ΚΑΙΡΟΣ

Απόσυρση του νομοσχεδίου για τη διαμεσολάβηση ζητούν οι Δικηγορικοί σύλλογοι

Την απόσυρση του νομοσχεδίου για τον θεσμό της διαμεσολάβησης που προωθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, ή την ουσιαστική τροποποίησή του, ζητούν 58 από τους 63 προέδρους των δικηγορικών συλλόγων της χώρας.

Ο πρόεδρος της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, αρεοπαγίτης Χαράλαμπος Μαχαίρας, κατά την έκτακτη συνεδρίαση της Ολομέλειας των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων της χώρας, απάντησε σε ερωτήσεις.

Η Ολομέλεια σημειώνει ότι:

- παραβιάζεται ο νόμος  4046/2012 περί καλης νομοθέτησης,
-  η εισαγωγή του νομοσχεδίου με την διαδικασία του κατεπείγοντος προκαλεί κατάπληξη,  καθώς δεν προκύπτει από τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα στην Ολομέλεια έγγραφα στοιχεία ότι πρόκειται για προαπαιτούμενο των θεσμών στο πλαίσιο της παρούσας αξιολόγησης. 
- Το δικηγορικό σώμα τάσσεται σταθερά υπέρ των εναλλακτικών μορφών επίλυσης διαφορών (ΕΕΔ), όπως η διαμεσολάβηση, η δικαστική μεσολάβηση και η διαιτησία, που μπορούν να συμβάλλουν στην ταχεία και αποτελεσματική επίλυση των διαφορών. 
- Το δικηγορικό σώμα τάσσεται σταθερά κατά της υποχρεωτικής διαμεσολάβησης, όπως εισάγεται με το προκείμενο νομοσχέδιο.
- Εισάγεται σε αδικαιολόγητα εκτεταμένο εύρος διαφορών και μάλιστα προβλέπει αυξημένο κόστος για τους πολίτες. Για τους λόγους αυτούς παραβιάζει το ενωσιακό δίκαιο  και δημιουργεί ζητήματα συνταγματικότητας, καθώς θέτει δυσανάλογο εμπόδιο για την πρόσβαση στον φυσικό δικαστή και την παροχή δικαστικής προστασίας (Συντ. 8 & 20, ΕΣΔΑ 6).
- Η νομοθετική επιλογή της υποχρεωτικότητας αποκλίνει ουσιωδώς από όλα σχεδόν τα ευρωπαϊκά νομοθετικά πρότυπα, όπου η διαμεσολάβηση δεν είναι υποχρεωτική. Όπου υφίσταται υποχρεωτικότητα, αυτή αφορά αποκλειστικά στην ενημέρωση των μερών με ελάχιστο κόστος.

Την Πέμπτη, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής είχε δηλώσει ότι με το νομοσχέδιο επιχειρείται η αποφόρτιση των δικαστηρίων από ύλη που μπορεί να διεκπεραιωθεί εκτός δικαστηρίων και η εμπέδωση της συνεννόησης μεταξύ των πολιτών που έχουν μία ιδιωτική διαφορά.
Πηγή: skai.gr