«Παραλύει» η χώρα από την 24ωρη απεργία για τα Τέμπη: Ποιοι συμμετέχουν - Πώς θα κινηθούν τα μέσα μεταφοράς

Αναλυτικά πώς θα κινηθούν ΗΣΑΠ, μετρό και τραμ - «Χειρόφρενο» σε λεωφορεία και τρόλεϊ - Οι διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας- 24ωρη απεργία εκπαιδευτικών, στάση εργασίας των φαρμακείων της  Αττικής- Κλειστοί με εντολή της αστυνομίας οι σταθμοί του μετρό Σύνταγμα, Πανεπιστήμιο, Ομόνοια, Μοναστηράκι και Ευαγγελισμός

Σε απεργιακό κλοιό βρίσκεται σήμερα η χώρα με φόντο το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη. Συγκεκριμένα, απεργία έχουν προκηρύξει λεωφορεία, τρόλεϊ, προαστιακός, πλοία, νοσοκομειακοί γιατροί, εκπαιδευτικοί και δημόσιο λόγω της τραγωδίας. 

Πώς θα κινηθούν τα μέσα μεταφοράς

Στην σημερινή 24ωρη απεργία που προκήρυξε η ΑΔΕΔΥ και το ΕΚΑ συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες της Αθήνας.

Οι συρμοί του Μετρό (Γραμμή 2 και 3) θα λειτουργήσουν από τις 12:00 έως τις 16:00. Τα δρομολόγια του Μετρό προς και από το αεροδρόμιο θα πραγματοποιούνται τις παραπάνω ώρες.

Οι τελευταίοι συρμοί θα αναχωρήσουν:

-από Ανθούπολη προς Ελληνικό στις 15:46,
-από Ελληνικό προς Ανθούπολη στις 15:42,
-από Δημοτικό Θέατρο προς Δ. Πλακεντίας στις 15:40,
-από Δημοτικό Θέατρο προς Αεροδρόμιο στις 15:07,
-από Αεροδρόμιο προς Δημοτικό Θέατρο στις 15:10,
-από Δ. Πλακεντίας προς Δημοτικό Θέατρο στις 15:42 και
-από το Σύνταγμα προς όλες τις κατευθύνσεις στις 16:00

-Δρομολόγια του Μετρό προς και από το Αεροδρόμιο θα εκτελούνται  μεταξύ 12:00 – 16:00

Η Γραμμή 1 του Μετρό «Πειραιάς -Κηφισιά» (ΗΣΑΠ) και οι γραμμές Τραμ θα λειτουργήσουν, από τις 11:00 το πρωί  έως τις 17:00 το απόγευμα.

Οι τελευταίοι συρμοί της Γραμμής 1 θα αναχωρήσουν:

-από Κηφισιά και Πειραιά στις 16:35,
-από Μοναστηράκι προς Κηφισιά στις 16:51 και προς Πειραιά στις 17:09,
-από Ομόνοια προς Κηφισιά στις 16:54 και προς Πειραιά στις 17:07,
-από Αττική προς Κηφισιά στις 16:59 και προς Πειραιά στις 17:02. 

Για τους συρμούς του Τραμ: Αναχώρηση συρμών από το Αμαξοστάσιο Ελληνικού στις 11:00, πλήρης αποκατάσταση δρομολογίων στις 12:15 και σταδιακή απόσυρση συρμών από τις 15:45.

Τις υπόλοιπες ώρες, όλα τα παραπάνω μέσα, δεν θα λειτουργήσουν λόγω συμμετοχής των εργαζομένων στην απεργία.

Ειδικότερα σύμφωνα με ανακοίνωση της ΣΤΑΣΥ: «Οι εργαζόμενοι στη ΣΤΑ.ΣΥ., βαθιά συγκλονισμένοι από τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη, κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους, απαιτώντας να αποδοθούν πραγματικές ευθύνες όσο ψηλά και εάν βρίσκονται, για να μην περάσει το έγκλημα των Τεμπών στη λήθη και για να ανατραπεί η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, που βάζει την προστασία της ανθρώπινης ζωής στο ζύγι του κόστους. Διεκδικούμε και αγωνιζόμαστε για προσλήψεις μόνιμου και τακτικού προσωπικού στη ΣΤΑ.ΣΥ., την προμήθεια όλων των αναγκαίων ανταλλακτικών και την αποκατάσταση όλων των συρμών. Θεωρούμε ότι η Διοίκηση της ΣΤΑ.ΣΥ. πρέπει να σταματήσει να αναζητά τρόπους ποινικοποίησης των αγώνων μας και να επιζητήσει τον διάλογο με τους εργαζόμενους, να λάβει σοβαρά υπόψη τις παρατηρήσεις μας και να προωθήσει το συντομότερο δυνατό λύσεις, ώστε να ενισχυθεί στο μέγιστο βαθμό η ασφάλεια των συγκοινωνιών των Μέσων Σταθερής Τροχιάς.

Συμμετέχουμε στην 24ωρη απεργία του Εργατικού Κέντρου Αθηνών την Τετάρτη 8 Μαρτίου 2023, καθώς και στο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί την ίδια μέρα στην πλατεία Συντάγματος και ώρα 13:00. Προς διευκόλυνση της προσέλευσης των διαδηλωτών στη συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος, ενημερώνουμε ότι τα μέσα σταθερής τροχιάς θα λειτουργήσουν από τις 11:00 έως τις 17:00

Τα Δ.Σ.

*Υ.Γ. Την ευθύνη για την ανακοίνωση των πρώτων και τελευταίων δρομολογίων φέρει αποκλειστικά η Διοίκηση της εταιρείας, λαμβάνοντας πάντα υπόψη το χρονικό διάστημα που απαιτείται αντίστοιχα, για τη θέση των μέσων σταθερής τροχιάς σε λειτουργία και στάθμευση, όπως γίνεται καθημερινά».

Ακινητοποιημένα θα παραμείνουν όλη τη μέρα τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ λόγω 24ωρης απεργίας που αποφάσισε το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ. Κανονικά θα κινηθούν τα αστικά λεωφορεία στις γραμμές που έχουν αναλάβει τα ΚΤΕΛ.

Ακινητοποιημένα επίσης θα είναι τα τρένα και ο Προαστιακός, τα οποία και είναι σε επαναλαμβανόμενες απεργίες μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Οι εργαζόμενοι στα μέσα μεταφοράς με ανακοινώσεις τους δηλώνουν «βαθιά συγκλονισμένοι από τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη, απαιτούν να αποδοθούν πραγματικές ευθύνες όσο ψηλά και εάν βρίσκονται και διεκδικούν σύγχρονες και ασφαλείς δημόσιες μεταφορές». Τέλος, απευθύνουν κάλεσμα σε όλους τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο, πλατεία Συντάγματος και ώρα 13:00.

Κανονικά τα ΤΑΞΙ

Κανονικά θα κυκλοφορούν τα ΤΑΞΙ, προκειμένου να εξυπηρετήσουν το επιβατικό κοινό. Σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι «δεν είναι ώρα για σιωπή, είναι ώρα της φωνής και του αγώνα». Το ΣΑΤΑ θα συμμετέχει στη συγκέντρωση στις 12:30 στην πλατεία Συντάγματος.

Δεμένα τα πλοία

Την κήρυξη 24ωρης απεργίας για σήμερα,Τετάρτη σε όλες τις κατηγορίες πλοίων που αναχωρούν από το λιμάνι του Πειραιά, αποφάσισε η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ), με αφορμή τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη. Η κινητοποίηση αρχίζει στο 00.01 τα ξημερώματα της Τετάρτης έως στις 24.00 της ίδιας ημέρας.

Σε ανακοίνωσή της η ΠΝΟ αναφέρει ότι η «στο πλαίσιο των απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζομένων της χώρας για την εθνική τραγωδία στα Τέμπη, αποφάσισε την κήρυξη 24ωρης Παν-Πειραϊκής απεργίας σε όλες τις κατηγορίες πλοίων...» απαιτώντας την πλήρη διαλεύκανση όλων των πτυχών της σύγκρουσης των δύο τρένων και τη λήψη όλων εκείνων των μέτρων που απαιτούνται για ασφαλείς χερσαίες και θαλάσσιες μεταφορές και συγκοινωνίες.

Απεργία στο Δημόσιο

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, σύμφωνα με την εξουσιοδότηση του Γενικού Συμβουλίου, αποφάσισε τη Δευτέρα την κήρυξη 24ωρης πανελλαδικής πανδημοσιοϋπαλληλικής απεργίας για την σήμερα Τετάρτη, 8 Μαρτίου 2023, «μετατρέποντας τη στάση εργασίας για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας σε απεργία, για να απαιτήσουμε - μαζί με όλους τους εργαζόμενους και τον λαό - να μπει τέρμα στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και να αποδοθούν οι πραγματικές ευθύνες για το δολοφονικό έγκλημα των Τεμπών» επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Οι συγκεντρώσεις:

Η συγκέντρωση στην Αθήνα έχει προγραμματιστεί για τις 12:30 στην Πλατεία Κλαυθμώνος.

Εικοσιτετράωρη απεργία στις 8 Μαρτίου 2023 προκηρύσσει το Εργατικό Κέντρο Αθήνας και καλεί όλα τα σωματεία μέλη του να συμμετέχουν μαζικά στις συγκεντρώσεις (13:00 στην Πλατεία Συντάγματος).

Με ανακοίνωσή του, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας χαιρετίζει τους δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους και τη νεολαία που πήρε μέρος στο μεγάλο παλλαϊκό συλλαλητήριο στην Πλατεία Συντάγματος.

«Κλιμακώνουμε τον αγώνα μας, ώστε να αποδοθούν οι πραγματικές ευθύνες, να μην περάσει το δολοφονικό έγκλημα των Τεμπών στη λήθη, για να ξηλωθεί η αντιλαϊκή πολιτική, που βάζει την προστασία της ανθρώπινης ζωής στο ζύγι του κόστους. Δυναμώνουμε τον αγώνα για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, για σύγχρονες και ασφαλείς μαζικές μεταφορές, κόντρα στην πολιτική που μετατρέπει τις συγκοινωνίες από κοινωνικό αγαθό σε εμπόρευμα, για μέτρα υγείας και ασφάλειας σε όλους τους χώρους δουλειάς» επισημαίνει το Εργατικό Κέντρο Αθήνας.

Και οι νοσοκομειακοί γιατροί στις κινητοποιήσεις

Στην 24ωρη απεργία συμμετέχουν επίσης, οι νοσοκομειακοί γιατροί της Αθήνας και του Πειραιά αλλά και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων.

Αναλυτικά στην ανακοίνωσή της η ΕΙΝΑΠ αναφέρει: «Η ΕΙΝΑΠ συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ για το δυστύχημα στα Τέμπη, την Τετάρτη στις 08/03/23 και καλύπτει όλους τους συνάδελφους που θα θελήσουν να συμμετέχουν».

Η ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει: «Στα πλαίσια και της απόφασης της ΑΔΕΔΥ προκηρύσσει για την ΤΕΤΑΡΤΗ 8 Μάρτη 2023 24ωρη Πανελλαδική Απεργία και συγκέντρωση 12.30 στην πλατεία Κλαυθμώνος για την Εθνική τραγωδία των Τεμπών και την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Διαμαρτυρόμαστε για τις πολιτικές ιδιωτικοποιήσεων των κοινωνικών αγαθών που ακολουθούνται. Να αποδοθούν οι ποινικές και πειθαρχικές ευθύνες όπου υπάρχουν για τον τραγικό θάνατο και τραυματισμό δεκάδων επιβατών στα ΤΕΜΠΗ στην συντριπτική πλειοψηφία νέων ανθρώπων. Να ακούει με τη δέουσα προσοχή το κράτος τη διαχρονική φωνή των εργαζομένων όταν καταγγέλλουν λάθη και παραλείψεις στον τομέα που δραστηριοποιούνται. Η στοχοποίηση και η μη επίλυση αιτημάτων που αναδεικνύουν οι εργαζόμενοι μπορεί να αποδειχθούν μοιραίες. Αγωνιζόμαστε για ίσες ευκαιρίες, δικαιοσύνη και σεβασμό στο ρόλο των γυναικών ειδικά στις υγειονομικές και προνοιακές υπηρεσίες που είναι σε ποσοστό 70%. Οι γυναίκες υγειονομικοί και προνοιακοί υπάλληλοι στην πρώτη γραμμή του Υγειονομικού πολέμου αγωνίζονται με σθένος και γενναιότητα σε συνθήκες εργασιακής εξουθένωσης. Με πολλές υποχρεώσεις και λίγα εργασιακά δικαιώματα. Αγωνιζόμαστε να επιλυθούν αιτήματα χρόνια και δίκαια των γυναικών συναδέλφων από την πολιτεία.»

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, επισημαίνει: «Η διαχρονική πολιτική που εξειδικεύει τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την απελευθέρωση και την εμπορευματοποίηση των συγκοινωνιών και έχει τη σφραγίδα όλων των κυβερνήσεων από το 2009 έως και σήμερα, έστρωσε το έδαφος για το έγκλημα στα Τέμπη. Δεν πρόκειται για “τραγικό ανθρώπινο λάθος” ούτε για “ελληνική ιδιαιτερότητα” η μη “συμμόρφωση στο ευρωπαϊκό πλαίσιο”. Στην ΕΕ το 2021 καταγράφηκαν 1.389 σημαντικά σιδηροδρομικά ατυχήματα, με συνολικά 683 νεκρούς και 513 τραυματίες, και 97 από αυτά αφορούσαν συγκρούσεις τρένων. Η πολιτική που υπηρετεί τα κέρδη σκοτώνει ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Η πολιτική που φέρνει αντιμέτωπο τον λαό με το εγκληματικό ζύγι του κόστους – όφελους όταν πρόκειται για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του στην παιδεία, στην υγεία, στις μεταφορές, παντού.

Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση η οποία δε δίστασε το Σάββατο, τέσσερις μόλις μέρες μετά την τραγωδία στα Τέμπη, να καταθέσει το νομοσχέδιο έκτρωμα που ιδιωτικοποιεί τη μοναδική Παιδοογκολογική μονάδα της χώρας. Άλλη μία απόδειξη ότι όταν πρόκειται να τρέξουν τα εγκληματικά τους σχέδια προς όφελος των επενδυτών και των επιχειρηματικών ομίλων είναι αποτελεσματικοί αλλά επιλεκτικά ανίκανοι όταν πρόκειται για τη ζωή μας και την ασφάλεια μας, όπως στην περίπτωση του κέντρου ασφάλειας των τρένων που έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί από το 2010. Όλες και όλοι στην 24ωρη απεργία στις 8 Μαρτίου και στις απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα».

Η 5μελης επιτροπή ΕΙΝΑΠ Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία» αναφέρει: «Εξοργιζόμαστε που ενώ οι εργαζόμενοι – αυτοί οι “κακοί συνδικαλιστές” – είχαν αναδείξει πολλές φορές τα προβλήματα που υπήρχαν στις υποδομές και τον εξοπλισμό (η τελευταία ανακοίνωση τους ήταν στις 7/2/23 – 21 μέρες πριν το δυστύχημα), οι διοικούντες απαντούσαν μόνο με εξώδικα. Εξοργιζόμαστε με συγκεκριμένους δημοσιογράφους-παπαγαλάκια της κυβέρνησης που προσπαθούν να κρύψουν τις κυβερνητικές ευθύνες μέσω του κανιβαλισμού και δεν ντρέπονται να αναφέρονται στους νεκρούς ως μια “αναγκαία θυσία” για να βελτιωθεί η κατάσταση.

Εξοργιζόμαστε με τις διαδοχικές υπουργικές αποφάσεις, με όλες τις κυβερνήσεις με βάση τις οποίες ο ΟΣΕ και η τραινΟΣΕ-Hellenic train απαλλάσσονται από την καταβολή οποιασδήποτε αποζημίωσης ακόμη και σε περίπτωση θανάτου».

Απεργούν και οι εκπαιδευτικοί

Η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας αναφέρει: «Στις 8 Μαρτίου όλοι οι εκπαιδευτικοί μαζί με τους γονείς και τους μαθητές μας μπορούμε να δείξουμε τη δύναμή μας και την απόφασή μας να μην σιωπήσουμε και να απαιτήσουμε, οργανωμένα, να αποδοθούν οι ευθύνες χωρίς συμψηφισμούς και συγκαλύψεις. Στις 8 του Μάρτη απεργούμε και συμμετέχουμε στις συγκεντρώσεις. Συνεχίζουμε τις πολύμορφες πρωτοβουλίες μέσα και έξω από τις τάξεις. Είμαστε παρόντες και διεκδικούμε ασφάλεια στις μεταφορές, δικαίωμα στη μόρφωση και στην υγεία με κοινωνικό κράτος στην υπηρεσία των πολιτών».

Πώς θα λειτουργήσουν τα φαρμακεία

Στάση εργασίας έχει προκηρύξει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής (ΦΣΑ),  από τις 11:00 έως τις 15:00. Ο ΦΣΑ συμμετέχει στην απεργιακή κινητοποίηση που θα πραγματοποιηθεί για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη και καλεί τους φαρμακοποιούς να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση του Συλλόγου, στις 12:30 στην πλατεία Κλαυθμώνος. Ωστόσο, κλειστα θα είναι τα φαρμακεία στον Πειραιά. 

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ), προχωρά σε στάση εργασίας από τις 11:30 έως τις 14:30, «σε ένδειξη πένθους για την ανείπωτη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη. Με τη συμβολική αυτή κίνηση, οι φαρμακοποιοί της Θεσσαλονίκης εκφράζουν τη βαθιά θλίψη και τη συμπαράστασή τους στις οικογένειες των νεκρών και ενώνουν τη φωνή τους με όλους τους συμπολίτες μας ζητώντας να μην συμβεί ποτέ ξανά τέτοια τραγωδία».

Σημειώνεται πως το κοινό, κατά τις ώρες της στάσης εργασίας, θα εξυπηρετείται από τα εφημερεύοντα φαρμακεία.

Στάση εργασίας και στον ΟΑΣΘ

Συγκεντρώσεις και πορείες θα πραγματοποιηθούν σήμερα  και στην Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που έχει κηρύξει η ΑΔΕΔΥ. Στις κινητοποιήσεις θα συμμετάσχει και ο ΟΑΣΘ πραγματοποιώντας πεντάωρη στάση εργασίας.

Ως εκ τούτου, τα αστικά του ΟΑΣΘ θα είναι ακινητοποιημένα από τις 11:00 το πρωί έως τις 16:00 το μεσημέρι, ενώ σημειώνεται ότι στις στάσεις εργασίας δεν κυκλοφορεί ούτε το προσωπικό ασφαλείας.

«Φτάνει πια, σεβαστείτε την ανθρώπινη ζωή», τονίζουν οι εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ στον απόηχο του δυστύχηματος στα Τέμπη.

Πηγή: skai.gr