Κλείσιμο

Πολιτικές αντιδράσεις για την επιστράτευση των ναυτεργατών – Παναττική απεργία από ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ

Έντονες είναι οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην επιστράτευση των πληρωμάτων των πλοίων.

«Η τρικομματική κυβέρνηση με τη σημερινή της απόφαση να επιστρατεύσει τους απεργούς ναυτεργάτες για μία ακόμα φορά τα τελευταία χρόνια επιβεβαιώνει την προσήλωση της στο δόγμα της καταστολής οποιασδήποτε κινητοποίησης που στοχεύει να αποτρέψει το καταστροφικό της έργο. Μετά και την επιστράτευση των απεργών της ΣΤΑ.ΣΥ (ΗΣΑΠ, Μετρό, Τραμ) η νέα αυτή απόφαση θέτει σε καραντίνα το δικαίωμα οποιασδήποτε κατηγορίας εργαζομένων να αντιστέκεται στην ισοπέδωση της κοινωνίας» αναφέρει χαρακτηριστικά ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει ότι «η επιστράτευση που κήρυξε η κυβέρνηση το μόνο στο οποίο δεν στοχεύει είναι η εξυπηρέτηση των αναγκών των νησιωτών».

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί παράλληλα την κυβέρνηση ότι «εξαντλώντας κάθε ευρηματικότητα στο πεδίο των προπαγανδιστικών χειρισμών με διαλόγους άνευ ουσιαστικού περιεχόμενου, επιδεικνύει στην πραγματικότητα αδιαλλαξία απέναντι στους ναυτεργάτες και στους νησιώτες εξυπηρετώντας πρόσκαιρα συμφέροντα των ακτοπλοϊκών εταιρειών εις βάρος της ναυτεργασίας με χιλιάδες απολύσεις».

«Η τρόικα αποτελεί την ταφόπλακα στην ελληνική ναυτιλία, στην ακτοπλοΐα αλλά και στη ζωή των νησιών», δήλωσε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος, ο οποίος βρέθηκε στη συγκέντρωση των ναυτεργατών τον Πειραιά.

Σύμφωνα με τον κ. Καμμένο «οι αγρότες είναι δίπλα στα λιμάνια και στους ναυτικούς, οι ναυτικοί είναι δίπλα στα μπλόκα και όλοι Έλληνες είναι απέναντι την ξενόφερτη τρόικα».

«Τον αχαλίνωτο αυταρχισμό της κυβέρνησης» φανερώνει η απόφαση επιστράτευσης και των ναυτεργατών, σύμφωνα με το ΚΚΕ.

Όπως καταγγέλλει, η κυβέρνηση «επιχειρεί να επιβάλλει τις νέες αξιώσεις των εφοπλιστών και των μεγαλοεπιχειρηματιών στον τουρισμό που είναι σε βάρος και των ναυτεργατών αλλά και των λαϊκών στρωμάτων που μένουν στα νησιά».

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση του υπουργού Ναυτιλίας για επιστράτευση υποστηρίζει πως το συγκεκριμένο νομοσχέδιο «καθιστά τους εργαζομένους περισσότερο ομήρους των εφοπλιστών και παραδίδει λιμάνια και εργάτες χειροπόδαρα δεμένους στην αγριότητα του μονοπωλιακού κεφαλαίου».


Ακραίο αντιδημοκρατική μέτρο χαρακτηρίζει η ΓΣΕΕ την επιστράτευση των ναυτεργατών και επισημαίνει ότι «καταγγέλλει την κυβερνητική πρακτική των επιστρατεύσεων που για ακόμη μια φορά χρησιμοποιείται για να σταματήσει μια δίκαιη απεργία όπως αυτή των ναυτεργατών. Είναι πλέον εμφανές ότι ο κυβερνητικός αυταρχισμός δεν έχει τελειωμό».

Μάλιστα, σε έκτακτη συνεδρίαση της η ΓΣΕΕ, ως έκφραση έντονης διαμαρτυρίας προκήρυξε 24ωρη παναττική απεργία για την Τετάρτη 6/2/2013.

Η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 10:30πμ στον Άγιο Διονύσιο στον Πειραιά και στην πορεία διαμαρτυρίας προς το Υπουργείο Ναυτιλίας.

Παράλληλα και η ΑΔΕΔΥ κήρυξε 24ωρη παναττική απεργιακή κινητοποίηση για όλες τις υπηρεσίες του Δημοσίου, τα ΝΠΔΔ και τους ΟΤΑ, προκειμένου να συμμετάσχουν οι εργαζόμενοι στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που οργανώνει η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία στον Άγιο Διονύσιο στον Πειραιά.

H ΑΔΕΔΥ «καταδικάζει με απόλυτο τρόπο την κυβερνητική απόφαση να προχωρήσει σε πολιτική επιστράτευση των απεργών ναυτεργατών. Είναι η δεύτερη φορά, σε λιγότερο από δύο εβδομάδες, που καταφεύγει σε αυτήν την αντιδημοκρατική πρακτική ποινικοποίησης των εργατικών και απεργιακών αγώνων, επιβεβαιώνοντας με τις πράξεις της ότι η Δημοκρατία, τα θεμελιώδη δικαιώματα των εργαζομένων, βρίσκονται πλέον σε αναστολή.
Πηγή: skai.gr