Άδειες καρέκλες: Μαζική διαμαρτυρία των καταστηματαρχών εστίασης ανά την Ελλάδα (pic+vid)

Tον γύρο του διαδικτύου κάνουν στιγμιότυπα από την μαζικές κινήσεις διαμαρτυρίας επιχειρηματιών στον κλάδο εστίασης που λαμβάνουν χώρα σήμερα σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας.

Ειδικότερα ιδιοκτήτες καφετεριών, εστιατορίων και συναφών επιχειρήσεων γέμισαν με άδειες καρέκλες σήμερα το βράδυ κεντρικά σημεία των πόλεων όπως η πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα, η περιοχή του Λευκού Πύργου στην Θεσσαλονίκη αλλά και η πλατεία Γεωργίου στην Πάτρα προκειμένου να εκφράσουν συμβολικά την ανησυχία τους για την επιβίωση των επιχειρήσεων τους από τις επιπτώσεις των μέτρων περιορισμού για την εξάλειψη της πανδημίας του κορωνοιού.

Η διαμαρτυρία αποτελεί μια συμβολική βουβή πράξη του κλάδου της εστίασης και διασκέδασης. Υλοποιείται από την ΠΟΕΣΕ, χωρίς την παρουσία των ανθρώπων του κλάδου. Αίτημα είναι η εξεύρεση αποτελεσματικών λύσεων για την επιβίωση των επαγγελματιών του κλάδου της εστίασης και διασκέδασης, ανέφερε στο απε-μπε ο Γιάννης Φιλοκώστας, πρόεδρος της Ενωσης Εστιατόρων και Ψητοπωλών Θεσσαλονίκης.

Η εστίαση διαμαρτύρεται συμβολικά ταυτόχρονα σε όλη την Ελλάδα με μια πρωτότυπη εκδήλωση - διαμαρτυρία ως μέρος της πανευρωπαϊκής διαμαρτυρίας των ανθρώπων της εστίασης κ του τουρισμού EMPTY CHAIRS -ΑΔΕΙΕΣ ΚΑΡΕΚΛΕΣ, τόνισε στο απε-μπε από την πλευρά του ο Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος ομοσπονδίας εστιατορικών και συναφών επαγγελμάτων.

Στη συμβολική δράση «άδειες καρέκλες» που πραγματοποιήθηκε σήμερα σε πόλεις της χώρας, συμμετείχε ο σύλλογος καταστημάτων εστίασης Χανίω, επίσης.

Η δράση πραγματοποιήθηκε στην πλατεία «Γιαλί Τζαμισί», στο Ενετικό Λιμάνι της πόλης και είχε συμβολικό χαρακτήρα καθώς οι διοργανωτές ζήτησαν την λήψη μέτρων για στήριξη των επιχειρήσεων τους, σεβόμενοι ωστόσο τις υποδείξεις των επιστημόνων.

Στην πλατεία τοποθετήθηκαν συμβολικά άδειες καρέκλες και ένα τραπέζι. Όπως χαρακτηριστικά επισημάνθηκε σε ανακοίνωση των διοργανωτών, «σεβόμαστε πλήρως τις υποδείξεις της επιστημονικής κοινότητας αλλά ζητάμε, μέτρα στήριξης για να μπορέσουμε να μείνουμε ανοιχτοί και να ζήσουμε και εμείς και οι εργαζόμενοι μας αλλά και το σύνολο των κλάδων που επηρεάζονται άμεσα μαζί με εμάς».

Στην κινητοποίηση που ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 7.30 το απόγευμα συμμετείχαν μόνο μέλη του διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου εστίασης, ενώ διακριτική ήταν η παρουσία ανδρών του Λιμενικού Σώματος που έχει την ευθύνη ελέγχου στο Ενετικό Λιμάνι.

Περισσότερες από 1.200 άδειες καρέκλες τοποθετήθηκαν απόψε στην πλατεία Γεωργίου της Πάτρας, στο πλαίσιο της εκδήλωσης διαμαρτυρίας που οργάνωσε ο σύλλογος καταστημάτων εστίασης και αναψυχής, ζητώντας μέτρα για την στήριξη των επαγγελματιών.

Όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος του συλλόγου, Σπύρος Στεργίου, «η σημερινή εκδήλωση ήταν μία βουβή φωνή διαμαρτυρίας, ζητώντας από την Πολιτεία να μας βοηθήσει, ώστε να σταθούμε όρθιοι». Μάλιστα, ο σύλλογος ζητά ακόμη την στήριξη όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων, ενώ όπως σημειώνει ο Σπύρος Στεργίου, «στην Αχαΐα λειτουργούν περίπου 3.000 επιχειρήσεις εστίασης και αναψυχής, στις οποίες απασχολούνται περισσότεροι από 30.000 εργαζόμενοι».

Στην εκδήλωση διαμαρτυρίας παραβρέθηκε ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, ο οποίος σε δηλώσεις που έκανε, τόνισε μεταξύ άλλων, ότι «η δημοτική αρχή στηρίζει τον αγώνα και τις διεκδικήσεις του κλάδου εστίασης και αναψυχής, καθώς και όλων των επαγγελματοβιοτεχνών και των εργαζομένων».

Στην ίδια διαμαρτυρία προχώρησε και ο Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής και Εστίασης ν. Λάρισας, σήμερα το απόγευμα τοποθετώντας άδειες καρέκλες στην πλατεία του Φρουρίου, θέλοντας να δείξουν με αυτόν τον τρόπο πως η κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες του χώρου είναι πολύ δύσκολη. Οι καταστηματάρχες τοποθέτησαν άδειες καρέκλες όπου σχημάτιζαν το μήνυμα SOS, ζητώντας από την κυβέρνηση να προχωρήσει στο άνοιγμα των επιχειρήσεων εστίασης το συντομότερο δυνατό.

Αντίστοιχη διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε και στα παράλια του νομού Λάρισας, με τον Σύλλογο καταστηματαρχών παραλίων νομού Λάρισας να αναφέρει σε ανακοίνωσή του πως σκοπός της συγκεκριμένης ενέργειας είναι να ευαισθητοποιήσει την κυβέρνηση ώστε να στηρίξει έμπρακτα τους κλάδους της εστίασης και του τουρισμού ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν στις δύσκολες συνθήκες που διαμορφώνονται.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-SKAI.GR

ΠΗΓΗ ΒΙΝΤΕΟ: ΑΠΕ