ΔΕΗ: Εκτός λειτουργίας 13 μονάδες και ένα υδροηλεκτρικό εργοστάσιο (upd2)

ΔΕΗ: Εκτός λειτουργίας 13 μονάδες και ένα υδροηλεκτρικό εργοστάσιο (upd2)
Σε καταλήψεις σε κτήρια διοικητικών υπηρεσιών και μονάδες της ΔΕΗ έχουν προχωρήσει από τα μεσάνυχτα οι εργαζόμενοι, με αιχμή το νομοσχέδιο για τη μικρή ΔΕΗ που συζητείται ήδη στην αρμοδια επιτροπή της Βουλής.

Πάντως εκτός λειτουργίας έχουν τεθεί – έως τώρα - 13 μονάδες και ένα υδροηλεκτρικό εργοστάσιο, συνολικής ισχύος περίπου 3.400 MW, ενώ υπάρχει το ενδεχόμενο διακοπών της ηλεκτροδότησης το μεσημέρι και τις ώρες αιχμής το απόγευμα.

Οι 13 μονάδες της ΔΕΗ που τέθηκαν εκτός λειτουργίας με την έναρξη της απεργίας της ΓΕΝΟΠ είναι οι: Λαύριο 1 μονάδα, Μεγαλόπολη 1 μονάδα, Κομοτηνή 1 μονάδα, Φλώρινα μία μονάδα, Αμύνταιο δύο μονάδες, Καρδιά δύο μονάδες,  Πτολεμαΐδα δύο μονάδες και τρεις μονάδες στον Αγ. Δημήτριο.  

Από τη ΔΕΗ αναγκάστηκαν να θέσουν σε λειτουργία τις  εφεδρικές μονάδες του Αγίου Γεωργίου στο Κερατσίνι, προκειμένου να διατηρήσουν την ευστάθεια του συστήματος. 

Σε λειτουργία, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, παραμένουν 9 θερμικές μονάδες (λιγνίτης και φυσικό αέριο), ισχύος 2200 μεγαβάτ και τα υδροηλεκτρικά.

Μέχρις στιγμής δεν έχουν υπάρξει προβλήματα στην ηλεκτροδότηση καθώς η ζήτηση αυτή την ώρα είναι πολύ χαμηλή. Προβλήματα ενδέχεται να παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια της ημέρας, λόγω της χρήσης των κλιματιστικών για την αντιμετώπιση της υψηλότερης θερμοκρασίας.

Εχει προγραμματισθεί παναττικό συλλαλητήριο στις 7 το απόγευμα στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ στη Χαλκοκονδύλη. Θα ακολουθήσει πορεία στο Σύνταγμα και το υπουργείο Οικονομικών.

Εν τω μεταξύ ο διαχειριστής της διανομής ενέργειας της ΔΕΗ ανακοίνωσε οτι θα προχωρήσει απο σήμερα σε εκ περιτροπής διακοπές της ηλεκτροδότησης, οι οποίες θα επιμεριστούν σε όλη τη χώρα με δίκαιο τρόπο, με εξαίρεση τα νοσοκομεία, προκείμενου να αποφευχθεί το μπλοκ άουτ .

Εάν προκύψει σύμφωνα με ανακοίνωση του διαχειριστή πρόβλημα και στα νησιά ο ΔΕΔΔΗΕ θα προχωρήσει και εκεί σε διακοπές ηλεκτροδότησης.

Το μεσημέρι θα εκδοθεί δελτίο ενημέρωσης, στο οποίο θα αναφέρονται οι περιοχές που θα κοπεί το ρεύμα.

Ο ΔΕΔΔΗΕ, με αφορμή τις εξαγγελθείσες απεργιακές κινητοποιήσεις της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, συνιστά την προσοχή των καταναλωτών και:

Εφιστά την προσοχή στους καταναλωτές να αποφεύγουν τη χρήση ανελκυστήρων καθ’ όλη τη διάρκεια των απεργιακών κινητοποιήσεων, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο εγκλωβισμού τους.

Παράλληλα, για λόγους ασφαλείας, θα πρέπει να γνωρίζουν όλοι ότι η ηλεκτροδότηση μπορεί να επανέλθει ανά πάσα χρονική στιγμή και ανεξάρτητα από το ενδεικτικό πρόγραμμα περικοπών και άρα οι ηλεκτρικές εγκαταστάσεις θα πρέπει να θεωρούνται διαρκώς «υπό τάση».

Οι καταναλωτές επίσης δεν θα πρέπει να θεωρήσουν «ανενεργές» τις ηλεκτρικές συσκευές λόγω της διακοπής της ηλεκτροδότησης, στην περίπτωση που αυτές είναι συνδεδεμένες με την ηλεκτρική τους εγκατάσταση, καθώς η επαναφορά ρεύματος μπορεί να πραγματοποιηθεί νωρίτερα από το ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα του προγράμματος περικοπών. Επιπρόσθετα για λόγους ασφαλείας, θα ήταν προτιμότερο αυτές να αποσυνδεθούν, καθώς η εμφάνιση υπερτάσεων κατά την επαναφορά του ρεύματος είναι πιθανή.

Ειδικότερα για τα άτομα που χρειάζονται μηχανική υποστήριξη, ο ΔΕΔΔΗΕ συνιστά να επισκεφθούν άμεσα το πλησιέστερο στην περιοχή τους νοσοκομείο, διαφορετικά να επικοινωνήσουν με το κέντρο βλαβών της περιοχής τους, στα τηλέφωνα που αναγράφονται στο λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος.

Παράλληλα, ο ΔΕΔΔΗΕ απευθύνει έκκληση προς όλους τους καταναλωτές, να περιορίσουν στο ελάχιστο δυνατό, τη χρήση ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών, κυρίως κατά τις ώρες αιχμής
της ζήτησης, δηλαδή από 11:00 έως 16:00 και από 20:00 έως 22:00.

Πηγή: Νίκος Υποφάντης, Νewsdesk ΣΚΑΪ