Μέρκελ: Δεν έχουμε υπάρξει πιο κοντά σε λύση για το Σκοπιανό εδώ και 10 χρόνια

Δεν έχουμε υπάρξει πιο κοντά σε λύση για το ονοματολογικό ανάμεσα στην Ελλάδα και την ΠΓΔΜ τα τελευταία δέκα χρόνια, δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ μετά την συνάντηση που είχε με τον σκοπιανό πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ στο Βερολίνο.

«Είμαι πολύ χαρούμενη και ανακουφισμένη που [...] υπάρχει κίνηση στις διαβουλεύσεις», είπε η κ. Μέρκελ κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Κάλεσε μάλιστα τις δύο πλευρές να συνεχίσουν τις προσπάθειες για πλήρη συμφωνία. «Τα τελευταία δέκα χρόνια η λύση δεν έχει υπάρξει τόσο κοντά και θα ήταν εξαιρετικό εάν οι εναπομένουσες δυσκολίες μπορούν να γεφυρωθούν», είπε.

Χθες η καγκελάριος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα, κατά την οποία ο πρωθυπουργός επισήμανε την ανάγκη να υπάρξει οριστική λύση στο ονοματολογικό που θα προβλέπει αλλαγή του συνταγματικού ονόματος της ΠΓΔΜ.

Η Γερμανία είναι μακράν ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της FYROM και ένας από τους κυριότερους υπέρμαχους της ένταξης των δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία όμως προϋποθέτει επίλυση του ονοματολογικού.

Πολλοί αναλυτές έχουν ερμηνεύσει την επίσκεψη Ζάεφ στο Βερολίνο ως απόπειρα της κ. Μέρκελ να μεσολαβήσει για την επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων για το Σκοπιανό.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος των Σκοπίων πάντως αρνήθηκε το πρωί ότι η Γερμανία θα αναμειχθεί στις επαφές για το όνομα, διευκρινίζοντας ότι η συνάντηση Μέρκελ - Ζάεφ θα εστιάσει σε διμερή ζητήματα.

Ερωτηθείς συγκεκριμένα εάν η καγκελάριος θα μπορούσε να λειτουργήσει ως καταλύτης στις διαπραγματεύσεις, ο εκπρόσωπος Μίλε Μποζνακόφσκι ξεκαθάρισε ότι η διαπραγμάτευση γίνεται αμιγώς υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και οποιαδήποτε άλλη πλευρά θα έχει απλώς γνωμοδοτικό ρόλο.

«Κάποιοι φίλοι της 'Μακεδονίας' και της Ελλάδος έχουν τις απόψεις τους, [αυτές] μπορούν να συζητηθούν, αλλά κανείς δεν θα εμπλακεί», προσέθεσε, όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο MIA.
Πηγή: skai.gr
TAGS: ΠΓΔΜ