Αγροτικά μπλόκα- «Αγρίεψε» το Αίγιο, κλείνει και η Αχαγιά

Συνεχίζουν και σήμερα, πέμπτη ημέρα, τις κινητοποιήσεις τους στη γέφυρα Μεγανίτη οι αγρότες της Αιγιάλειας, με δίωρο αποκλεισμό της παλαιάς εθνικής οδού από τις 5 έως τις 7 το απόγευμα, όπως κάθε μέρα από την αρχή της εβδομάδας.

Χθες, επιχειρήθηκε μια ακόμα απόπειρα κατάληψης της Ολυμπίας Οδού, όμως οι αγρότες παρεμποδίστηκαν και πάλι από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Για τον λόγο αυτό, διέκοψαν την κίνηση των ιδιωτικών οχημάτων από την παλαιά Εθνική Οδό, αφήνοντας την διέλευση μόνο μέσων μαζικής μεταφοράς.

Και χθες βρέθηκε στο μπλόκο του Μεγανίτη αντιπροσωπεία της δημοτικής αρχής της Πάτρας, με επικεφαλής τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Παναγιώτη Μελά και την αντιδήμαρχο Βίβιαν Σαμούρη.

Κλείνουν τα φανάρια της Αχαγιάς

Η απόφαση ελήφθη και ο Αγροτικός Σύλλογος Δυτικής Αχαΐας και Ωλενίας προχωρά σε κινητοποιήσεις. Το βράδυ της Τετάρτης συνεδρίασαν τα μέλη του συλλόγου στο πρώην δημαρχείο Λουσικών και αποφασίστηκε την Κυριακή να ξεκινήσουν οι κινητοποιήσεις.

Μεθαύριο, στις 11 το πρωί στον κόμβο της Κάτω Αχαΐας στα φανάρια αναμένεται το μπλοκ των αγροτών να δώσει δυναμικό παρών. Αιτήματα των αγροτών της Δυτικής Αχαΐας και της Ωλενίας, τα οποία θα κατατεθούν και στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αφορούν τη μείωση κόστους παραγωγής, άμεση κορονοενίσχυση στα οινοποιήσιμα σταφύλια για τη σεζόν 2020, εργάτες γης, κατώτατη εγγυημένη τιμή για όλα τα αγροτικά προϊόντα, επέκταση του φράγματος Πηνειού μέχρι την Κάτω Αχαΐα, αξιοποίηση του φράγματος Πείρου-Παραπείρου και για άρδευση, μη εφαρμογή του νόμου για τις Λαϊκές Αγορές και να δοθούν κατά προτεραιότητα.

Από την πλευρά της τοπικής οργάνωσης της ΝΔ Δυτικής Αχαΐας, έχουν γίνει ενέργειες για την ικανοποίηση αιτημάτων των αγροτών.

Συγκεκριμένα, κατά δήλωση του προέδρου της Τοπικής Βασίλη Κανελλόπουλου έχει σταλεί έγγραφο στο Υπουργείο Οικονομικών, έχει ζητηθεί ραντεβού με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θόδωρο Σκυλακάκη, αλλά και ενημερώθηκε για το θέμα ο διευθυντής του προέδρου της ΝΔ Στέλιος Κονταδάκης κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Πάτρα.

Επιπλέον, η τοπική της ΝΔ Δυτικής Αχαΐας θα επιδιώξει να ενημερώσει τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα στην κοπή της πίτας της ΔΕΕΠ ΝΔ Αχαΐας την Κυριακή.

Κορονο-ενίσχυση πατάτας

Ωστόσο, από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έγινε γνωστό πως εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το αίτημα της Ελλάδος, για ενισχύσεις ύψους 33,826 εκατ. ευρώ σε παραγωγούς ξερών σύκων, λεβάντας, βιομηχανικής και επίσπορης πατάτας, μανταρινιών (κλιμεντίνη), επιτραπέζιων ελιών (πλην καλαμών) και καπνού.

Η ενίσχυση θα δοθεί, προκειμένου να αντιμετωπίσουν οι παραγωγοί των συγκεκριμένων προϊόντων τις επιπτώσεις από την πανδημία του κορονοϊού και από τα μέτρα που επιβλήθηκαν για τον περιορισμό της διασποράς του ιού. Το εν λόγω αίτημα βρισκόταν στις λίστες των τοπικών καλλιεργητών πατάτας εδώ και καιρό.

Πηγή: pelop.gr