Κομισιόν: Δεν έχουμε λάβει ακόμα αίτηση για βοήθεια από την Ελλάδα

Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει ζητήσει, έως τώρα τουλάχιστον, ενεργοποίηση του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν τα ξημερώματα την Μάνδρα Αττικής, όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο εκπρόσωπος σημείωσε ότι το Συντονιστικό Κέντρο του Μηχανισμού είναι ανοιχτό 24 ώρες το 24ωρο όλες τις ημέρες της εβδομάδας και μπορεί να ανταποκριθεί άμεσα σε κάθε αίτημα, όμως επαφίεται στις ελληνικές Αρχές να ζητήσουν την ενεργοποίησή του, εφόσον το κρίνουν απαραίτητο.

«Είμαι σε συνεχή επαφή με τον αρμόδιο Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα. Η Ευρώπη βρίσκεται στο πλευρό της Ελλάδας», δήλωσε μέσω Twitter ο αρμόδιος επίτροπος Χρήστος Στυλιανίδης.

Αν και στην ανάρτησή του χρησιμοποίησε το hashtag του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, δεν είπε ότι η Ελλάδα έχει ζητήσει ενεργοποίηση της ευρω-βοήθειας.

Τη θλίψη του για την απώλεια των ανθρώπινων ζωών από τις πλημμύρες στη Δυτική Αττική και την ετοιμότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να στηρίξει την Ελλάδα, εξέφρασε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

«Με θλίψη μαθαίνω για τους πολλούς ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους και τους αγαπημένους τους κατά τη διάρκεια των θανατηφόρων πλημμυρών που έπληξαν την Αττική και την κεντρική Ελλάδα [...] Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε την Ελλάδα με όποιο τρόπο μπορούμε. Οι κοινοτικοί μηχανισμοί βοήθειας βρίσκονται στη διάθεση των αρμόδιων αρχών», ανέφερε σε δήλωσή του.

Οι πλημμύρες προκάλεσαν το θάνατο τουλάχιστον 15 ανθρώπων και τον τραυματισμό 17. Σοβαρές είναι και οι υλικές καταστροφές στην περιοχή της Μάνδρας και της Νέας Περάμου.

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας μπορεί να προσφέρει προμήθειες, υλικά, σωστικά συνεργία και εμπειρογνωμοσύνη σε περίπτωση που ζητηθεί η συνδρομή της. Η μεταφορά της βοήθειας συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Πηγή: skai.gr