Δέκα χιλιάδες τετράδια με αντικαπνιστικό μήνυμα διανέμει σε σχολεία ο Δήμος Αθηναίων

Με στόχο να αναπτύξουν οι νέοι άνθρωποι από πολύ μικρή ηλικία αντιστάσεις στο τσιγάρο και όλα τα καπνικά προϊόντα, ο Δήμος  Αθηναίων σε συνεργασία με το Ερευνητικό Εργαστήριο «George D. Behrakis» διανέμει αυτές τις ημέρες περίπου 10.000 τετράδια με αντικαπνιστικό μήνυμα στους μαθητές της πέμπτης και της έκτης τάξης όλων των Δημοτικών Σχολείων της Αθήνας.

Τα τετράδια αυτά που η επιμέλεια των μηνυμάτων τους αλλά και η εικονογράφηση τους έγινε από ειδικούς επιστήμονες δίνουν το μήνυμα στους μαθητές ότι γυρίζοντας την πλάτη στο κάπνισμα και υιοθετώντας μια πιο υγιεινή καθημερινότητα (με άθληση, σωστή διατροφή κ.α.) βρίσκονται στον δρόμο για μια καλύτερη ζωή.

«Μαθαίνω να μην καπνίζω» είναι γραμμένο στην πρώτη σελίδα του τετραδίου και ανάμεσα στα μηνύματα που βλέπουν οι μαθητές είναι κι αυτό: «Αυτό το όμορφο τετράδιο που θα ανοίξεις θα σε μάθει πώς, ποτέ σου να μην καπνίσεις. Πώς να αγαπάς τη ζωή, να γελάς συχνά, να πετάς από υγεία, χαρά και ομορφιά»

Το κέρδος από δράσεις όπως αυτή είναι διπλό καθώς εκτός από την καλλιέργεια αντικαπνιστικής συνείδησης στα παιδιά, αυτά με τη σειρά τους μεταφέρουν στις οικογένειες τους το μήνυμα για έναν κόσμο μακριά από το τσιγάρο και τις ολέθριες συνέπειες του.

Ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης συναντήθηκε το προηγούμενο διάστημα με τον πρόεδρο της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για τον έλεγχο του καπνίσματος καθηγητή Παναγιώτη Μπεχράκη και συζήτησαν εκτενώς τις δυνατότητες συνεργασίας με το Ερευνητικό Εργαστήριο «George D. Behrakis» του οποίου πρωτοβουλία είναι και η δημιουργία αυτών των τετραδίων.

Ο κ. Μπεχράκης δήλωσε για την συγκεκριμένη πρωτοβουλία: «Πρόκειται για ένα χρηστικό τετράδιο-έργο τέχνης, που με την ομορφιά των εικόνων και των λόγων του έχει αγαπηθεί από την σχολική κοινότητα, γιατί με ευχάριστο τρόπο και θετικά μηνύματα, πείθει τον μαθητή να επιλέξει το μη κάπνισμα ως προτιμότερο τρόπο ζωής. Το τετράδιο αυτό, μαζί με τις άμεσες εκπαιδευτικές παρεμβάσεις στους μαθητές, τα βιωματικά σεμινάρια και το βιβλίο «παιδεία για ένα κόσμο χωρίς κάπνισμα» για την εκπαίδευση των εκπαιδευτών, είναι τα κύρια επιστημονικά μέσα, με τα οποία επιχειρείται την τελευταία δεκαετία και τελικά κερδίζεται, η δύσκολη μάχη του SMOKEFREEGREECE. H ανατροπή έχει ήδη γίνει, τα παιδιά σήμερα, όχι μόνο αποστρέφονται το κάπνισμα, αλλά είναι αυτά που συμβουλεύουν τους γονείς τους να μην καπνίζουν, παίρνοντας έτσι στα χέρια τους την επίλυση ενός κοινωνικού προβλήματος, που μέχρι πρότινος δύσκολα τολμούσε να αγγίξει κανείς. Ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, με αποφασιστικότητα, ενώνει υπεύθυνα τις δυνάμεις του με τα παιδιά της Αθήνας και δηλώνει έμπρακτα ότι η νέα γενιά έρχεται, το κάπνισμα φεύγει».

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης τόνισε τα εξής «Καμία απαγόρευση και κανένας νόμος δεν μπορεί να πετύχει αυτό που μπορούν να κάνουν η πρόληψη, η παιδεία και η ενημέρωση. Στόχος μας είναι να φυτέψουμε κι εμείς έναν σπόρο για τη δημιουργία μιας κοινωνίας με πολίτες που συνειδητά επιλέγουν να μην καπνίζουν. Που η υγεία μπαίνει στην κουλτούρα της καθημερινότητάς τους».

Πηγή: skai.gr