Κ. Ασκούνης: Περισσότερα παιδιά – ανεπαρκές προσωπικό στους παιδικούς σταθμούς

Τη στιγμή που οι δήμοι καλούνται να φιλοξενήσουν την εφετινή χρονιά περισσότερα παιδιά με λιγότερους πόρους στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, το αναγκαίο προσωπικό είναι ανεπαρκές, δήλωσε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο πρόεδρος του ΚΕΔΕ (Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας) και δήμαρχος Καλλιθέας Κώστας Ασκούνης.

«Εφέτος θα έχουμε περισσότερα παιδιά στους δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς» εκτίμησε ο κ. Ασκούνης. Δήλωσε ότι οι δήμοι έχουν δεχθεί σημαντικές περικοπές πόρων, ενώ οι γονείς πληρώνουν μόνο ένα συμβολικό ποσό για την ένταξή των βρεφών. Ο πρόεδρος της ΚΕΔ σημείωσε ότι παράλληλα τρέχει πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για επιδοτήσεις για τη φιλοξενία παιδιών στους παιδικούς σταθμούς. «Καλούνται οι γονείς να καταθέσουν δικαιολογητικά έως τις 23 Ιουλίου για το πρόγραμμα» ανέφερε.

Τόνισε ότι τέθηκε στους συναρμόδιους υπουργούς Εσωτερικών Ε. Στυλιανίδη και Διοικητικής Μεταρρύθμισης Α. Μανιτάκη θέμα συμβασιούχων για τους παιδικούς σταθμούς, προκειμένου να παρέμβουν στον ΑΣΕΠ ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ανανέωσης συμβάσεων και να υπάρχει το απαιτούμενο προσωπικό ώς την 1η Σεπτέμβρη που ανοίγουν οι σταθμοί. «Ειδάλλως πάρα πολλά παιδιά θα μείνουν εκτός» προειδοποίησε.

Σημειώνεται ότι ο κ. Στυλιανίδης συναντάται το μεσημέρι με την ΚΕΔΕ για το θέμα που έχει προκύψει με τις ανανεώσεις των συμβάσεων των εργαζομένων και την αύξηση των αιτήσεων.

Τη Δευτέρα το υπουργείο Εργασίας προχώρησε μετά από ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, στην τροποποίηση των κριτηρίων ένταξης βρεφών στους δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Αποφάσισε να συμπεριλάβει στα δικαιολογητικά συμμετοχής των παιδιών στους σταθμούς, το δηλωθέν εισόδημα για το έτος 2011 ή 2012 και όχι του 2010 όπως ίσχυε μέχρι τώρα.

Ο κ. Ασκούνης διευκρίνισε ότι για την τροποποίηση των κριτηρίων ένταξης βρεφών σε δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς ο γονιός δεν χρειάζεται να καταθέσει εκκαθαριστικό, αλλά αντίγραφο φορολογικής δήλωσης.

«Ο δήμος Γαλατσίου δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τα 2/3 των αιτήσεων για βρεφονηπιακούς σταθμού» δήλωσε από την πλευρά του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο δήμαρχος Κυριάκος Τσίρος.

Ο πρόεδρος των παιδικών σταθμών Ελληνικού - Αργυρούπολης Χρήστος Βλάχος εκτίμησε στον ΣΚΑΙ ότι εάν δεν ανανεωθούν οι συμβάσεις 36 συμβασιούχων παιδαγωγών θα κλείσουν οι μισοί από τους 14 παιδικούς και βρεφικούς σταθμούς.

"Oι παιδικοί σταθμοί του δήμου Ελληνικού θα εξυπηρετήσει τη νεα σχολική χρονιά 1000 παιδιά γιατί έκλεισαν παιδικοί σταθμοί στους γύρω δήμους και οι γονείς δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στα δίδακτρα των ιδιωτικών σταθμών" είπαν στο ΣΚΑΪ συμβασιούχοι παιδαγωγοί του Ελληνικού.

Γονείς από το Ελληνικό και την Αργυρούπολη έχουν προγραμματίσει κινητοποίηση για τις 24 Ιουλίου με κλείσιμο των υπηρεσιών του δήμου και συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εσωτερικών.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ προβλήματα αντιμετωπίζουν οι δήμοι Αθήνας, Γαλατσίου, Νέας Ιωνίας, Νέας Φιλαδέλφιας, Αμαρουσίου, Βύρωνα, Δραπετσώνας, Καλλιθέας, Περιστερίου, Δάφνης και Ζωγράφου.
Πηγή: skai.gr