Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους: Ανάρμοστοι χειρισμοί της Πολιτείας

Ανάρμοστους και λυπηρούς χαρακτηρίζει η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους -το ανώτατο διοικητικό όργανο της μοναστικής πολιτείας- τους χειρισμούς της Πολιτείας όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο εκτελέστηκε το ένταλμα προσωρινής κράτησης εναντίον του ηγουμένου της Μονής Βατοπεδίου Εφραίμ.

Με επιστολή της προς τον υπουργό Εξωτερικών Σταύρο Δήμα, καθ ύλην αρμόδιο για θέματα των Αθωνικής Πολιτείας, η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους υπογραμμίζει πως δεν θα ήταν υπερβολικό να τονιστεί ότι το Αγιον Όρος έζησε πρωτοφανείς και αήθεις καταστάσεις στην ιστορία, την ιερότητα και τον ησυχαστικό του χαρακτήρα αναφερόμενη στα αστυνομικά μέτρα που εφαρμόστηκαν.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ιερά Κοινότητα ζητά την παρέμβαση του κ. Δήμα προς τις αρμόδιες αρχές για την αποτροπή στο μέλλον τέτοιων θλιβερών, όπως τα χαρακτηρίζει, γεγονότων, αλλά και για την πιστή τήρηση σε παρόμοιες περιπτώσεις των διατάξεων του Καταστατικού Χάρτη.

«Κατά την εκτέλεση τόσο σοβαρών και ευαίσθητων αποφάσεων πρέπει να παρίσταται και ο διοικητής του Αγίου Όρους, ώστε από κοινού με την Ιερά Κοινότητα και την Ιερά Επιστασία να φροντίζει για τον σεβασμό της μοναχικής ιδιότητας και την αποφυγή της διαπόμπευσης και εξευτελισμού του προσώπου, με αποτέλεσμα, όπως υποστηρίζει, τον σκανδαλισμό και τον διχασμό της κοινής γνώμης» σημειώνει η Ιερά Κοινότητα.
Πηγή: skai.gr