«Ασφυξία» στα νοσοκομεία της Αττικής - Προβληματίζει η αύξηση των εισαγωγών

Πρώτη ημέρα εφαρμογής των νέων περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό και οι υγειονομικές αρχές αγωνιούν για το αποτέλεσμά τους και προσδοκούν σε μείωση της πίεσης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Τα κρούσματα σήμερα Πέμπτη, ξεπέρασαν τις 2.200, εκτινάχθηκε ο αριθμός των νοσηλευομένων, ενώ οι διασωληνωμένοι ασθενείς έφτασαν τους 449. Μέσα σε μόλις ένα 24ωρο, οι νοσηλευόμενοι σε απλές κλίνες Covid στα νοσοκομεία της Αττικής αυξήθηκαν κατά 244.

Επίκεντρο της πανδημίας παραμένει η Αττική με 1.051 νέα κρούσματα, ενώ τριψήφιος ήταν ο αριθμός των νέων μολύνσεων στη Θεσσαλονίκη (257) και στην Αχαΐα (102). 35 ασθενείς έχασαν τη ζωή τους, με τη χώρα μας να θρηνεί συνολικά από την έναρξη της πανδημίας 6.632 θύματα.

Περισσότεροι από 70 non Covid ασθενείς έχουν μεταφερθεί ήδη στο ΝΙΜΤΣ, ώστε να αδειάσουν παθολογικές κλινικές από τον Ευαγγελισμό, το Γεννηματάς, το Ιπποκράτειο και τον Ερυθρό και να μετατραπούν σε κλινικές κορωνοϊού.

Πλέον χρειάζονται διασωλήνωση ασθενείς και πολύ νεότερων ηλικιών χωρίς υποκείμενα νοσήματα.

Ο κορωνοϊός εξαπλώνεται ταχύτατα λόγω της διασποράς των νέων μεταλλάξεων. Στη χώρα μας, καταγράφηκαν 702 νέα κρούσματα με μεταλλάξεις, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 1.755. Από αυτά τα 677 φέρουν τη βρετανική μετάλλαξη και 21 τη νοτιοαφρικανική, 18 από αυτά εντοπίστηκαν στη Θεσσαλονίκη και 3 στην Αττική.

Μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας οι ΜΕΘ Covid θα έχουν φτάσει τις 348, ενώ εάν χρειαστεί διαθέσιμοι είναι επιπλέον 150 αναπνευστήρες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για διασωλήνωση ασθενών σε χώρους χειρουργείων και ανάνηψης. 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της πίεσης που ασκείται στο ΕΣΥ είναι η κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο Σωτηρία, όπου από τις 249 απλές κλίνες Covid, μέχρι το απόγευμα της Πέμπτης ήταν διαθέσιμες μόλις οι 9, ενώ από τις 84 κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου, κενές ήταν μόνο 8. 

«Από την αρχή της πανδημίας νομίζω ότι βρισκόμαστε στο πιο δύσκολο σημείο. Μόλις αδειάσει κάποια κλίνη, γεμίζει αμέσως», δήλωσε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο Πέτρος Μπακάκος, αναπληρωτής καθηγητής Πνευμονολογίας στο «Σωτηρία».

Οι επιπτώσεις της αύξησης των κρουσμάτων αποτυπώνονται και στις διακομιδές του ΕΚΑΒ. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ, Νίκο Παπαευσταθίου, την προηγούμενη εβδομάδα έγιναν στο λεκανοπέδιο Αττικής 80 διακομιδές τόσο επιβεβαιωμένων όσο και ύποπτων περιστατικών κορωνοϊού. Τις τελευταίες ημέρες γίνονται πάνω από 180 διακομιδές μόνο σε επιβεβαιωμένα περιστατικά Covid προς τα νοσοκομεία. 

Πηγή: skai.gr