Επεισόδια έξω από τη Βουλή: Τραυματίστηκαν 3 αστυνομικοί - 16 προσαγωγές, 6 συλλήψεις

Τρεις αστυνομικοί τραυματίστηκαν κατά τα επεισόδια που ξέσπασαν έξω από τη Βουλή, στο περιθώριο συλλαλητηρίου ενάντια στο νομοσχέδιο για τις συγκεντρώσεις.

Η αστυνομία προχώρησε σε 6 συλλήψεις και 16 προσαγωγές.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν ομάδα ατόμων άρχισε να πετά μολότοφ και άλλα αντικείμενα εναντίον των αστυνομικών που απάντησαν με χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου λάμψης.

Αυτή την ώρα επικρατεί ηρεμία έξω από τη Βουλή καθώς ολοκληρώθηκαν τα συλλαλητήρια.

Αναλυτικότερα, λίγο μετά τις 7:30 το απόγευμα το ΕΚΑ, η ΑΔΕΔΥ, εργατικά σωματεία, φορείς, ο ΣΥΡΙΖΑ, κι οργανώσεις της αριστεράς, συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κλαυθμώνος και πραγματοποίησαν πορεία μέχρι τη Βουλή. «Την συγκέντρωση οργανώνει το ΕΚΑ με ομόφωνη απόφαση της διοίκησης του καλεί τα συνδικάτα και τον κόσμο να αντιδράσουν στο νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις και ουσιαστικά βάζει θηλιά στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων οποιαδήποτε μορφής είναι αυτή. Πάντα είμαστε υπέρ των διαδηλώσεων ειρηνικών οργανωμένων ενάντια σε ό, τι χτυπάει την εργατική τάξη. Δεν θα προχωρήσει το νομοσχέδιο εκ των πραγμάτων λόγω του κόσμου που όταν συναντά το οποιοδήποτε πρόβλημα ή μόνη αντίδραση που έχει είναι να βγει στο δρόμο», ανέφερε μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΕΚΑ, Γιώργος Κακαριάρης.

Παράλληλα, φοιτητές, εργατικά σωματεία, οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια και κατευθύνθηκαν μέχρι τη Βουλή.

Επεισόδια σημειώθηκαν στο Σύνταγμα όταν διαδηλωτές προσπάθησαν να περάσουν από τις κλούβες των αστυνομικών δυνάμεων που είχαν παραταχθεί μπροστά από την Βουλή, επί της Βασιλίσσης Σοφίας. Οι αστυνομικές δυνάμεις τους απώθησαν κάνοντας ρίψη δακρυγόνων . Στη συνέχεια ομάδα αγνώστων έριξαν πέτρες και βόμβες μολότοφ προς τις δυνάμεις των ΜΑΤ, οι οποίες απάντησαν με χημικά.

Αυτή την ώρα έχει αποκατασταθεί η κυκλοφορία στους δρόμους γύρω από το κέντρο της Αθήνας.

Μαζική συγκέντρωση από το ΠΑΜΕ

Μαζικό συλλαλητήριο πραγματοποίησαν στο Σύνταγμα εργατικά σωματεία, ομοσπονδίες και συνδικάτα που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ.  Μάλιστα στο συλλαλητήριο παρευρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον ΓΓ του κόμματος, Δημήτρη Κουτσούμπα..

Με κεντρικό σύνθημα «οι απαγορεύσεις των διαδηλώσεων θα μείνουν στα χαρτιά τους! Ο εργαζόμενος λαός θα κάνει το νομοσχέδιο, κουρελόχαρτο! Συνεχίζουμε να διαδηλώνουμε για το δίκιο μας ακόμα πιο μαζικά», οι διαδηλωτές παρέμειναν μέχρι αργά το βράδυ στο συλλαλητήριο  στο Σύνταγμα.

Το σχέδιο της κυβέρνησης, η προβοκάτσια της, δεν πέρασε!», τόνισε από το βήμα της συγκέντρωσης ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ, προσθέτοντας:

«Είμαστε εδώ και θα παραμείνουμε εδώ. Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω, ας εξυφαίνουν όσα σχέδια θέλουν, με μάσκες ή χωρίς μάσκες. Εδώ είναι εργατόκοσμος που παλεύει για τη ζωή του! κάτω τα χέρια από το ταξικό εργατικό κίνημα, κάτω τα χέρια από τα συνδικάτα! Είμαστε εδώ, με μαχητικότητα και αποφασιστικότητα, γιατί το δίκιο είναι μαζί μας!».

«Είμαστε αποφασισμένοι και θα τραβήξουμε το σχοινί μέχρι τέλους. Έχουμε αποφασίσει να περπατήσουμε αυτό το δρόμο μέχρι το τέλος. Πιο δυνατοί, πιο στοχοπροσηλωμένοι», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας, Γιάννης Τασούλας.

«Δεν υπάρχει άλλος δρόμος, υπάρχει μόνο το όπλο του αγώνα, θα το υπερασπιστούμε. Είμαστε αποφασισμένοι», σημείωσε, προσθέτοντας: «Είμαστε εδώ όσους νόμους και αν ψηφίσουν. Θα εκπληρώσουμε το καθήκον απέναντι στην τάξη μας για να μπορέσει ο φτωχός λαός να ζήσει καλύτερα με βάση τον πλούτο που παράγει. Οργανωμένα, πειθαρχημένα, απείθαρχα, απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική, δεν πειθαρχούμε, αγωνιζόμαστε για την ζωή μας».

Πηγή: skaigr, ΑΠΕ-ΜΠΕ