All you want is Greece: Το σχέδιο για το άνοιγμα του τουρισμού- Τα πρωτόκολλα για τα ξενοδοχεία

Του Αντώνη Κρητικού 

Έτοιμη για το μεγάλο βήμα του ανοίγματος του τουρισμού είναι η χώρα μας, με το στοίχημα φέτος, μετά τις περυσινές απώλειες, να είναι τεράστιο. Οι πρώτοι τουρίστες έχουν ήδη αρχίσει να φτάνουν, ωστόσο τις επόμενες ημέρες οι αφίξεις αναμένεται να είναι μαζικές. Το πλαίσιο, μέσα στο οποίο θα ανοίξει κι επισήμως η Ελλάδα για τους επισκέπτες από αύριο, ανακοίνωσε πριν από λίγο, ο υπουργός Τουρισμός, Χάρης Θεοχάρης από το Σούνιο. 

Το σύνθημα και το σλόγκαν του ΕΟΤ φέτος είναι «All you want is Greece», δηλαδή «Όλα όσα θέλεις είναι στην Ελλάδα». 

Εστιάζοντας στον τρόπο με τον οποίο η χώρα μας θα υποδεχτεί τους επισκέπτες της, ο κ. Θεοχάρης σημείωσε ότι η Ελλάδα υψώνει τείχος ασφαλείας με πέντε διαφορετικές ζώνες άμυνας, οι οποίες έχουν παρουσιαστεί εκτενώς, ενώ βελτιώνονται σε επιμέρους λεπτομέρειες διαρκώς. 

Σε ό,τι αφορά το πρωτόκολλο εισόδου στην χώρα, αυτό προβλέπει ότι:

Όλοι οι επισκέπτες που φτάνουν στην Ελλάδα θα πρέπει να έχουν συμπληρωμένη την αίτηση PLF μια ημέρα πριν από την άφιξη τους. 

Επιπλέον, θα πρέπει να διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή αρνητικό μοριακό τεστ 72 ωρών ή πιστοποιητικό ανάρρωσης. 

Σε δεύτερο χρόνο και συγκεκριμένα από την 1η Ιουνίου η Ελλάδα θα ενεργοποιήσει το πράσινο πιστοποιητικό (green pass) και μάλιστα θα είναι από τις πρώτες χώρες της Ε.Ε που θα το κάνει. 

Παράλληλα, στα αεροδρόμια θα διενεργούνται στοχευμένες δειγματοληψίες με rapid test, όπως πέρυσι, ανάλογα με το επιδημιολογικό φορτίο της χώρας, από την οποία θα έρχονται οι τουρίστες. 

Στο ίδιο πλαίσιο, έχει δοθεί ήδη η λίστα με τα ξενοδοχεία καραντίνας σε 35 σημεία της επικρατείας, ανάλογα με τον όγκο των τουριστών που θα δέχεται η κάθε περιοχή, ενώ θα τεθούν σε ισχύ και νέα πρωτόκολλα σε όλες τις δραστηριότητες του τουρισμού. 

Αναλυτικά, τα υγειονομικά πρωτόκολλα στα ξενοδοχεία προβλέπουν τα εξής:
•    Προσωπικό με γάντια και μάσκα
•    Αντισηπτικά σε κάθε δωμάτιο
•    Σε περίπτωση κρούσματος το δωμάτιο θα πρέπει να μένει κενό για 24 ώρες και να απολυμαίνεται.

Σε ό,τι αφορά στους χώρους εστίασης μέσα στα ξενοδοχεία, θα επιτρέπονται μόνο μπουφές και εστιατόρια με μενού. 

Καθοριστικός παράγοντας είναι, σύμφωνα με τον κ. Θεοχάρη, ο εμβολιασμός και στο πλαίσιο αυτό επιταχύνεται η επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία» που θα τρέξει στα νησιά και προβλέπει καθολικούς εμβολιασμούς ώστε να καταστούν covid free. 

 

Πηγή: skai.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ