Γρηγόρης Δελαβέκουρας και Χρήστος Φώλιας για τη Λιβύη

Τους φόβους της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και της ΕΕ συνολικά, για την ενίσχυση των μεταναστευτικών ροών από τον αραβικό κόσμο λόγω της κρίσης εξέφρασε την Κυριακή μέσω του ΣΚΑΪ ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας.

«Στη Λιβύη έχουμε πόλεμο»
«Μας απασχολεί η μετανάστευση, να μη δημιουργηθούν κύματα μεταναστών προς τις χώρες της ΕΕ. Στη Λιβύη έχουμε ουσιαστικά πόλεμο στον πόλεμο, κάποιος θα χάσει και αυτό σημαίνει ότι θα δημιουργηθούν προσφυγικά ρεύματα αν συνυπολογίσουμε και τις άλλες αραβικές χώρες. Χρειάζεται η ΕΕ συνολικό σχέδιο για να αντέξει αυτήν την πίεση» επισήμανε ο κ. Δελαβέκουρας.

Για την απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ τόνισε ότι τα όρια των δυνατοτήτων της διεθνούς κοινότητας είναι εκ των πραγμάτων περιορισμένα πέραν της επιβολής κυρώσεων.

Ο κ. Δελαβέκουρας πρόσθεσε ότι υπάρχει συνεχής συντονισμός της Αθήνας με τα υπόλοιπα κράτη για τη διαμόρφωση των κοινών θέσεων της ΕΕ, ενώ πρόσθεσε ότι κάποιοι Έλληνες πολίτες έχουν παραμείνει στην Λιβύη και ότι ελληνική πρεσβεία στην Τρίπολη συνεχίζει να λειτουργεί.

«Λίγο χρόνο έχει ο Καντάφι»
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ελληνοαραβικού Επιμελητηρίου και πρώην υπουργός Χρήστος Φώλιας χαρακτήρισε δραματική την κατάσταση στη Βόρεια Αφρική, καθώς «το πρώτο που θίγεται είναι η ανθρωπιά», ενώ εκτίμησε ότι «ο Καντάφι έχει λίγο χρόνο».

Για ενδεχόμενες επιχειρηματικές ευκαιρίες λόγω της κρίσης στον αραβικό κόσμο τόνισε ότι «υπάρχουν, αλλά όταν βασίζονται στη ροή αίματος χάνουν την αξία τους.» 

Πέραν της κρίσης στη κ. Φώλιας αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο της επένδυσης στο Ελληνικό από το Κατάρ, τονίζοντας ότι κάθε προσπάθεια θα κριθεί εκ του αποτελέσματος.

«Το κράτος δεν μπορεί να απονείμει και να χαρίσει την έκταση επειδή του έγινε μία καλή πρόταση. Πρέπει να γίνουν διαγωνιστικές διαδικασίες» επισήμανε, ενώ πρόσθεσε ότι «δεν χρειαζόμαστε fast track αλλά faster track από τους άλλους».
Πηγή: skai.gr