"Μπλοκάρει" η Ελλάδα εν αναμονή των απαντήσεων Κατρούγκαλου

Εν μέσω του πιεστικού χρονοδιαγράμματος που προσπαθεί να τηρήσει η κυβέρνηση ελέω πρώτης αξιολόγησης, γίνεται ολοένα σαφέστερο ότι το σχέδιο για το ασφαλιστικό που θα τεθεί τελικά προς ψήφιση στη Βουλή, πολύ μικρή σχέση θα έχει με το σχέδιο Κατρούγκαλου. Πέραν των ασφυκτικών πιέσεων προς την κυβέρνηση από όλους τους κλάδους, προεξέχοντος του αγροτικού, και των όποιων διορθώσεων σε επιμέρους ρυθμίσεις έχει υποσχεθεί ο υπουργός Εργασίας, προκειμένου να αποφευχθούν, κάποιες έστω, εξόφθαλμες αδικίες - αβλεψίες, οι απαιτήσεις των δανειστών δεν αφήνουν περιθώρια για αισιοδοξία ως προς το τελικό κείμενο.

Το κλίμα στην τηλεδιάσκεψη της ηγεσίας του υπουργείου με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών το βράδυ της Πέμπτης ήταν βαρύ. 

Οι  δανειστές ζήτησαν χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης από τα προβλεπόμενα στο σχέδιο Κατρούγκαλου για ορισμένες κατηγορίες – πράγμα που σημαίνει μειωμένες συντάξεις – και παράλληλα επέμειναν  στην εφαρμογή εισοδηματικών κριτηρίων για την χορήγηση της εθνικής σύνταξης.

Από πλευράς τους, κύκλοι του υπουργείου Εργασίας διέρρεαν ότι η πιεστική για την ελληνική κυβέρνηση τηλεδιάσκεψη ήταν διερευνητικού και μόνο χαρακτήρα, επιμένοντας ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών σε καμία περίπτωση δεν ζήτησαν δραστικές περικοπές στις συντάξεις.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται λοιπόν σήμερα η κοινή συνέντευξη τύπου με επίκεντρο το ασφαλιστικό και το φορολογικό των αγροτών καθώς και την πολιτική του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης,  που θα παραχωρήσουν στις 11:30 πμ,  οι κύριοι Κατρούγκαλος, Αλεξιάδης και Αποστόλου. Ενδέχεται να συμμετάσχει και η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη. 

Εντωμεταξύ, οι αγρότες κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους, με χιλιάδες τρακτέρ παρατεταγμένα σε κομβικά σημεία του εθνικού επαρχιακού δικτύου -  ζητώντας απευθείας διάλογο με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα από μηδενική βάση.  Η κυβέρνηση διατηρεί την επιχειρηματολογία της δια του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου, ο οποίος επέμενε και χθες ότι οι επιπτώσεις των προωθούμενων μέτρων είναι μεν επώδυνες αλλά σε καμία περίπτωση καταστροφικές, εφόσον προχωρήσουν οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες για την ανασυγκρότηση και την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα.

Άκαρπες πάντως απέβησαν οι συναντήσεις που είχαν την Πέμπτη εκπρόσωποι αγροτικών φορέων με στελέχη της κυβέρνησης. Ενδεικτικά ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργος Κατρούγκαλος συναντήθηκε με τη Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων Ελλάδας: Το μεν υπουργείο ανακοίνωσε ότι ο διάλογος έγινε σε καλό κλίμα, οι δε εκπρόσωποι δήλωναν  στις κάμερες ότι δεν υπήρξε οποιαδήποτε πρόοδος.

Πηγή: skai.gr