.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εφιστά την προσοχή των πολιτών για τις αμέσως επόμενες ώρες, καθώς ο χιονιάς μπορεί να έφυγε, αλλά έχει δώσει τη θέση του στον παγετό και ήδη έχουν σημειωθεί
Λόγω του παγετού, απαγορεύτηκε από τις 22:00 η κυκλοφορία των φορτηγών άνω των 5 τόνων και άλλων βαρέων οχημάτων στην παλιά εθνική οδό Ελευσίνας Θηβών, ενώ τα υπόλοιπα αυτοκίνητα κινούνται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα εντοπίζονται στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο, Κυκλάδες, ενώ από το βράδυ της Δευτέρας αναμένεται ύφεση στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

• Αποκαταστάθηκαν τα προβλήματα ηλεκτροδότησης στην Αθήνα, ωστόσο χωρίς ρεύμα παραμένουν Λαύριο, Άνδρος, Ηράκλειο, Εύβοια, τέσσερα χωριά των Χανίων και ένα χωριό στο Ρέθυμνο.

Εν τω μεταξύ, κλειστά θα παραμείνουν και την Τρίτη τα
Κλειστά θα παραμείνουν όμως και τμήματα του Πολυτεχνείου καθώς και το ΤΕΙ Αθήνας.

Επίσης, δε θα λειτουργήσουν οι σχολές εμπορικού ναυτικού και Θαλαμηπόλων (στην Αττική με απόφαση ΥΕΝ). Κανονικά θα λειτουργήσουν το ΤΕΙ Πειραιά και τα δικαστήρια.

Καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας θα λειτουργεί το Μετρό. Κανονικά λειτουργούν έως τη λήξη του ωραρίου τους το τράμ και ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος αλλά και τα μπλε λεωφορεία. 

Δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία μετά το 19ο χμ της λεωφόρου Πάρνηθας, καθώς επίσης και στις ανώνυμες οδούς που οδηγούν στο θέατρο Λυκαβηττού στον Υμηττό και στην Ιερά μονή του Αγίου Ιωάννη στον Καρέα.

Σημειώνεται ότι δέκα ορειβάτες και πέντε πυροσβέστες έχουν βρει κατάλυμα στο καταφύγιο Μπάφι της Πάρνηθας και αναμένεται να διανυχτερεύσουν εκεί, καθώς κρίνεται ιδιαίτερα επικίνδυνη η κατάβαση το βράδυ και με παγωνιά. Είναι όλοι καλά στην υγεία τους, ενώ έχουν τρόφιμα και νερό.

Εκτός κυκλοφορίας παραμένει η Αγίου Μερκουρίου, η οδός Μαλακάσας, η επαρχιακή οδός Βαρυμπόμπης και η περιφερειακή Πεντέλης από το στρατιωτικό Νοσοκομείο.

Κανονικά διεξάγονται τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια από το λιμάνι του Πειραιά και της Ραφήνας. Τέσσερα πλοία θα αποπλεύσουν το βράδυ από Πειραιά για Σύρο, Κω, Ρόδο, Χανιά και Ηράκλειο.

Νωρίτερα τη Δευτέρα, ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος, Πηγή: skai.gr