Ανείπωτη θλίψη για τους γιατρούς που χάθηκαν στον Όλυμπο -Πώς συνέβη το μοιραίο

Ανείπωτη θλίψη έχει σκεπάσει το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας που όλο το βράδυ χθες ήταν στο πόδι, περιμένοντας δυο από τα πιο αγαπητά μέλη του για την οδυνηρή και τραγική διαδικασία της αναγνώρισης και της νεκροτομής των σορών τους.

Οι δυο γιατροί, που έχασαν τη ζωή τους στον ´Ολυμπο το μεσημέρι της Πέμπτης από χιονοστιβάδα που τους καταπλάκωσε, έσωσαν δεκάδες ζωές και ήταν από τα «δυνατότερα χαρτιά» στη μάχη κατά του κορωνοϊού, αμφότεροι στελέχη της ΜΕΘ, υπό τον Απόστολο Κομνό, ο οποίος δήλωσε συντετριμένος από το θλιβερό μαντάτο για την απώλεια των συνεργατών του.

Σύμφωνα με το ThessaliaTv, ο Θόδωρος Χατζόπουλος, αναισθησιολόγος από την Αγιά Λάρισας, 49 ετών και πατέρας ενός παιδιού και ο Τηλέμαχος Ζαφειρίδης, παθολόγος-εντατικολόγος, από τη Ραψάνη, 46 ετών και πατέρας τριών παιδιών μεταφέρθηκαν χωρίς τις αισθήσεις τους στο Κ.Υ Ελασσόνας, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός τους. Αργά τη νύχτα οι σοροί τους έφτασαν στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας για την αναγνώριση από τους οικείους τους.

Σε κλίμα οδύνης τους υποδέχτηκαν σύσσωμο το ιατρικό προσωπικό, νοσηλευτές και άλλοι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου.

Οι δυο γιατροί είχαν πάρει το ρεπό τους και ανέβηκαν στον Όλυμπο για να κάνουν ορειβατικό σκι, αγαπημένο τους χόμπι. Δεν ήταν η πρώτη φορά, είχαν ανεβεί πολλές φορές στο παρελθόν.

Όλοι οι συνάδελφοί τους είναι συντετριμμένοι και αδυνατούν να πιστέψουν την τραγική τους μοίρα.

Το κενό που αφήνουν στο ΓΝΛ είναι κατά γενική ομολογία δυσαναπλήρωτο.

Ο θάνατος των δύο γιατρών βύθισε στο πένθος τις οικογένειες, τους φίλους και τους συναδέλφους τους στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας. Οι δυο τους αγαπούσαν την ορειβασία και το σκι. Προέρχονταν από εφημερία στο νοσοκομείο και είχαν αποφασίσει στο ρεπό τους που ήταν χθες να πήγαιναν για το αγαπημένο τους χόμπι. Μιλώντας στο protothema.gr ο διευθυντής της ΜΕΘ του ΓΝΛ κ. Απόστολος Κομνός ανέφερε ότι ο Τηλέμαχος δεν ήταν πρωτάρης και μάλιστα ήταν και δάσκαλος στο σκι. Ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει πόσο καλοί γιατροί ήταν και πόσο θα λείψουν και στην ΜΕΘ τώρα ειδικά με την πανδημία του κορωνοϊού.

«Δεν θα χάσει μόνο η Λάρισα δυο εκπληκτικούς γιατρούς και ανθρώπους αλλά και όλη η ευρύτερη περιοχή. Ο Τηλέμαχος ήταν γιατρός του τμήματός μας και ο Θοδωρής με το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού είχε πάρει απόσπαση στη ΜΕΘ και βοήθησε ένα σωρό κόσμο. Ο Τηλέμαχος ήταν άνθρωπος και γιατρός και έκανε μοναδικά πράγματα. Ήταν ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στον τομέα ποιότητας στην Ευρωπαϊκή Εταιρεία Θεραπείας. Ήταν άξιος γιατρός και άνθρωπος. Κανείς μας δεν μπορεί να το πιστέψει».

Πώς συνέβη το μοιραίο

Οι δύο ορειβάτες εντοπίστηκαν νεκροί από τους διασώστες της Πυροσβεστικής σε δύσβατη τοποθεσία στη θέση Ξερολάκι λίγο μετά τις 17:00 χθες το απόγευμα. Στις 14:38, μέσω ασύρματου, σε κατάσταση σοκ είχε ενημερώσει για το συμβάν ένας τρίτος ορειβάτης, που είδε τους δύο φίλους του να καταπλακώνονται από το χιόνι.

Οι τρεις άνδρες κινούνταν στη θέση Ξερολάκι, στον βορειοανατολικό Όλυμπο, όταν κάτω από άγνωστες συνθήκες ξαφνικά χιονοστιβάδα παρέσυρε τους δύο. Ο τρίτος, ο οποίος κατάφερε να γλιτώσει, ειδοποίησε μέσω ασυρμάτου την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης για το συμβάν.

Στην περιοχή έσπευσε άμεσα ελικόπτερο Super Puma του Πυροσβεστικού Σώματος, το οποίο λίγο μετά τις 17:00 κατάφερε να εντοπίσει τον έναν ορειβάτη σε δυσπρόσιτο σημείο, ενώ λίγη ώρα αργότερα βρέθηκε και ο δεύτερος αγνοούμενος. Και οι δύο άνδρες δεν είχαν τις αισθήσεις τους.

Το ελικόπτερο κατέβασε δύο μέλη της Ομάδας Εναέριων Διασωστών (HOIST), που μαζί με τις επίγειες δυνάμεις ξεκίνησε την επιχείρηση ανάσυρσης των δύο ορειβατών. Τα εναέρια μέσα δεν ήταν σε θέση να συνδράμουν, καθώς ο ήλιος είχε δύσει και το σημείο ήταν ιδιαίτερα δύσβατο.

Εκτός από το Super Puma, στις έρευνες και στην επιχείρηση ανάσυρσης συμμετείχαν 7 πυροσβέστες με 3 οχήματα από την Π.Υ. Ελασσόνας και την Π.Υ. Κατερίνης, καθώς και 8 διασώστες της 2ης ΕΜΑΚ και 11 της 8ης ΕΜΑΚ. Στη θέση Ξερολάκι, η οποία θεωρείται επικίνδυνο σημείο τον χειμώνα, καθώς δημιουργούνται συχνά χιονοστιβάδες, βρέθηκαν για να συνδράμουν και εθελοντές της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης από τη Θεσσαλονίκη.

Πηγή: ThessaliaTv