Αρκουμανέας σε ΣΚΑΪ: Κάτω από 4% ο δείκτης θετικότητας- Από Φεβρουάριο ο εμβολιασμός του πληθυσμού

Καλύτερη εικόνα παρουσιάζει η πορεία της πανδημίας στη χώρα, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή ΑΤΑΙΡΙΑΣΤΟΙ και αποκάλυψε ότι ο δείκτης θετικότητας που θα ανακοινωθεί σήμερα και αφορά στην προηγούμενη εβδομάδα, έχει πέσει κάτω από το όριο του 4% που υπάρχει και στην Ε.Ε. έναντι 4,34% που ήταν την προ-προηγούμενη εβδομάδα. Ωστόσο, σημείωσε ότι είναι πολύ κρίσιμες οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς και συνέστησε στους πολίτες να περιορίσουν τις επαφές τους.

Σε ό,τι αφορά στα τεστ που διενεργε ο ΕΟΔΥ, ο κ. Αρκουμανέας επισήμανε ότι «καθημερινά πραγματοποιούμε πάνω από 30.000 τεστ κι έχουμε φτάσει και το ρεκόρ των 36.000 σε μια ημέρα, ενώ από εβδομάδα θα κάνουμε και περισσότερα τυχαιοποιημένα μέσα από το testing.gov.gr και πιστεύουμε ότι θα ξεπεράσουμε τα 40.000.
Τα δεδομένα είναι καλύτερα, καταγράφεται πτώση κρουσμάτων σε όλη τη χώρα και μάλιστα σε ορισμένες περιοχές είναι διψήφια. Ενδεικτικά, χθες κάναμε 36 τυχαίες δειγματοληψίες drive through σε όλη την Ελλάδα και το ποσοστό θετικότητας ήταν 0,59%. Όλοι οι δείκτες πέφτουν, ίσως με πιο αργό ρυθμό, αλλά και οι διασωληνωμένοι περιορίστηκαν σε κάτω από 500 και αναμένουμε πτώση και του δείκτη των θανάτων, ο οποίος ακόμα παραμένει ψηλά». 

Σχετικά με την εικόνα που παρουσιάζουν οι περιοχές που έχει επιβλεηθεί σκληρότερο lockdown, ανέφερε ότι στην Κοζάνη, από τον Νοέμβριο που έχουμε μπει σε lockdown, καταγράφεται αύξηση των κρουσμάτων και γι’ αυτό το λόγο επιβλήθηκαν αυστηρότερα μέτρα. «Η Δυτική Αττική με βάση τα τεστ που κάνουμε τις τελευταίες ημέρες παρουσιάζει καλύτερη εικόνα από αυτή που περιμέναμε, ενώ το πρόβλημα επικεντρώνεται στην περιοχή του Ασπροπύργου», συμπλήρωσε. 

Για τα εμβόλια, ο κ. Αρκουμανέας επισήμανε ότι «ο προγραμματισμός έχει γίνει με την κεντρική συμφωνία της Ε.Ε. κι εμείς θα πάρουμε τις δόσεις που είναι αρκετές για να ξεκινήσουμε με τους υγειονομικούς που είναι στην πρώτη γραμμή και τους ηλικιωμένους που βρίσκονται στις μονάδες φροντίδας.  Πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα υπάρχει ένα μεγάλο κομμάτι και οι πιο ευάλωτοι, οι  οποίοι θα αρχίσουν να έχουν την απαραίτητη ανοσία από το εμβόλιο, το οποίο από ότι φαίνεται έχει κι εντυπωσιακά αποτελέσματα».  Στον γενικό πληθυσμό ο εμβολιασμός θα πάρει κάποιο διάστημα ακόμα κι εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα ξεκινήσει μετά τον Φεβρουάριο και θα διαρκέσει μέχρι και το καλοκαίρι. 
 

Πηγή: skai.gr