Αβραμόπουλος σε ΣΚΑΪ: Ο Πούτιν δεν θα είναι τόσο αφελής να κλιμακώσει την κρίση-Σχεδόν πέτυχε τον βασικό του στόχο

«Ο Πούτιν δεν θα είναι τόσο αφελής και επικίνδυνα ανόητος ώστε να κλιμακώσει την κρίση, αυτό που ήθελε σχεδόν το κατάφερε» εκτίμησε  ο πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος με αφορμή τις δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία.

Σχολίασε επίσης πως  το γεγονός ότι βρίσκονται στρατεύματα στις αυτονομημένες περιοχές δείχνει ότι «μέχρι εκεί μπορεί να πάει», σε διαφορετική περίπτωση όπως είπε η κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε ανατροπή της μεταπολιτευτικής ασφάλειας, μέσα από την αλλαγή συνόρων και θα βάλει τον κόσμο σε περιπέτειες

Στο σενάριο της γενικευμένης σύρραξης ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι θα υπάρξουν δεκάδες χιλιάδες θάνατοι, καταστροφές υποδομών, ενεργειακή αλλά και προσφυγική κρίση και για όλα αυτά θα είναι υπεύθυνος ο ίδιος ο Πούτιν.

Επίσης σχολίασε ότι ο Ρώσος πρόεδρος εκμεταλλεύτηκε το «άνοιγμα» των ΗΠΑ στην Ασία: «Ο Πούτιν εκμεταλλεύεται το γεγονός όταν είδε ότι η προσοχή της Αμερικής στράφηκε περισσότερο στην Ασία, άρα λέει εγώ μπορώ να στήσω την νέα ρωσική αυτοκρατορία στην Ευρώπη, να ανακτήσει τον ηγεμονικό του ρόλο όπως έκανε το 2014, δεν το ενδιαφέρει τι θα γίνει στον κόσμο».

Αυτό που συμβαίνει τώρα ναι μεν φέρνει την υπογραφή του Πούτιν, όπως σχολίασε  αλλά πρέπει να μας οδηγήσει πολύ πίσω και στο 1990 όταν διαλύθηκε η Σοβιετική αυτοκρατορία και από τότε το βαθύ ρωσικό σύστημα είχε βάλει τις κόκκινες γραμμές και μια από αυτές ήταν η Ουκρανία. 

Όσο για την απάντηση της Δύσης τόνισε ότι υιοθετεί μια στάση αρχών, αλλά σε αυτήν την περίπτωση  συγκρούονται οι αρχές της με τα συμφέροντα της Ρωσία και «η ιστορία μας έχει δείξει ότι τα συμφέροντα υπερέχουν των αξιών, λυπάμαι που το λέω», σημείωσε ο κ. Αβραμόπουλος.
 

Πηγή: skai.gr