Η «μητέρα» των απεργιών;

Εβδομάδα παράλυσης του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα ξεκίνησε τη Δευτέρα ενόψει της συζήτησης-ψήφισης στην Ολομέλεια της Βουλής του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών για το νέο μισθολόγιο, την εργασιακή εφεδρεία και τις κλαδικές και επιχειρησιακές συμβάσεις.

Το απεργιακό κύμα αναμένεται να κορυφωθεί την Τετάρτη και την Πέμπτη με την 48ωρη πανελλαδική απεργία των ΑΔΕΔΥ-ΓΣΕΕ στην οποία συμμετέχουν εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, τελωνεία, εφορίες, ασφαλιστικά Ταμεία, ΔΕΚΟ, εκπαιδευτικοί, γιατροί και λοιποί εργαζόμενοι σε δημόσια νοσοκομεία, ΕΚΑΒ, μηχανικοί κ.ά.

Κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων προγραμματίζονται δύο κεντρικές συγκεντρώσεις. Την Τετάρτη συγκέντρωση στις 11 π.μ. στο Πεδίον του Άρεως και πορεία προς τη Βουλή, (την ίδια ώρα θα συγκεντρωθεί στην Ομόνοια το ΠΑΜΕ), και μεθαύριο Πέμπτη συλλαλητήριο στις 11 π.μ. στο Σύνταγμα.

Ιδιαίτερα δύσκολη θα είναι η μετακίνηση στην Αθήνα λόγω των κινητοποιήσεων των εργαζομένων στα ΜΜΜ.

Αναλυτικότερα,

• Τα λεωφορεία Τετάρτη και Πέμπτη θα κινηθούν από τις 9 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ.

• Τα τρόλεϊ Τετάρτη και Πέμπτη θα κινηθούν από τις 8 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ.

• Ο Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος την Τετάρτη θα λειτουργήσει από τις 10 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα και την Πέμπτη από τις 9 το πρωί μέχρι τη λήξη της βάρδιας.

• Το τραμ την Τετάρτη θα κινηθεί από τις 8 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ και την Πέμπτη από τις 8 το πρωί μέχρι τη λήξη της βάρδιας.

• Το μετρό Τετάρτη και Πέμπτη θα κινηθεί από τις 9 το πρωί μέχρι τη λήξη της βάρδιας.

Τέλος, Τετάρτη και Πέμπτη ακινητοποιημένα θα μείνουν τα ταξί καθ’ όλη της διάρκεια της ημέρας, όπως επίσης φορτηγά και βυτιοφόρα.

Ανέστειλαν οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας τη 48ωρη απεργία που είχαν προγραμματίσει για την Τετάρτη και την Πέμπτη, συμμετέχοντας στην απεργία ΓΣΕΕ- ΑΔΕΔΥ. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, οι ελεγκτές θα πραγματοποιήσουν 12ωρη στάση εργασίας από τα μεσάνυχτα της Τρίτης μέχρι και τις 12 το μεσημέρι της Τετάρτης.

Οι τραπεζικοί υπάλληλοι (ΟΤΟΕ) απεργούν Τρίτη και Τετάρτη, οι εφοριακοί έως την Πέμπτη. Το ίδιο και οι τελωνειακοί υπάλληλοι που άλλαξαν τις μέρες κινητοποιήσεών τους αφού η δεκαήμερη απεργία τους κρίθηκε από τα δικαστήρια -μετά την αγωγή που κατέθεσε ο υπ. Οικονομικών- ως παράνομη.

Απεργία διαρκείας έως και τις 27 Οκτωβρίου προκήρυξαν οι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών.

Κλειστά είναι και θα παραμείνουν έως το τέλος της εβδομάδας τα ιατρεία του ΙΚΑ. Την Τετάρτη, δεν θα ανοίξουν τα φαρμακεία της Αθήνας και οι πολίτες θα μπορούν να εξυπηρετηθούν μόνο από τα εφημερεύοντα και διανυκτερεύοντα.

Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσει και το ΕΚΑΒ.

Οι δικηγόροι απεργούν έως την Τετάρτη ενώ οι δικαστές πραγματοποιούν από χθες Δευτέρα τρίωρες στάσεις εργασίας (από τις 12 το μεσημέρι). Oι δικαστές προειδοποιούν ότι από τις 7 Νοεμβρίου δεν θα παίρνουν δικογραφίες στο σπίτι, αλλά θα ασκούν το λειτούργημά τους μόνο στα δικαστήρια μέσα στο νόμιμο ωράριο.

Τέλος, την Τετάρτη κλειστά θα μείνουν εμπορικά καταστήματα, βιοτεχνίες, αρτοποιεία και περίπτερα.
Πηγή: skai.gr