Αφγανιστάν: «Θα πεθάνουν παιδιά» προειδοποιεί ο ΟΗΕ-Στα πρόθυρα της κατάρρευσης η χώρα

Εκατομμύρια Αφγανοί, μεταξύ των οποίων παιδιά, μπορεί να πεθάνουν από την πείνα αν δεν αναληφθεί άμεσα δράση για να βοηθηθεί το Αφγανιστάν το οποίο βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης, προειδοποίησε σήμερα υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ΟΗΕ, ζητώντας την αποδέσμευση κεφαλαίων που έχουν παγώσει για να δοθούν στις ανθρωπιστικές προσπάθειες.

Ο εκτελεστικός διευθυντής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών Ντέιβιντ Μπίσλεϊ δήλωσε στο Reuters ότι 22,8 εκατομμύρια άνθρωποι --περισσότερος από τον μισό πληθυσμό των 39 εκατομμυρίων κατοίκων του Αφγανιστάν-- αντιμετωπίζουν οξεία επισιτιστική ανασφάλεια και "βαίνουν προς τον λιμό" σε σύγκριση με 14 εκατομμύρια μόλις πριν από δύο μήνες.

"Θα πεθάνουν παιδιά. Άνθρωποι θα λιμοκτονήσουν. Τα πράγματα θα γίνουν πολύ χειρότερα", προειδοποίησε από το Ντουμπάι.

"Δεν γνωρίζω πώς θα γίνει να μην πεθάνουν εκατομμύρια άνθρωποι και ιδιαιτέρως παιδιά με τον ρυθμό που προχωράμε με την έλλειψη χρηματοδότησης και την κατάρρευση της οικονομίας", υπογράμμισε ο Μπίσλεϊ.

Η διατροφική κρίση στο Αφγανιστάν είναι ήδη πιο σοβαρή από αυτές στην Συρία και την Υεμένη. Μόνον η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό βρίσκεται αυτήν την στιγμή σε πιο απεγνωσμένη κατάσταση, δήλωσαν παράλληλα στο AFP αξιωματούχοι του ΟΗΕ.

"Το Αφγανιστάν αντιμετωπίζει τώρα μια από τις χειρότερες ανθρωπιστικές καταστροφές στον κόσμο, αν όχι την χειρότερη", σημείωσε και από την πλευρά του ο Μπίσλεϊ.

"Η αντίστροφη μέτρηση πριν από την καταστροφή έχει αρχίσει και αν δεν ενεργήσουμε τώρα, θα έχουμε μια απόλυτη καταστροφή στα χέρια μας", προειδοποίησε.

Το Αφγανιστάν βυθίστηκε σε κρίση τον Αύγουστο μετά την εκδίωξη της υποστηριζόμενης από την Δύση κυβέρνησης στην Καμπούλ από τους Ταλιμπάν, πράγμα το οποίο οδήγησε τους δωρητές να παγώσουν δισεκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια που προοριζόταν για την εξαρτώμενη από αρωγή οικονομία της χώρας.

Η κρίση τροφίμων, η οποία επιδεινώνεται από την κλιματική αλλαγή, ήταν άσχημη στο Αφγανιστάν ακόμη και πριν από την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, ενώ στην νέα κυβέρνησή τους έχει αποκλειστεί η πρόσβαση σε περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό καθώς οι χώρες προσπαθούν να βρουν τρόπους αντιμετώπισης του ισλαμιστικού κινήματος.

"Αυτό που προβλέπουμε γίνεται πραγματικότητα πολύ πιο γρήγορα από αυτό που περιμέναμε. Η Καμπούλ έπεσε γρηγορότερα από αυτό που περιμέναμε και η οικονομία καταρρέει ακόμη πιο γρήγορα", σημείωσε ο Μπίσλεϊ.

Θα πρέπει να υπάρξει επαναπρογραμματισμός για τα χρήματα που προορίζονται για αναπτυξιακή βοήθεια ώστε να δοθούν για ανθρωπιστική βοήθεια, κάτι το οποίο κάποιες χώρες έχουν ήδη κάνει, ή παγωμένα κεφάλαια να διοχετευθούν μέσω της υπηρεσίας του ΟΗΕ, πρόσθεσε.

"Οφείλετε να ξεπαγώσετε αυτά τα κεφάλαια ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να επιβιώσουν", είπε.

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ χρειάζεται έως και 220 εκατομμύρια δολάρια τον μήνα για να παρέχει εν μέρει τροφή σε σχεδόν 23 εκατομμύρια ευάλωτους ανθρώπους καθώς πλησιάζει ο χειμώνας.

Πολλοί Αφγανοί πωλούν τα υπάρχοντά τους για να αγοράσουν τρόφιμα ενώ οι Ταλιμπάν δεν μπορούν να πληρώσουν τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και οι αστικές κοινότητες αντιμετωπίζουν επισιτιστική ανασφάλεια σε παρόμοια επίπεδα με τις αγροτικές περιοχές για πρώτη φορά.

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα αξιοποίησε τους δικούς του πόρους για να βοηθήσει να καλυφθεί η βοήθεια σε τρόφιμα ως τον Δεκέμβριο αφότου κάποιοι δωρητές δεν ανταποκρίθηκαν στις δεσμεύσεις τους, σημείωσε επίσης ο Μπίσλεϊ.

Οργανώσεις αρωγής καλούν τις χώρες, οι οποίες ανησυχούν για τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τους Ταλιμπάν, να συνεργαστούν με την νέα ηγεσία στο Αφγανιστάν ώστε να προληφθεί μια κατάρρευση, η οποία, σύμφωνα με τις ίδιες, θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια μεταναστευτική κρίση παρόμοια με την έξοδο του 2015 από την Συρία που συγκλόνισε την Ευρώπη.

"Δεν πιστεύω ότι οι ηγέτες στον κόσμο συνειδητοποιούν τι τους έρχεται", κατέληξε ο Μπίσλεϊ, παραθέτοντας διάφορες ανθρωπιστικές κρίσεις στην Μέση Ανατολή, την Αφρική και την Κεντρική Αμερική.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ