Εισαγγελική εισήγηση να μην εκδοθούν (ούτε αυτοί) οι 2 Τούρκοι αξιωματικοί (upd)

Να μην εκδοθούν στην Τουρκία δύο ακόμα από τους οκτώ τούρκους αξιωματικούς εισηγήθηκε ο αντεισαγγελέας του ποινικού τμήματος του Αρείου Πάγου,

Όπως ανέφερε ο εισαγγελικός λειτουργός, είναι μεγάλη η πιθανότητα να υποστούν βασανιστήρια και να μην έχουν δίκαιη δίκη, προσθέτοντας ότι ακόμα και αν ήταν οι μεγαλύτεροι εχθροί της Ελλάδας δεν πρέπει να εκδοθούν στη γειτονική χωρά όπου υπάρχει παρέκκλιση από τα άρθρα της σύμβασης για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Αν πούμε, ότι δεν συμβαίνει τίποτα στην Τουρκία, θα κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας» είπε ο κ. Βουρλιώτης. «Μόνο η πιθανότητα να έχουμε περιστολή των δικαιωμάτων τους αρκεί για να μην εκδοθούν που για εμένα αυτό τείνει προς τη βεβαιότητα», προσέθεσε.

Οι δυο Τούρκοι ανέφεραν
ότι σε περίπτωση που εκδοθούν υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να λιντσαριστούν και να βασανιστούν.

«Δεν φύγαμε από τη χώρα μας. Φύγαμε για να αποφύγουμε το θάνατο και το λυντσάρισμα. Αν δεν ερχόμασταν στην Ελλάδα θα ήμασταν νεκροί» υποστήριξαν στις τοποθετήσεις τους.

Μάρτυρες που εξετάστηκαν αναφέρθηκαν εκτενώς στην κατάλυση του κράτους δικαίου στην Τουρκία, τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων του ανθρώπου, τα βασανιστήρια υπόπτων και κρατουμένων. Προσκόμισαν μάλιστα και αποφάσεις άλλων ευρωπαϊκών δικαστηρίων που έχουν αρνηθεί την έκδοση τούρκων υπηκόων στη γείτονα και μάλιστα την ελληνική Δικαιοσύνη να μην αποτελέσει εξαίρεση σε αυτόν τον ευρωπαϊκό κανόνα.

Η απόφαση του δικαστηρίου θα εκδοθεί στις 23 Ιανουαρίου.

Την ίδια ήμερα θα εκδοθεί απόφαση και για τους δυο πρώτους τούρκους στρατιωτικούς, για τους οποίους ο Άρειος Πάγος εξέτασα χθες Τρίτη το τουρκικό αίτημα έκδοσης.

Απομένουν τέσσερις τούρκοι αξιωματικοί. Το αίτημα της Τουρκιάς για έκδοση τους θα εξετάσει την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου.


Πηγή: skai.gr - Ιωάννα Μάδρου - Δημήτρης Δαμιανός