Ανεξέλεγκτη για έκτη μέρα η φωτιά στη Ρόδο - Σε τρία μεγάλα μέτωπα η δύσκολη μάχη

Δραματική η κατάσταση στο νησί - Καίνε ανεξέλεγκτα τρία κύρια μέτωπα - Δύσκολη η κατασβεση λόγω ανέμων και υψηλών θερμοκρασιών - Καύτρες μεταφέρουν τη φωτιά σε νέα σημεία

Πύρινος εφιάλτης στη Ρόδο όπου η φωτιά μαίνεται ανεξέλεγκτη για έκτη ημέρα καίγοντας χιλιάδες στρέμματα δάσους και απειλώντας δεκάδες χωριά. Χιλιάδες τουρίστες μεταφέρθηκαν από τα ξενοδοχεία τους που απειλήθηκαν από τη φωτιά, εκκενώθηκαν χωριά.

Ρόδος

Σύμφωνα με την τελευταία επικοινωνία του ΣΚΑΪ 100,3 με τον εκπρόσωπο του Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννη Αρτοποιό, απασχολεί το μέτωπο στη νότια πλευρά του νησιού μεταξύ Κιοταρίου και παραλιακού μετώπου, κομμάτι που είναι ενεργό σε διάσελο που κάνει αναζωπυρώσεις. Εκεί τα εναέρια μέσα ρίχνουν το νερό με ορμή για να πάει σε όλα τα δύσβατα σημεία, όπως είπε.

Το άλλο μέτωπο που απασχολεί είναι μεταξύ Απόλλωνα και Ασκληπειού.

Επίσης εκκενώθηκε για προληπτικούς λόγους η Ιερά Μονή Θάρρι στα Λάερμα.

Ρόδος

Για τα Λάερμα είπε ότι υπάρχει ενεργό κομμάτι φωτιάς στο δυτικό τμήμα και εκεί υπάρχουν ενισχυμένες δυναμεις. Όσο για τις ζημιές στα Λάερμα ο κ. Αρτοποιός είπε ότι «έχουμε αναφορές για υλικές ζημιές στα πρώτα σπίτια. Το πόσο σοβαρά είναι αυτό είναι το σενάριο της επόμενης ημέρας, εμάς μας απασχόλησε να μην κινδυνεύσει κανείς. Το χωριό εκκενώθηκε αμέσως, ηταν μια δύσκολη επιχειρήση».

Ρόδος

Όσο για το πόσοι έχουν απεγκλωβιστεί συνολικά είπε ότι περισσότεροι από 2.500 τουρίστες μεταφέρθηκαν από το λιμενικό και ιδιωτικά σκάφη, ένας αντίστοιχος αριθμός, ίσως και μεγαλύτερος μεταφέρθηκε και από την ξηρά, λιγότεροι ήταν οι απεγκλωβισμοί από κατοικίες. Όλα έχουν εξελιχθει με γοργό ρυθμό, οι άνθρωποι έχουν ταλαιπωρηθεί βεβαια» είπε.

Η επιχείρηση απεγκλωβισμού έχει ολοκληρωθεί, ανέφερε ο κ. Αρτοποιός.

Ρόδος

Στο σημείο της πυρκαγιάς στο Κιοτάρι βρίσκεται η απεσταλμένη του ΣΚΑΪ Μαρία Βούσουλα, η οποία μεταδίδει πως οι φλόγες ξεπηδούν μέσα από καταπράσινους λόφους, που μέχρι πριν από λίγα λεπτά ήταν ανέπαφοι.

Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, καθώς ο άνεμος αλλάζει συνεχώς κατεύθυνση μεταβάλλοντας και την πορεία της φωτιάς, ενώ μεταφέρει και καύτρες σε άλλα σημεία δημιουργώντας νέες εστίες.

Οδηγός ταξί του νησιού ανέφερε στον ΣΚΑΪ ότι έχουν διατεθεί αφιλοκερδώς 70 ταξί από το κέντρο της Ρόδου, για να μεταφέρουν τουρίστες προς το αεροδρόμιο.

Εν τω μεταξύ, τέσσερα άτομα προσήλθαν στο νοσοκομείο Ρόδου με αναπνευστικά προβλήματα, χωρίς να χρειαστεί να γίνουν εισαγωγές γιατί ήταν πολύ ελαφρά.

Επίσης νοσηλεύεται περιστατικό με κάταγμα από πτώση κατά την εκκένωση ξενοδοχείου, ενώ 31χρονη έγκυος είναι στη μαιευτική και παρακολουθείται.

Χθες διακομίστηκαν από το ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο της Ρόδου έξι άτομα με ελαφρά αναπνευστικά προβλήματα τα οποία, όμως, έλαβαν αμέσως εξιτήριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από έλεγχο της Πυροσβεστικής στο χωριό Λάερμα διαπιστώθηκε ότι το χωριό εσωτερικά είναι ανέπαφο, «μόνο περιμετρικά έχουν καεί 1-2 εγκαταλελειμμένες αποθήκες».

Σύμφωνα με την πυροσβεστική, οι επιχειρήσεις επικεντρώνονται σε τρία ενεργά μέτωπα: Συγκεκριμένα, στο μέτωπο στο Κιοτάρι και νοτιοδυτικά προς Γεννάδι επιχειρούν επίγειες δυνάμεις ενώ γίνονται χωματουργικές εργασίες για να μην περάσει το ρέμα. Από αέρος επιχειρούν 3 «τράκτορες», ένα Mi-8, 2 Chinook και ένα συντονιστικό ΒΚ-117, επιπρόσθετα στα Λάερμα επιχειρεί ένα ελικόπτερο S-64.

Στο μέτωπο από Απόλλωνα προς Προφήτη Ηλία υπάρχουν συνεχείς αναζωπυρώσεις και γίνεται προσπάθεια να μην επεκταθεί βορειότερα προς το πυκνό δάσος.

Στο μέτωπο ανατολικά της τεχνητής λίμνης Γαδουρα, γίνεται προσπάθεια να μην επεκταθεί η φωτιά προς Κάλαθο.

Αναφορικά με τις επιχειρήσεις εκκένωσης, απεγκλωβισμού και φιλοξενίας πολιτών που γίνονται στο νησί της Ρόδου, προτεραιότητα της Πολιτείας είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Εξασφαλίστηκαν χώροι για την προσωρινή φιλοξενία χιλιάδων κατοίκων και επισκεπτών που απομακρύνθηκαν από τις εστίες ή τα καταλύματά τους, σε ξενοδοχεία, συνεδριακά κέντρο, γυμναστήρια, σχολεία και δημόσιους/ δημοτικούς χώρους.

Παράλληλα υπήρξε μέριμνα για την παροχή τροφής, νερού και παρακολούθησης από γιατρό στους χώρους φιλοξενίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι υπεύθυνοι guest relations ξενοδοχείων θα πάνε στους χώρους φιλοξενίας (για όσους είναι σε ξενοδοχεία θα το φροντίσουν οι ξενοδόχοι) ώστε οι επισκέπτες που το επιθυμούν να έρθουν σε επικοινωνία με tour operators και παράλληλα να υπάρχει καλύτερη εικόνα πού έχει βρει προσωρινή στέγη ο καθένας. Θα δράσουν ως σύνδεσμοι δηλαδή. Στα σχολεία αυτή τη ευθύνη θα την αναλάβουν οι διευθυντές.

Παράλληλα σε συνεργασία με το ΥΠΕΞ και πρεσβείες θα λειτουργήσει σήμερα hotspot στο αεροδρόμιο Ρόδου, ώστε επισκέπτες που έχασαν ή δεν πήραν μαζί τους τα ταξιδιωτικά έγγραφά τους κατά τις εκκενώσεις να μπορούν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους χωρίς δυσκολία.

Σχετικά με την φωτιά στα Λάερμα διαψεύδεται ότι έχουν «καεί ολοσχερώς» καθώς από τον έλεγχο της Πυροσβεστικής προέκυψε ότι το χωριό εσωτερικά είναι ανέπαφο και μόνο περιμετρικά έχουν καεί 1-2 εγκαταλελειμμένες αποθήκες.

Συνολικά στην πυρκαγιά της Ρόδου επιχειρούν 16 ομάδες πεζοπόρων, 266 πυροσβέστες, 49 υδροφόρα οχήματα, ενώ σε λίγη ώρα φθάνουν στο νησί 10 οχήματα με 60 άτομα και άλλα 5 οχήματα θα φτάσουν απόγευμα.

Τέλος, από αέρος ρίψεις νερού πραγματοποιούν 5 ελικοπτερα και 10 αεροσκάφη (7 ελληνικά, 1 κροατικό και 2 τουρκικά).

Εκκενώσεις οικισμών μέσα στη νύχτα

Οι αρχές έδωσαν εντολή τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα Κυριακή οι κάτοικοι των χωριών Μάσαρη, Μαλώνας και Χαράκι της Ρόδου να εγκαταλείψουν εσπευσμένα τις κοινότητες αυτές και να κινηθούν προς την πόλη της Ρόδου.

Μήνυμα το οποίο εστάλη μέσω αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στις περιοχές Μάσαρη, Μαλώνας και Χαράκι, εκκενώστε τώρα προς Ρόδο. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθήστε τις οδηγίες των αρχών» .

⚠️ Ενεργοποίηση 1️⃣1️⃣2️⃣

🆘 Αν βρίσκεστε στις περιοχές #Μάσαρη #Μαλώνας & #Χαράκι, εκκενώστε τώρα προς #Ρόδο

🔥 Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας

‼️ Ακολουθήστε τις οδηγίες των Αρχών

ℹ️ https://t.co/kexUnlnGMV@pyrosvestiki@hellenicpolice

— 112 Greece (@112Greece) July 22, 2023

Νωρίτερα, είχε ζητηθεί η εσπευσμένη απομάκρυνση όσων βρίσκονταν στα χωριά της Λίνδου και της Καλάθου καθώς και στον οικισμό των Πεύκων, σύμφωνα με επείγουσα ειδοποίηση του υπουργείου Κλιματικής Αλλαγής.

Αυτά τα δύο χωριά και ο οικισμός βρίσκονται στις πλέον τουριστικές περιοχές της Ρόδου.

Νωρίτερα, στάλθηκε μήνυμα από το 112 για τους οικισμούς Γεννάδι και Κιοτάρι που καλούσε τους κατοίκους να απομακρυνθούν, να κατευθυνθούν προς το Πλημμύρι.

⚠️ Ενεργοποίηση 1️⃣1️⃣2️⃣

🆘 Αν βρίσκεστε στις περιοχές #Κιοτάρι & #Γεννάδι, εκκενώστε τώρα προς #Πλυμμήρι

🔥 Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας

‼️ Ακολουθήστε τις οδηγίες των Αρχών

ℹ️ https://t.co/kexUnlnGMV@pyrosvestiki@hellenicpolice

— 112 Greece (@112Greece) July 22, 2023

Ενεργοποιήθηκε η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του ΥΠΕΞ

Με εντολή του υπουργού Εξωτερικών ενεργοποιήθηκε η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου για να διευκολυνθεί η απομάκρυνση ξένων πολιτών στην Ελλάδα λόγω των δασικών πυρκαγιών.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο επικοινωνίας 210-3681730.

Το υπουργείο Εξωτερικών έδωσε επιπρόσθετα τηλέφωνα επικοινωνίας στα οποία μπορούν να καλούν αποκλειστικά ξένοι πολίτες τη Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων. Πρόκειται για τους αριθμούς 210-3681259 και 210-3681350.

Το υπουργείο Εξωτερικών πάντως παρακαλεί τόσο τους Έλληνες όσο και τους ξένους πολίτες που βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο να επικοινωνούν απευθείας και αποκλειστικά με την Πολιτική Προστασία στο τηλέφωνο 112.

Κυβερνητικό κλιμάκιο στη Ρόδο

Στο νησί έφθασε το βράδυ του Σαββάτου κυβερνητικό κλιμάκιο με τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Διευθυντή Γραφείου Πρωθυπουργού Γιάννη Μπρατάκο, τον υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιο για την Κρατική Αρωγή Χρήστο Τριαντόπουλο, την υφυπουργό Τουρισμού Έλενα Ράπτη και τον υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Παππά.

 

Απεγκλωβισμός τουριστών

Το Λιμενικό Σώμα με τη συνδρομή ιδιωτικών σκαφών προχώρησε στον απεγκλωβισμό ατόμων δια θαλάσσης από τις περιοχές Γεννάδι και Κιοτάρι.   Απεγκλωβίστηκαν περίπου 2.500 άτομα. 

Τόσο στο Γεννάδι όσο και στο Κιοτάρι υπάρχουν αρκετές ξενοδοχειακές μονάδες με τους τουρίστες να απομακρύνονται άμεσα τόσο μέσω στεριάς όσο και δια θαλάσσης.  

Οι τουρίστες μεταφέρθηκαν με λεωφορεία των τουριστικών γραφείων του νησιού και με λεωφορεία της δημοτικής επιχείρησης συγκοινωνιών ΡΟΔΑ σε γυμναστήρια και σχολικά συγκροτήματα του νησιού όπου και θα διανυκτερεύσουν, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις θα διανυκτερεύσουν και σε συνεδριακά κέντρα μεγάλων ξενοδοχείων ενώ τρία οχηματαγωγά πλοία βρίσκονται στο νησί. Πρόκειται για τα Παναγία Σκιαδανη (600 ατομα), Δωδεκανησος Εξπρές (347 ατομα) και Blue Star Chios (300 άτομα). Σύνολο 1247 άτομα.

Συγκεκριμένα, σε συνεννόηση με Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ρόδου έχουν διατεθεί για φιλοξενία και διατροφή πολιτών που απομακρύνθηκαν νωρίτερα προληπτικά από τα ξενοδοχεία τους, οι παρακάτω συνεδριακού χώροι ξενοδοχείων. Συνολικά μπορούν να φιλοξενηθούν εκεί 3.190 άτομα:

SHERATION RODOS RESORT----- 250
VERGINA----400
AMATHUS----70
RODOS PALACE----1500
MEDITERRANEAN----150
PARADISE RESORT- ELA RESORT----300
OLYMPIC PALACE-----300
KRESTEN PALACE---150
EDEN ROC ---70

Επίσης έχουν εξασφαλιστεί μέσω της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Επιχειρήσεων Τουρισμού 70 τουριστικά λεωφορεία για τη μεταφορά τουριστών όπου χρειάζεται.

 

 

Ροδος

Πηγή: skai.gr