Το Αδριάνειο Υδραγωγείο θα προσφέρει νερό στο δήμο Χαλανδρίου μετά από 19 αιώνες – Η ιστορία του

Για την υλοποίηση του στόχου, ο δήμος Χαλανδρίου και η ΕΥΔΑΠ δημιουργούν το πρώτο δίκτυο που θα κάνει προσβάσιμο το νερό από το Αδριάνειο Υδραγωγείο

Μετά από 19 αιώνες το Αδριάνειο Υδραγωγείο «ζωντανεύει» στο δήμο Χαλανδρίου ως νέο αρδευτικό δίκτυο μη πόσιμου νερού. Το Αδριάνειο Υδραγωγείο κατασκευάστηκε τον 2ο μ.Χ. αιώνα από τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Αδριανό.

Μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος Cultural Hidrant πραγματοποιείται στην πόλη μεγάλο έργο ανάπλασης, το οποίο θα θέσει και πάλι σε λειτουργία το αρχαίο υδραγωγείο για επανάχρησή του, με σημαντικά περιβαλλοντικά αποτελέσματα, καθώς θα υπάρχει μεγάλο όφελος εξοικονόμησης υδάτων.

Για την υλοποίηση αυτού του στόχου, ο δήμος Χαλανδρίου και η ΕΥΔΑΠ δημιουργούν το πρώτο δίκτυο συνολικού μήκους 4 χλμ., που θα κάνει προσβάσιμο στους κατοίκους το νερό του Αδριάνειου. Το δίκτυο θα αξιοποιήσει το ανεκμετάλλευτο νερό του υδραγωγείου, το οποίο προέρχεται από υδρομάστευση και θα το θέσει σε χρήση για ποτιστικές και άλλες ανάγκες. Οι κάτοικοι του Χαλανδρίου θα μπορούν να προμηθευτούν το νερό, είτε με απευθείας σύνδεση με το υπόγειο δίκτυο, είτε μέσω των υδροφόρων του δήμου, στις γειτονιές της πόλης που δεν βρίσκονται κοντά στο δίκτυο νερού.

Μάλιστα μεθαύριο Τετάρτη (7/12, 18:30) στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου η ομάδα έργου και ο Σύλλογος Προστασίας Ρεματιάς, θα παρουσιάσουν σε κοινή εκδήλωση-συζήτηση, τα οφέλη από τη συμμετοχή στην κοινότητα νερού του Αδριάνειου Υδραγωγείου.

H ιστορία του Υδραγωγείου

Το Αδριάνειο Υδραγωγείο στην Αθήνα κατασκευάστηκε από τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Αδριανό, και αποπερατώθηκε από τον διάδοχό του, Πίο Αντωνίνο τον 2ο αιώνα μ.χ. με στόχο την ύδρευση της πόλης των Αθηνών από τα βρόχινα νερά της Πεντέλης και της Πάρνηθας. Τμήμα των ερειπίων του μεγαλοπρεπούς Αδριάνειου υδραγωγείου διακρίνονται σήμερα στην Νέα Ιωνία στην συνοικία Ελευθερούπολη, στα όρια με την Καλογρέζα.

Κατασκευάστηκε στους ρωμαϊκούς χρόνους και ο κύριος λόγος της κατασκευής του ήταν η ανάγκη να υδροδοτηθεί η ρωμαϊκή συνοικία της Αθήνας η οποία περιελάμβανε τον χώρο που καταλαμβάνει σήμερα το πάρκο του Ζαππείου από τη Βουλή μέχρι και το Καλλιμάρμαρο. Οι εργασίες για την κατασκευή του υδραγωγείου ξεκίνησαν το 134 μ.Χ. και ολοκληρώθηκαν το 140 μ.Χ. Η σήραγγα μήκους 25 χιλιομέτρων που κατασκευάσθηκε ξεκινούσε από την περιοχή του Τατοΐου και μετέφερε το νερό με την βαρύτητα έως και τους πρόποδες του Λυκαβηττού όπου αποθηκευόταν σε λιθόκτιστη δεξαμενή χωρητικότητας 500 περίπου κυβικών μέτρων. Το υδραγωγείο συνέχισε να λειτουργεί μέχρι και στα χρόνια της τουρκοκρατίας, οπότε και καταστράφηκε από τον Χατζή-Aλή Χασεκή. Καθαρίστηκε και ξαναμπήκε σε λειτουργία στους νεώτερους χρόνους από τους δημάρχους Κυριακό και Σούτσο.

ΑΜΠΕ - wikipedia