Κλείσιμο

Αστυνομικοί βάφτισαν μωρό που έσωσαν από την κακοκαιρία «Ελπίς»

«Εκείνη τη στιγμή και βλέποντας την κατάσταση με το νεογέννητο, δεν σκεφτήκαμε τίποτα, θέλαμε μόνο να τους μεταφέρουμε με ασφάλεια στον προορισμό τους»

Πριν 9 μήνες,  την Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2022, η κακοκαιρία «Ελπίς» σάρωνε την Αττική με χιονοκαταιγίδες και ασυνήθιστα χαμηλές θερμοκρασίες και χιλιάδες οδηγοί αυτοκινήτων είχαν εγκλωβιστεί στην Αττική Οδό. 

Δύο αστυνομικοί που υπηρετούσαν - και υπηρετούν -  στο Α.Τ. Αγίας Παρασκευής, είχαν νυχτερινή βάρδια με περιπολικό όταν έλαβαν σήμα ότι ένα ασθενοφόρο που μετέφερε βρέφος δύο ημερών και τη μητέρα του που νοσούσε από Covid-19, έχει εγκλωβιστεί τρία στενά μακριά από το αστυνομικό τμήμα.

Εσπευσαν στο σημείο και συνειδητοποίησαν ότι δεν υπάρχει κανένας απολύτως τρόπος να μετακινηθεί το ασθενοφόρο. Ετσι, αφού επικοινώνησαν με το τμήμα τους, πρότειναν οι ίδιοι να μεταφέρουν το μωρό στον προορισμό του, φυσικά μαζί με τη μητέρα του, παρόλο που ήταν θετική στην Covid-19.

«Εκείνη τη στιγμή και βλέποντας την κατάσταση με το νεογέννητο, δεν σκεφτήκαμε τίποτα, θέλαμε μόνο να τους μεταφέρουμε με ασφάλεια στον προορισμό τους», δήλωσε ο αστυνομικός Χρήστος Νικολάου από το Κ. Νευροκόπι Δράμας. 

xionia

Το πλήρωμα μετέφερε τελικά μαμά και βρέφος στο νοσοκομείο, σώζωντας τη ζωή του μωρού, ενώ οι δύο αστυνομικοί βραβεύτηκαν για την πράξη τους από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Παναγιώτη Θεοδωρικάκο, τον υφυπουργό Λευτέρη Οικονόμου, τον γ.γ. Δημοσίας Τάξης Κωνσταντίνο Τσουβάλα και τον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστράτηγο Μιχαήλ Καραμαλάκη σε ειδική τελετή για εξαίρετες πράξεις αστυνομικών σε σοβαρά περιστατικά,τον περασμένο Φεβρουάριο. Στην τελετή βράβευσης, παραβρέθηκε και η μητέρα του Ραφαήλ - Νικόλα, Βαρβάρα Καζαντζίδου. 

v3

Λίγες ημέρες μετά, αποδέχτηκαν την πρόταση να γίνουν και οι πνευματικοί του γονείς και έτσι, ο Χρήστος Νικολάου και Γιώργος Φουράκης από την Τούμπα Θεσσαλονίκης βάφτισαν πριν λίγες μέρες τον μικρούλη Ραφαήλ - Νικόλαο. 

«Τα παιδιά είναι ήρωες. Μία από τις επόμενες μέρες τους τηλεφωνήσαμε και τους ζητήσαμε να γίνουν οι νονοί του γιου μας», λέει η νεαρή μητέρα. «Έως τότε, σκεφτόμουν να βαφτίσει τον μικρό ίσως ο αδερφός μου, γιατί ήθελα το παιδί μου να έχει πολύ στενή επαφή με το νονό του», αναφέρει, υπογραμμίζοντας ότι όλα άλλαξαν αφότου οι δύο αστυνομικοί έσωσαν τη ζωή του μωρού.

«Εγώ δεν είχα άλλο βαφτιστήρι. Ήθελα να αποκτήσω, αλλά όταν θα ερχόταν η ώρα να γίνω νονός στα παιδιά των κολλητών μου φίλων. Δέχτηκα θετικά την πρόταση, το σκέφτηκα, το συζήτησα με τους δικούς μου και όλος ο περίγυρος μου είπε να το κάνω. Επίσης, ήταν μεγάλη τύχη που μετά από ενάμισι χρόνο έκανα περιπολία με τον Γιώργο, που είναι κολλητός μου και μέτρησε κι αυτό στη θετική απόφασή μου», λέει ο Χρήστος Νικολάου.

«Όταν μου τηλεφώνησαν οι γονείς, όπως ήταν φυσικό είπα ότι θα το συζητήσουμε με τον Χρήστο, γιατί δεν μπορούσαμε να πάρουμε μία τέτοια απόφαση αμέσως. Μετά συναντηθήκαμε μαζί τους, είδαμε τι άνθρωποι είναι, είδαν τι άνθρωποι είμαστε, υπήρξε μια τρομερή οικειότητα και τελικά δεχτήκαμε», λέει ο Γιώργος Φουράκης.

«Όλους αυτούς τους μήνες συναντιόμαστε και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, δεν πρόκειται για μία εικονική βάφτιση. Είναι μία ουσιαστική πράξη και θα είμαστε πάντα κοντά στον Ραφαήλ και στην οικογένειά του», τονίζει με συγκίνηση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ