Ανάπλαση του παραλιακού μετώπου στον δήμο Ωρωπού-Δείτε φωτογραφίες

Στην ανάπλαση του παραλιακού μετώπου Σκάλας-Νέων Παλατιών θα προχωρήσει ο δήμος Ωρωπού, μετά την έγκριση της σχετικής μελέτης από το περιφερειακό συμβούλιο. Η ανάπλαση αφορά συνολική επιφάνεια 56.000 τ.μ., καθώς εκτείνεται από τις παλιές φυλακές δυτικά, μέχρι το όριο Νέων Παλατίων-Μαρκοπούλου Ωρωπού ανατολικά.

   Συγκεκριμένα περιλαμβάνει:

   - Τη χερσαία ζώνη λιμένα.

   - Τον παραλιακό δρόμο μήκους περίπου ενός χιλιομέτρου.

   - Τις πλατείες Αγίου Ανδρέα, Μητέρας, Ηρώων και άλλες δύο πλατείες στην οδό Προποντίδος στα Νέα Παλάτια και τους γύρω δρόμους.

   - Προτείνεται η κατασκευή δύο ισόπεδων κόμβων και η κατασκευή οργανωμένου χώρου στάθμευσης 165 θέσεων στο δυτικό άκρο της πόλης, που σε συνδυασμό με τον νέο χώρο στάθμευσης 120 θέσεων στο ανατολικό άκρο (θ' αρχίσει να κατασκευάζεται το επόμενο δίμηνο) θα λύσουν σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα στάθμευσης.

   - Δημιουργία χώρων άθλησης με υπαίθρια όργανα γυμναστικής.

   - Δημιουργία νέων παιδικών χαρών.

   - Τοποθέτηση υπόγειων κάδων απορριμμάτων.

   - Δημιουργία ποδηλατόδρομου.

   - Δημιουργία νέου παραλιακού πεζόδρομου.

   - Προβλέπεται η εγκατάσταση νέου συστήματος άρδευσης.

   - Νέο σύστημα ηλεκτροφωτισμού.

   - Δίκτυο αποχέτευσης ομβρίων υδάτων.

   - Στην ενδιάμεση ζώνη με τη παραλιακή οδό, χωροθετούνται οι χρήσεις εστίασης και τοποθετούνται ομοιόμορφες κατασκευές από ξύλο γυαλί και μέταλλο, για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

   - Επεκτείνεται το κρηπίδωμα του αλιευτικού καταφυγίου αυξάνοντας τη χωρητικότητα σε σκάφη.

   - Αποκαθίσταται το φυσικό παράκτιο περιβάλλον στην περιοχή επέμβασης απέναντι από την πλατεία Προποντίδος, καθαιρώντας τμήμα διαμορφώσεων που έχουν κατασκευαστεί στο παρελθόν χωρίς τις απαραίτητες άδειες.

   «Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο και πολύ σημαντικό έργο για την περιοχή μας», τόνισε ο δήμαρχος Ωρωπού Γιώργος Γιασημάκης και συνέχισε: «Θ' αλλάξει ριζικά τη σημερινή κατάσταση και σε συνδυασμό με τη δημιουργία Μουσείου Δημοκρατίας και δομών πολιτισμού στον γειτονικό χώρο των παλαιών φυλακών Ωρωπού, το οποίο θα δημοπρατηθεί μέχρι το Πάσχα, την αξιοποίηση του υγροβιότοπου Ωρωπού, του οποίου ολοκληρώνεται η μελέτη, αλλά και με τη δρομολόγηση του έργου του παραλιακού δρόμου, που θα ενώσει τον δήμο Ωρωπού με τον δήμο Μαραθώνα, θα δώσει μια αναπτυξιακή προοπτική για τη βόρεια Αττική, θα δώσει κίνητρο σε όποιον θέλει να επισκεφτεί τον τόπο μας, θα δώσει κίνητρο σε όποιον θελήσει να μείνει στον τόπο μας».

Ο κ. Γιασημάκης κατέληξε ευχαριστώντας όλα τα μέλη του περιφερειακού συμβουλίου και τον περιφερειάρχη Αττικής, Γ. Πατούλη, για τη στήριξή τους, καθώς επίσης τον Αθανάσιο Μαρτίνο για τη δωρεά της μελέτης.

Πηγή: skai.gr