Δασικά αυθαίρετα: Παράταση έως 31/3/23 για την τακτοποίησή τους - Οι προϋποθέσεις

Η ρύθμιση δεν αφορά τα μεμονωμένα αυθαίρετα, αλλά εκείνα που βρίσκονται σε «οικιστικές πυκνώσεις», δηλαδή εκεί όπου υπάρχουν πολλά αυθαίρετα κτίσματα, τα οποία συγκροτούν μικρό οικισμό

Προθεσμία άλλων τριών μηνών - μέχρι 31 Μαρτίου 2023 - θα δοθεί στους ιδιοκτήτες δασικών αυθαιρέτων για να υποβάλλουν αίτηση υπαγωγής στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Κτηματολογίου και να ενταχθούν σε "καθεστώς προστασίας", αποφεύγοντας τον κίνδυνο κατεδάφισης ή καταλογισμού υψηλών προστίμων.

Θα παραταθεί έτσι η ισχύς μιας ρύθμισης επιζήμιας για το περιβάλλον, που συντηρεί παρανομίες δεκαετιών και λειτουργούν ως κίνητρο για νέες αυθαιρεσίες.

Η ''μηχανή'' των διευθετήσεων - που είναι σύνηθες φαινόμενο σε προεκλογικές περιόδους, μπήκε μπροστά το περασμένο καλοκαίρι, όταν ψηφίστηκε διάταξη που δίνει τη δυνατότητα σε χιλιάδες ιδιοκτήτες αυθαιρέτων μέσα σε δασικές εκτάσεις, όχι μόνο να τα “σώσουν” αποφεύγοντας την κατεδάφιση, αλλά και να γλιτώσουν πρόστιμα και κυρώσεις που τους έχουν επιβληθεί.

Χρειάζεται να κάνουν μόνο μια αίτηση έως τις 31 Δεκεμβρίου και να πληρώσουν παράβολο 250 ευρώ, για να ενταχθούν σε ρύθμιση. Με την ένταξη, θα ανασταλούν οι οποιεσδήποτε επιβληθείσες κυρώσεις – κατεδάφιση, πρόστιμα κλπ – και δεν θα επιβληθεί καμία νέα, ώσπου η Πολιτεία να αποφασίσει πώς θα αντιμετωπιστούν οι “οικιστικές πυκνώσεις” (δηλαδή η δημιουργία συγκροτημάτων αυθαιρέτων μέσα σε δασικές περιοχές).

Επειδή η ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα πλατφόρμα του Κτηματολογίου καθυστέρησε να λειτουργήσει, η προθεσμία που λήγει στις 31 Δεκεμβρίου θα παραταθεί μέχρι τις 31 Μαρτίου.

Με την υποβολή της αίτησης τα δασικά αυθαίρετα παίρνουν “παράταση ζωής”, με μιά άτυπη νομιμοποίηση που μπορεί να ισχύσει για 30 χρόνια! Σε μεταγενέστερο χρόνο οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να διατηρήσουν τα αυθαίρετα κτίσματά τους, πληρώνοντας κάποιο πρόστιμο. Το ποσό θα εξαρτηθεί από οικονομοτεχνικές μελέτες.

Με την πληρωμή του παραβόλου των 250 ευρώ εξασφαλίζουν:

  • Προσωρινή εξαίρεση από την κατεδάφιση,
  • Μη καταβολή καταλογισμένων προστίμων
  • «Πάγωμα» νέων προστίμων και

Η ρύθμιση δεν αφορά τα μεμονωμένα αυθαίρετα, αλλά εκείνα που βρίσκονται σε «οικιστικές πυκνώσεις», δηλαδή εκεί όπου υπάρχουν πολλά αυθαίρετα κτίσματα, τα οποία συγκροτούν μικρό οικισμό.

Οι προϋποθέσεις για να τακτοποιηθεί ένα κτίσμα εντός δασικής έκτασης είναι:

- Να αποτελεί κατοικία μόνιμης ή εποχιακής διαμονής

- Να έχει ανεγερθεί μέχρι τις 27 Ιουλίου 2011

- Να μη βρίσκεται σε περιοχές όπου ισχύουν προστατευτικές διατάξεις της φύσης ή του τοπίου όπως του δικτύου Natura 2000, υγροτόπους της συνθήκης Ramsar κλπ - εκτός εάν κατασκευάστηκε πριν από τον χαρακτηρισμό των περιοχών αυτών.

Πηγή: skai.gr