Κυβέρνηση: Φίλοι μετανάστες-πρόσφυγες σας αγαπάμε, εμπιστευθείτε μας και φύγετε από τον Πειραιά

ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΕΔΩ - Στα ελληνικά σελ 22 - 26

«Σας παρακαλούμε ακούστε μας και εμπιστευθείτε μας για να μπορέσουμε να σας βοηθήσουμε, για να βοηθήσετε κι εσείς τους εαυτούς σας, τα παιδιά σας, τις οικογένειές σας», αναφέρεται (με κεφαλαία) στο 32 σελίδων φυλλάδιο που ετοίμασε το υπουργείο Ναυτιλίας, σε μία προσπάθεια να "χτυπήσει" τους πάσης φύσεως επιτήδειους με τα δικά τους (γραπτά) όπλα.

Μεταφρασμένο σε 4 γλώσσες (αραβικά,φαρσί,ελληνικά και αγγλικά) το κείμενο χρησιμοποιεί ευπροσήγορη έως και συναισθηματική γλώσσα προκειμένου να "αγγίξει" τις καρδιές και να φτάσει στα "αυτιά" των αμετακίνητων προσφύγων - μεταναστών. Εξάλλου η δέσμευση του αν. υπουργού Εθνικής Άμυνας Δ.  Βίτσα είναι ότι ο Πειραιάς θα αδειάσει έως τις 12 Απριλίου, με την κυβέρνηση προς το παρόν να περιορίζεται στην μετακίνησή τους από πύλη (Ε3) σε... πύλη (Ε1).

Τώρα στο φυλλάδιο η κυβέρνηση παραδέχεται ότι τα σύνορα παραμένουν κλειστά και δεν υπάρχει ελπίδα να ανοίξουν - επισημαίνοντας ότι έτσι δυσκόλεψε η κατάσταση τόσο για τους πρόσφυγες όσο και για την ίδια την κυβέρνηση - την χώρα(«κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος για το τι ακριβώς θα γίνει») καθώς και ότι τα κέντρα φιλοξενίας που έχουν ετοιμασθεί δεν βρίσκονται ακόμη σε καλή κατάσταση ούτε λειτουργούν όπως θα έπρεπε. 

Ωστόσο εφιστά την προσοχή σε μετανάστες και πρόσφυγες ότι όσο παραμένουν σε Ειδομένη και Πειραιά απλώς χάνουν χρόνο από την υπαγωγή τους στη μόνη προβλεπόμενη τυπική διαδικασία, που θα τους επιτρέψει το «επόμενο βήμα».

Μεταξύ άλλων, οι κυβερνητικές παρακλήσεις περιλαμβάνουν τα εξής:

«-Σας ζητάμε να πάτε (σσ: στα κέντρα φιλοξενίας) και μέρα με τη μέρα θα τα κάνουμε καλύτερα

-Μη χάνετε το κουράγιο σας, είμαστε μαζί σας, σας αγαπάμε...!

-Η περίοδος της φιλοξενίας σας στο λιμάνι μας, γράφει ήδη μία χρυσή σελίδα στην ιστορία του Πειραιά και των κατοίκων του»

Εξηγείται τέλος μέσω του φυλλαδίου ότι το λιμάνι δεν είναι χώρος υποδοχής, από δω και πέρα θα έχει αυξημένη κίνηση και πρέπει να αδειάσει: «Δε γίνεται να μείνετε άλλο εδώ»... «Σας ζητάμε να συνεργαστείτε με το Λιμενικό Σώμα και τους αλληλέγγυους φίλους σας, ώστε να μεταφερθείτε σε κέντρα υποδοχής σε όλη την Ελλάδα», αναφέρεται εμφατικά.




Πηγή: skai.gr