Αισιοδοξία Τσιόδρα για εμβόλιο που δοκιμάστηκε σε πειραματόζωα- Τι είπε για νόσο Καβασάκι

Αισιόδοξος για τη δοκιμή εμβολίου σε πειραματόζωα, εμφανίστηκε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό Σωτήρης Τσιόδρας

Ο κ.Τσιόδρας σημείωσε ότι οι περισσότερες μεταλλάξεις (πάνω από 200) του κορωνοϊου καταγράφηκαν εκεί που υπήρξαν τα περισσότερα κρούσματα. Η επιδημία ξεκινά από πολλούς «ασθενείς μηδέν». Ο ιός εισήλθε όπως είπε  για παράδειγμα στο Ηνωμένο Βασίλειο πολλές φορές, από πολλούς ασθενείς. 

Σύμφωνα με τον καθηγητή, ο κορωνοϊός ανιχνεύθηκε στα τέλη του 2019 και είναι απίθανο να υπήρχε πολύ καιρό πριν, όπως είπε:  «Τα επιστημονικά δεδομένα δεν υποστηρίζουν τη θεωρία συνωμοσίας ότι κατασκευάσθηκε σε εργαστήριο. Σε κάποιες περιοχές του ιού έχουμε μικρό αριθμό μεταλλάξεων, αυτές οι περιοχές που μένουν σταθερές πρέπει να μελετηθούν περισσότερο για να βρούμε εμβόλιο ή φάρμακο», ανέφερε. 

Ο κ.Τσιόδρας αναφέρθηκε και σε δημοσίευση στην επιστημονική επιθεώρηση Science για εμβόλιο σε πειραματόζωα. Τα αποτελέσματα ήταν ενθαρρυντικά για να βρεθεί εμβόλιο, είπε.  “Ένα από τα εμβόλια, που δοκιμάζεται έναντι του νέου ιού αποδείχθηκε αποτελεσματικό για την προστασία πειραματοζώων και η μελέτη αυτή δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Sciense, ένα από τα μεγαλύτερης επιστημονικής απήχησης στον κόσμο.

Είναι η πρώτη αναφορά σε μελέτη με πειραματόζωα που εξετάζει ένα από τα νέα, υποψήφια εμβόλια. Οι ερευνητές απομόνωσαν τον ιό από ασθενείς, τον απενεργοποίησαν και τον χρησιμοποίησαν σαν εμβόλιο σε πειραματόζωα, όπως ποντίκια και πιθήκους. Τα οποία αφού τα μπόλιασαν με δύο διαφορετικές δόσεις, μετά τα μόλυναν με διαφορετικά είδη κορονοϊών.Τα ζώα που εμβολιάστηκαν με την μεγάλη δόση δεν εμφάνισαν συμπτώματα και καθάρισαν τον ιό από τους πνεύμονες. Το εμβόλιο ήταν ασφαλές και τα δεδομένα αυτά υποστηρίζουν την ταχεία ανάπτυξη εμβολίων για ανθρώπους”.

Ο κ. Τσιόδρας μιλώντας για τον εμβολιασμό υγειονομικών για γρίπη είπε ότι είναι θέμα ευθύνης και θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση ενός πιθανού δεύτερου κύματος κορωνοϊού

Ενώ, αναφερόμενος στην νόσο Καβασάκι είπε ότι υπάρχει θεραπεία, είναι σπάνιο σύνδρομο, δεν έχει τεκμηριωθεί η σύνδεση του με τον ιό αλλά μάλλον υπάρχει και φορά παιδιά μέχρι 5 ετών που εμφανίζουν εξανθήματα και πυρετό.

Πηγή: skai.gr