Αυστηρή και δίκαιη η απόφαση για Χρυσή Αυγή- Τί σηματοδοτεί

Της Ιωάννας Μάνδρου

Η ιστορική απόφαση για την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής είναι πλέον γεγονός. Για πρώτη φορά σε πανευρωπαϊκό επίπεδο καταδικάστηκε πολιτικός φορέας με ναζιστικού τύπου χαρακτηριστικά, ως εγκληματική οργάνωση και στον  ηγετικό πυρήνα της ΧΑ επιβλήθηκαν ποινές κάθειρξης  13 χρόνων.

Η ποινή που επέβαλε το Δικαστήριο στον αρχηγό του κόμματος Νίκο Μιχαλολιάκο και στα λοιπά επώνυμα πολιτικά στελέχη της ΧΑ ( Ηλία Κασιδιάρη, Χρήστο Παππά και λοιπούς),υπήρξε απόφαση αυστηρή και δίκαιη, με βάση τα πλαίσια του νόμου περί ποινών, ενώ ανοίγει το δρόμο για κάποιους η για όλους της ηγετικής ομάδας να οδηγηθούν στη φυλακή, αν δεν μπορέσουν να πείσουν το δικαστήριο και να πάρουν αναστολή στην έκτιση της ποινής τους.

Για τον μόνο από την ηγετική πολιτική ομάδα της ΧΑ, που το Δικαστήριο επιφύλαξε μικρότερη ποινή ήταν ο Αρτέμις Ματθαιόπουλος που καταδικάστηκε σε κάθειρξη 10 χρόνων.

Ποινές επτά η έξι χρόνων επέβαλε το δικαστήριο στους πρώην βουλευτές της ΧΑ,που δεν κατόρθωσαν να πάρουν ελαφρυντικό, ενώ για εκείνους που πήραν ελαφρυντικό ( Μπούκουρας, Αλεξόπουλος, Μίχος και Αρβανίτης) το δικαστήριο επέβαλε ποινές πέντε ετών.

Βαριές ποινές για τα εγκλήματα της ΧΑ.

Βαριές ήταν οι ποινές που επέβαλε το Δικαστήριο για όσους μετείχαν στα εγκλήματα της ΧΑ, με πρώτο τον Γιώργο Ρουπακιά που καταδικάστηκε σε ισόβια για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και σε άλλα δέκα χρόνια για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.

Βαριές ποινές κάθειρξης οκτώ χρόνων επέβαλε το δικαστήριο σε πολλούς από τους συνεργούς στο στυγερό έγκλημα του Παύλου Φύσσα στους οποίους επίσης επέβαλε ποινή και πέντε χρόνια για εγκληματική οργάνωση. Το ίδιο αυστηρές ποινές επιβλήθηκαν και για τη βίαιη επίθεση σε αιγύπτιους ψαράδες (οκτώ χρόνια) ενώ σε μικρότερες ποινές καταδικάστηκαν άλλοι κατηγορούμενοι που μετείχαν με τον ένα η τον άλλο τρόπο στις εγκληματικές πράξεις της ΧΑ.

Το γεγονός, ότι το δικαστήριο για τους μετέχοντες σε εγκλήματα της ΧΑ, όπως τη δολοφονία Φύσσα, τους αιγύπτιους ψαράδες και λοιπά επέβαλε ποινές και για τις εγκληματικές πράξεις και για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, είναι κάτι που έχει τη σημασία του. Και τούτο διότι όταν το δικαστήριο προχωρήσει σε "σουμάρισμα" των ποινών, πολλοί από αυτούς θα βρεθούν αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο να πάνε στη φυλακή και να μην τους δοθεί αναστολή στην έκτιση της ποινής.

Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση υπήρξε αυστηρή, δίκαιη, επιβεβαίωσε τη βασιμότητα των στοιχείων του βαρύτατου κατηγορητηρίου, διαψεύδοντας εκείνους ( πολιτικούς και νομικούς) που επί χρόνια διατύπωναν απόψεις ότι το κατηγορητήριο είναι σαθρό και στη δίκη οι κατηγορίες δεν θα σταθούν. Πάντως το δικαστήριο κινήθηκε σε γενικές γραμμές στην επιβολή των ποινών, στο πλαίσιο της εισαγγελικής πρότασης που έγινε από την εισαγγελέα Αδαμαντία Οικονόμου.

Μετά την έκδοση της απόφασης για τις ποινές το δικαστήριο θα εισέλθει στη δύσκολη φάση για το ποιοί θα πάνε φυλακή και ποιοί θα πάρουν αναστολή, διαδικασία που θα κρατήσει τουλάχιστον δύο ημέρες.

Πηγή: skai.gr