Κλείσιμο

Ειδομένη: Επιχείρηση (πειθούς) της ΕΛΑΣ για να ανοίξει η σιδηροδρομική γραμμή

Σε εξέλιξη η επιχείρηση πειθούς της ΕΛΑΣ για να ανοίξει, μετά από ένα μήνα, η σιδηροδρομική γραμμή στην Ειδομένη την οποία είχαν καταλάβει μετανάστες έχοντας στήσει σκηνές. Στην περιοχή παραμένουν περί τους 10.000 μετανάστες.

Στο σημείο όπου διέρχονται οι γραμμές του τρένου έχουν αναπτυχθεί δυνάμεις των ΜΑΤ, με την αστυνομία να ενημερώνει τους πρόσφυγες ότι πρέπει να φύγουν από τη σιδηροδρομική γραμμή. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ένταση, ενώ ορισμένοι από τους πρόσφυγες απομάκρυναν τις σκηνές τους από το σημείο. Πάντως, άλλα 10 - 15 άτομα έχουν καθίσει στη γραμμή. 

Σημειώνεται ότι εταιρείες ασκούν στην κυβέρνηση ασφυκτικές πιέσεις εξαιτίας της οικονομικής ζημιάς που υφίστανται από τον συνεχόμενο αποκλεισμό της σιδηροδρομικής γραμμής.

Σήμα κινδύνου για τις άθλιες συνθήκες υγιεινής στην Ειδομένη έστειλε χθες Κυριακή το ΚΕΕΛΠΝΟ και προειδοποιώντας για τον κίνδυνο σοβαρών ασθενειών που απειλούν τους πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται εκεί.

Ήδη στην Ειδομένη έχουν εμφανιστεί κρούσματα ψώρας και άλλες δερματικές παθήσεις, ενώ θερίζουν οι γαστρεντερίτιδες και οι δηλητηριάσεις, καθώς τα τρόφιμα που διακινούνται είναι εκτεθειμένα στον ήλιο και δεν ελέγχονται. Εστίες μολύνσεων αποτελούν, σύμφωνα με τους ειδικούς, και τα στάσιμα νερά που υπάρχουν σε πολλά σημεία του καταυλισμού.

Σύμφωνα με έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας στην Ελλάδα παραμένουν παγιδευμένοι 46.000 πρόσφυγες, ενώ οι συνθήκες είναι ανεπαρκείς σε πολλούς από τους 31 προσωρινούς καταυλισμούς. Η έκθεση εξετάζει την κατάσταση των προσφύγων και των μεταναστών- στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά- που έχουν εγκλωβιστεί στην ηπειρωτική Ελλάδα, μετά το κλείσιμο των συνόρων της ΠΓΔΜ στις 7 Μαρτίου.

Στο μεταξύ, νέα συμπλοκή μεταξύ μεταναστών σημειώθηκε στον Πειραιά με έναν τραυματία το πρωί. Στο λιμάνι παραμένουν περίπου 4.000 πρόσφυγες και μετανάστες και τα πνεύματα είναι τεταμένα.

Αφορμή της συμπλοκής ήταν ένα κινητό. Ο τραυματίας διακομίστηκε σε νοσοκομείο με ελαφρύ τραύμα στο κεφάλι.
Πηγή: skai.gr