Πώς φορολογούνται τα αναδρομικά συντάξεων σε κληρονόμους - Τι αναφέρει η σχετική εγκύκλιος

Τι πρέπει να κάνουν όσοι κληρονόμοι είδαν παρακράτηση 20%

Του Χρυσόστομου Τσούφη

Μια παρανόηση αναφορικά με την φορολογικη αντιμετώπιση των αναδρομικών εισοδημάτων που καταβάλλονται σε κληρονόμους δικαιούχων έρχεται να ξεδιαλύνει εγκύκλιος του επικεφαλής της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή.

Σύμφωνα με τον φορολογικό κώδικά γενικά στα εισοδήματα από μισθωτή εργασία και συντάξεις καθώς και στις πρόσθετες αμοιβές που δεν συμπεριλαμβάνονται στις τακτικές αποδοχές, γίνεται παρακράτηση με συντελεστή 20% στο καταβαλλόμενο ποσό και στη συνέχεια γίνεται και φορολόγηση μέ βάση την φορολογική κλίμακα που ίσχυε στο φορολογικό έτος στο οποίο ανάγονται. Αυτό όμως ΔΕΝ ισχύει όταν τα ποσά καταβάλλονται σε κληρονόμο ή κληρονόμους δικαιούχου και αναφέρονται σε προγενέστερο του θανάτου χρονικό διάστημα. Όπως ξεκαθαρίζει η εγκύκλιος Πιτσιλή τα ποσά αυτά "δεν συγκεντρώνουν τα εννοιολογικά χαρακτηριστικά του εισοδήματος, δηλαδή περιοδικότητα, σταθερή και διαρκώς εκμεταλλεύσιμη πηγή, αντάλλαγμα προσωπικής εργασίας ή άλλης δραστηριότητας ή καρπούς περιουσιακών στοιχείων". Συνεπώς αποτελούν κληρονομιά κι όχι εισόδημα κι άρα δεν υφίσταται η υποχρώση παρακράτησης φόρου εισοδήματος κατά την καταβολή στους δικαιούχους.

Παρ'όλα αυτά η ΑΑΔΕ ενημερώθηκε ότι ο ΕΦΚΑ , κατά την απόδοση στους κληρονόμους ασφαλισμένων αναδρομικά συντάξεων σε εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων, προχωρά στην παρακράτηση του 20%, χορηγώντας έντυπες βεβαιώσεις αποδοχών συντάξεων στις οποίες στη στήλη των αναδρομικών συντάξέων αναγράφεται η ένδειξη "ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΑ"!!. Επιβάλλει με αυτόν τον τρόπο , ακουσίως βεβαίως , πρόσθετη ταλαιπωρία σε όσους λαμβάνουν τα αναδρομικά των συντάξεων οι οποίοι πρέπει να προβούν σε συγκεκριμένες ενέργειες προκειμένου να μην "πάνε για μαλλί και βγουν κουρεμένοι".

Για να επιστραφεί λοιπόν ο παραπάνω αχρεωστήτως παρακρατηθείς φόρος, σύμφωνα με την εγκύκλιο, οι κληρονόμοι θα πρέπει να υποβάλλουν τροποποιητική φορολογική δήλωση για το φορολογικό έτος που έλαβαν τα χρήματα αναγράφοντας στους κωδικους 611-612 το ποσό της παρακράτησης από τον ΕΦΚΑ βάσει της βεβαίωσης που τους χορηγήθηκε.

Επιπλέον το σύνολο του ποσού ώς κληρονομιά , εφόσον δεν έχει ήδη αναγραφεί, θα πρέπει να συμπληρωθεί στους κωδικούς 781-782 αφου δεν αποτελούν εισόδημα. Οι τροποποιητικές δηλώσεις δεν έχουν κυρώσεις για τους κληρονόμους.

Στη συνέχεια η αρμόδια Δ.Ο.Υ., αφού διενεργήσει έλεγχο προκειμένου να διαπιστωθεί ότι δεν έχει ήδη γίνει επιστροφή ή συμψηφισμός του παραπάνω φόρου στη δήλωση του κληρονόμου, θα προβαίνει σε εκκαθάριση της υποβληθείσας τροποποιητικής δήλωσης, ώστε να συμψηφιστεί ο παρακρατούμενος φόρος.

Πηγή: skai.gr