Άρχισε το κύμα κακοκαιρίας «Μήδεια» - Πού χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες

Άρχισε από σήμερα Σάββατο το κύμα κακοκαιρίας «Μήδεια», το οποίο αναμένεται να πλήξει μεγάλο μέρος της χώρας φέρνοντας πυκνές χιονοπτώσεις, ισχυρό παγετό και θυελλώδεις ανέμους.

 Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, περιορίζοντας τις άσκοπες μετακινήσεις, και αν χρειαστεί να μετακινηθούν να ενημερώνονται για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου και να είναι εφοδιασμένοι με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Λόγω της κακοκαιρίας ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών οχημάτων, άνω των 3,5 τόνων, σε όλο το μήκος της Εγνατίας Οδού από τους Κήπους Έβρου έως την Ηγουμενίτσα. 

Όπως ανακοινώθηκε από τη Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης, λόγω χιονόπτωσης είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες στα εξής σημεία:

Με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων, λόγω της ισχυρής χιονόπτωσης, διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων σε σημεία της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας, η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων είναι απαραίτητη από το 42ο έως το 78ο χλμ της εθνικής οδού Καρδίτσας - Άρτας και από το 13ο έως το 29ο χλμ της επαρχιακής οδού Μουζακίου - Στεφανιάδας.

Στην Ημαθία, από το 87ο έως το 98ο χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Κοζάνης (μέσω Καστανιάς), στα οδικά δίκτυα προς τα χιονοδρομικά κέντρα Σελίου & 3-5 Πηγάδια, από το 2 χιλιόμετρο της δημοτικής οδού Νάουσας – Αρκοχωρίου, από το 3 χιλιόμετρο της δημοτικής οδού Νάουσας – Ροδοχωρίου.

Στο νόμο Πέλλας, στα οδικά δίκτυα προς το χιονοδρομικό κέντρο Βόρας (Καϊμάκτσαλαν).
Στην Πιερία, από το 34 έως το 44 χιλιόμετρο της εθνικής οδού Κατερίνης – Ελασσόνας.
Στην Χαλκιδική, από το 70 έως το 85 χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Ιερισσού (μέσω Ταξιάρχη).

Σε ό,τι αφορά τη Δυτική Μακεδονία σύμφωνα με τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας η κατάσταση στο οδικό δίκτυο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας ανά Διεύθυνση Αστυνομίας διαμορφώνεται ως εξής:

Από τις 13.00 ώρα του Σαββάτου (13-02-2021) ισχύει προσωρινή απαγόρευση της κυκλοφορίας όλων των φορτηγών αυτοκινήτων ωφέλιμου φορτίου άνω των 3,5 τόνων και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας: από το 120,8 χλμ. (Α/Κ ΠΑΝΑΓΙΑΣ) έως 181,1 χλμ. (Α/Κ ΣΙΑΤΙΣΤΑΣ) του αυτοκινητόδρομου της Εγνατίας Οδού.

Η κυκλοφορία των οχημάτων στην Εγνατία Οδό, καθώς και στο Εθνικό και Επαρχιακό οδικό δίκτυο, διεξάγεται κανονικά.

Στο νομό Καστοριάς, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται αποκλειστικά με την χρήση ειδικού τύπου ελαστικών ή αντιολισθητικών αλυσίδων από το 18ο έως 28ο χλμ. της Επαρχιακής οδού Καστοριάς - Φλώρινας (μέσω Βιτσίου) και από το 36ο έως 40ο χλμ. της Επαρχιακής οδού Καστοριάς – Ιωαννίνων (μέσω Κοτύλης).

Η κυκλοφορία των οχημάτων στον κάθετο άξονα (Α-29) της Εγνατίας Οδού Σιάτιστας - Κρυσταλλοπηγής, καθώς και σε όλο το Εθνικό και υπόλοιπο Επαρχιακό και Δημοτικό οδικό δίκτυο, διεξάγεται κανονικά.

Στο νομό Κοζάνη, από τις 13.00 ώρα του Σαββάτου (13-02-2021) ισχύει προσωρινή απαγόρευση της κυκλοφορίας όλων των φορτηγών αυτοκινήτων ωφέλιμου φορτίου άνω των 3,5 τόνων και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας: από το 181,1ο χλμ. ΑΚ Ανατολικής Σιάτιστας έως 227,0ο χλμ. ΑΚ Πολυμύλου, από το 0,0 χλμ ΑΚ (Δυτικής Σιάτιστας) έως 17,5 χλμ ΑΚ 02 Αλιάκμονα και από το 51,0 χλμ Εθνικής Οδού Κοζάνης- Λάρισας (όρια με Π.Ε Λάρισας).

Η κυκλοφορία των οχημάτων σε όλο το Εθνικό, Επαρχιακό και Δημοτικό οδικό δίκτυο, καθώς και στην Εγνατία Οδό και στον κάθετο άξονα Α-29 Κοζάνης-Καστοριάς διεξάγεται αποκλειστικά με την χρήση ειδικού τύπου ελαστικών ή αντιολισθητικών αλυσίδων.
Στο νομό Φλώρινας, η κυκλοφορία των οχημάτων στον κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού (Α-27) Νίκης-Φλώρινας, καθώς και στο Εθνικό, Επαρχιακό και Δημοτικό οδικό δίκτυο, διεξάγεται αποκλειστικά με την χρήση ειδικού τύπου ελαστικών ή αντιολισθητικών αλυσίδων.

Χιονόπτωση σημειώνεται στην πόλη της Λάρισας, με την κακοκαιρία να έχει φτάσει στη θεσσαλική πόλη.
 
Λόγω της χιονόπτωσης ανακοινώθηκε από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας απαγόρευση της κυκλοφορίας και στα δύο ρεύματα όλων των φορτηγών οχημάτων, ωφελίμου φορτίου άνω των 3,5 τόνων στην εθνική οδό Λάρισας - Κοζάνης και στην νέα εθνική οδό Λάρισας - Ελασσόνας - Κοζάνης.
 
Από την πλευρά του ο δήμος Λαρισαίων ανακοίνωσε προς τους πολίτες ότι έχουν οριστεί συγκεκριμένα σημεία της πόλης για προμήθεια αλατιού για κάθε ενδεχόμενο.

Ήδη έχει χιονίσει στη Φλώρινα, όπου γύρω στις 10 το πρωί το θερμόμετρο έδειχνε -6 βαθμούς Κελσίου. Στην Κοζάνη ξεκίνησε να χιονίζει από τις 8 το πρωί. 

Στη Θεσσαλονίκη, πέφτει χιόνι στο κέντρο της πόλης, ενώ νωρίτερα ξεκίνησε στα ορεινά του νομού και συγκεκριμένα σε Χορτιάτη και Ωραιόκαστρο. Μέχρι στιγμής, δεν έχουν αναφερθεί προβλήματα.

Ιδιαίτερα χαμηλές είναι η θερμοκρασίες εκτός από τη Φλώρινα, στη Βλάστη Κοζάνης και στο χιονοδρομικό κέντρο Καϊμακτσαλάν -7, στην Πτολεμαϊδα και το Αμύνταιο -5, στο Νευροκόπι -4, στη Νάουσα -2, στη Νέα Σάντα Κιλκίς -1, στα Γρεβενά 0, στα Γιαννιτσά 1. Στη Θεσσαλονίκη η θερμοκρασία είναι 2 βαθμοί Κελσίου.

Πού θα χτυπήσει η «Μήδεια»

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σήμερα στα ορεινά και ημιορεινά της κεντρικής και βόρειας χώρας και βαθμιαία σε πεδινές περιοχές της βόρειας Ελλάδας. Τα φαινόμενα θα είναι έντονα στη δυτική και κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, την κεντρική Στερεά και πρόσκαιρα στην Ήπειρο.

Την Κυριακή, στα κεντρικά και τα βόρεια, τα ορεινά και ημιορεινά της Στερεάς, της Εύβοιας και τα ορεινά της Πελοποννήσου νεφώσεις με χιονοπτώσεις κατά διαστήματα πυκνές. Προς το βράδυ θα χιονίσει και στα ορεινά της Κρήτης καθώς και σε περιοχές της ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας με χαμηλό υψόμετρο. Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις με βροχές και κυρίως στις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές καταιγίδες οι οποίες θα είναι κατά τόπους ισχυρές τις πρωινές ώρες στα δυτικά και μέχρι αργά το απόγευμα στα νησιά του Αιγαίου και πρόσκαιρα στην Κρήτη.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια, από βόρειες διευθύνσεις 6 με 8 και στο βόρειο Αιγαίο βορειοανατολικοί 9 μποφόρ. Στη νότια νησιωτική χώρα από νότιες διευθύνσεις 5 με 7, στρεφόμενοι βαθμιαία μέχρι το βράδυ σε βόρειους 6 με 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα σε όλη τη χώρα. Παγετός θα σημειωθεί κυρίως στα ηπειρωτικά. Τις πρωινές και βραδινές ώρες στα βόρεια θα είναι ισχυρός, στη δυτική Μακεδονία θα είναι ολικός.

Έκτακτα μέτρα από τους δήμους Αθηναίων - Θεσσαλονίκης - Λάρισας

Έκτακτα μέτρα λαμβάνει ο δήμος Αθηναίων, ανοίγοντας δομές και χώρους, όπου οι άστεγοι μπορούν να φιλοξενηθούν.

Ειδικότερα, από σήμερα Σάββατο 13 Φεβρουαρίου στις 18.00 και για όσο επικρατήσουν οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες-παγετός, ανοίγουν σε 24ωρη βάση οι θερμαινόμενοι χώροι στη Λέσχη Φιλίας Κολοκυνθούς, στο Πολιτιστικό Κέντρο Γκράβας και το Υπνωτήριο του Πολυδύναμου Κέντρου (Αχαρνών 3). Οι πολίτες θα υποβάλλονται σε rapid test πριν εισέλθουν στους χώρους.

Στο δήμο Θεσσαλονίκης από χθες και μέχρι την υποχώρηση των φαινομένων λειτουργεί εντός των χώρων της Διεθνής Έκθεσης Θεσσαλονίκης ξενώνας φιλοξενίας αστέγων.

Εξωτερικές ομάδες για παροχή βοήθειας στον δρόμο λειτουργούν από το δήμο Λαρισαίων, στο πλαίσιο μίας σειράς δράσεων που εφαρμόζει προκειμένου να αποτραπεί η έκθεση των αστέγων σε κίνδυνο εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών.

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού στο skaikairos.gr

Πηγή: ΑΜΠΕ - skai.gr