Με σενάριο εντοπισμού και περίθαλψης θύματος τράφικινγκ ξεκίνησε η άσκηση «Μέδουσα 2022»

Με την υλοποίηση σεναρίου εντοπισμού και περίθαλψης θύματος τράφικινγκ ξεκίνησε σήμερα στην Αθήνα η τριήμερη άσκηση για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων «Μέδουσα 2022».

Η πρώτη μέρα της άσκησης γίνεται με επίκεντρο το νοσοκομείο Λαϊκό, που είναι νοσοκομείο αναφοράς για θύματα τράφικινγκ. Σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης, 30χρονη συριακής καταγωγής με το όνομα Λεϊλά Μπισορόν εντοπίστηκε σε ημιλιπόθυμη κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας. Με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ διακομίστηκε στο Λαϊκό που εφημέρευε και οι γιατροί διαπίστωσαν ότι φέρει σοβαρά τραύματα και εγκαύματα σε όλο το σώμα. Στο νοσοκομείο εμφανίστηκε μια κοπέλα που ισχυρίστηκε ότι είναι αδελφή της συνοδευόμενη από μια κυρία που υποστήριξε ότι είναι γνωστή της. Ιατροδικαστής, που την εξέτασε, αποφάνθηκε ότι τα τραύματά της οφείλονται σε προφανή βασανισμό, οπότε στο νοσοκομείο έφτασαν άνδρες του Τμήματος Καταπολέμησης Εμπορίας Ανθρώπων της ΕΛΑΣ, οι οποίοι πήραν κατάθεση από τη γυναίκα, και ξεκίνησε τις σχετικές έρευνες.

Η άσκηση «Μέδουσα 2022» με κεντρικό σύνθημα «Σπάσε την αλυσίδα, σπάσε τη σιωπή τώρα» διεξάγεται υπό την εποπτεία της υφυπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Σοφίας Βούλτεψη, και με την υποστήριξη της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Όπως τόνισε η κ. Βούλτεψη, «η πιο κρίσιμη στιγμή στη διερεύνηση μιας πιθανής υπόθεσης τράφικινγκ είναι ο εντοπισμός και η μεταφορά πιθανού θύματος στο νοσοκομείο», οπότε «έχει μεγάλη σημασία το σύνολο του προσωπικού, από το ΕΚΑΒ ως τους γιατρούς, τους νοσηλευτές, την κοινωνική υπηρεσία, την ασφάλεια και τη Διοίκηση του νοσοκομείου, να είναι όλοι εκπαιδευμένοι και υποψιασμένοι». Η υφυπουργός πρόσθεσε ότι «έχει σημασία να γνωρίζουν όλοι πως το Λαϊκό είναι το νοσοκομείο αναφοράς. Η παρουσία μας εκεί σήμερα σκοπό είχε να κινητοποιήσει το σύνολο του δυναμικού του νοσοκομείου με δύο στόχους: την παροχή άμεσης φροντίδας στο θύμα και την ενθάρρυνσή του να μιλήσει, να σπάσει την αλυσίδα, να σπάσει τη σιωπή».

Το «παρών» στην άσκηση έδωσε και η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη, η οποία εξήγησε ότι στο Λαϊκό νοσοκομείο «γίνεται άμεσος παθολογικός, χειρουργικός και νευρολογικός έλεγχος. Επίσης, διαθέτει ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς, ώστε σε συνεργασία και με διερμηνέα του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου να μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά το θύμα να καταγγείλει το περιστατικό, για να ξετυλίξει το κουβάρι του δικτύου εμπορίας και διακίνησης ανθρώπων αποκαλύπτοντας τους δράστες». Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε, το 2020 αναφέρθηκαν στον Εθνικό Μηχανισμό Αναφοράς για την Προστασία Θυμάτων Εμπορίας Ανθρώπων 167 θύματα, εκ των οποίων τα 93 ήταν ενήλικες και τα 74 παιδιά. «Τα στοιχεία αυτά προφανώς και δεν αποτυπώνουν την πλήρη εικόνα, μια και δυστυχώς τα θύματα τράφικινγκ που διασώζονται αποτελούν μόνο την κορυφή του παγόβουνου», πρόσθεσε.

Στην άσκηση συμμετέχουν το σύνολο των υπηρεσιών του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, τα υπουργεία Εξωτερικών και Υγείας, η Ελληνική Αστυνομία, η Europol, το ΕΚΑΒ, ο Εθνικός Μηχανισμός Αναφοράς για την Προστασία Θυμάτων Εμπορίας Ανθρώπων, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, η UNICEF, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασύλου και η μη κυβερνητική οργάνωση Α21. Επίσης, οι πρεσβείες του Βελγίου, της Κύπρου, της Γαλλίας, της Ολλανδίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ. Διοικήτρια της άσκησης είναι η αρχιπύραρχος, Κάλλι Σαΐνη.

Χαιρετισμοί από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και υπουργούς

Χαιρετισμό για την άσκηση απέστειλε με επιστολή της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, χαρακτηρίζοντας το τράφικινγκ «σιωπηλό, σκοτεινό, δυσερεύνητο έγκλημα» και «βαρβαρότητα που ακυρώνει τις αξίες του πολιτισμού μας και τραυματίζει την ίδια την έννοια του ανθρωπισμού». Η κ. Σακελλαροπούλου επισημαίνει ότι η Πολιτεία οφείλει να απαντά με «αυστηρή δίωξη και τιμωρία» όσων εμπλέκονται στα σχετικά κυκλώματα, ταυτόχρονα με την «προστασία, περίθαλψη και αλληλεγγύη προς τα θύματα» και υπογραμμίζει ότι απαιτούνται «πολλαπλές συνέργειες σε επίπεδο δημόσιας διοίκησης, αυτοδιοίκησης, ιδιωτικής πρωτοβουλίας και κοινωνίας των πολιτών».

Σε συγχαρητήρια επιστολή του για τη διοργάνωση της άσκησης, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, επισημαίνει ότι η άσκηση «αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στην προσπάθειά μας να οικοδομήσουμε ένα σταθερό, προληπτικό, προστατευτικό και αποτελεσματικό διωκτικό πλαίσιο, που είναι αναγκαίο για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων».

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, στο μήνυμά της αναγνωρίζει το τράφικινγκ ως ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα και στην Ελλάδα καθώς είναι «σταυροδρόμι ανάμεσα σε κόσμους» και χαρακτηρίζει ως «καίριο» το σχέδιο για την αντιμετώπιση του τράφικινγκ σημειώνοντας ότι το υπουργείο Υγείας βοηθά με κάθε τρόπο στην αντιμετώπιση των τραυμάτων και την ψυχική υγεία των θυμάτων.

Τέλος, η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Μαρία Συρεγγέλα, τονίζει ότι το δίκτυο δομών για γυναίκες θύματα βίας είναι σε ετοιμότητα. Το δίκτυο περιλαμβάνει 43 συμβουλευτικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα, 19 ξενώνες φιλοξενίας και τη δωρεάν 24ωρη γραμμή 15900.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ