ΚΑΙΡΟΣ

Διακοπές στις Κυκλάδες; Αυτά είναι τα τοπικά προϊόντα που πρέπει να δοκιμάσετε

Θυμηθείτε να τα αναζητήσετε.

Αν σκοπεύετε να ταξιδέψετε στη Μύκονο, τη Σύρο, την Πάρο, την Αμοργό, τη Νάξο ή τη Σίφνο, θυμηθείτε να αναζητήσετε αυτά τα προϊόντα.

Μύκονος: Ξέρει από λουκάνικα, ξέρει και από κοπανιστές

Φημίζεται για τα αρωματικά χωριάτικα λουκάνικα με το μυρωδάτο θρούμπι. Ψωνίστε μια αρμαθιά και βάλτε μερικά στην κατάψυξη. Στα κρεοπωλεία Μαδούπας και Μενάγιας θα βρείτε και έξοχες μυκονιάτικες λούζες. Από τα δύο τυροκομιά του νησιού θα ψωνίσετε ξινότυρα και τυροβολιές. Το τυροκομείο Μυκόνου κάνει επίσης κοπανιστή και φανταστικό γιαούρτι αφρό, ενώ το Mykonos Farmers κάνει από τις ωραιότερες κυκλαδίτικες κοπανιστές με ανάμεικτο πρόβειο και αγελαδινό γάλα. Να αγοράσετε και κρίθινες μόστρες, τα ντόπια παξιμάδια που οι Μυκονιάτες κάνουν την περίφημη σαλάτα με ντομάτα και κοπανιστή, από το Νταβελάκι, τον φούρνο κοντά στο αεροδρόμιο. Από το τοπικό ζυθοποιείο Mikonu στην Αργύραινα θα εφοδιαστείτε με κάποιες από τις πιο περίτεχνες και νόστιμες μπίρες της χώρας. Δοκιμάστε οπωσδήποτε τις limited edition barrel aged σε magnum φιάλες και τη Fragos’ko μια δροσιστική pale ale με φραγκόσυκα από το νησί. Αν θέλετε να πάρετε μαζί σας μια «σοβαρή» μελόπιτα, θα την προπαραγγείλετε από τη μαγείρισσα Ειρήνη Ζουγανέλη που είναι μέλος της Λέσχης Γαστρονομίας Μυκόνου. 

ΟΙ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ

Ειρήνη Ζουγανέλη, Τ/6946-683.266

Το Νταβελάκι, Αεροδρόμιο, Τ/22890-27.300

Mykonos Brewing Company, Αργύραινα, Τ/22890-77.912

Κρεοπωλείο Μαδούπας, Ντραφάκι, Τ/22890-27.626

Κρεοπωλείο Μενάγιας, Περιφερειακός δρόμος, Τούρλος, Τ/22890-28.626

Τυροκομείο Μυκόνου, Παλιόκαστρο Άνω Μεράς, Τ/22890-71.813

Mykonos Farmers, Άγιος Λάζαρος, Τ/22890-23.970 

Σύρος: Δεν έχει μόνο λουκούμια!

Δεν πρόκειται να φύγετε από τη Σύρο δίχως λουκούμια και χαλβαδόπιτες. Και στο πλοίο ακόμα θα σας «κυνηγήσουν» οι συμπαθέστατοι λουκουματζήδες με τα ολόλευκα καλάθια τους. Από λουκούμια προτιμώ της Συκουτρή και του Λειβαδάρα, και για χαλβαδόπιτες προτείνω Κορρέ και Κανακάρη. Ο Κώστας Πρέκας στο παντοπωλείο του όταν έχει κέφια, κρατάει μια παρτίδα από τα λουκούμια της Συκουτρή και τα κάνει ξερολούκουμα. Στου Πρέκα το μπακάλικο θα βρείτε και πολλά άλλα ντόπια προϊόντα όπως τυριά, τις ωραίες μαρμελάδες Αρώμ και τα κυκλαδίτικα ροφήματα των Cyclades Organics, κρασιά από τα τοπικά οινοποιεία, και κάποια καλούδια δικής τους παραγωγής, όπως κάπαρη, πέστο μάραθου, παστελαριές και μαρμελάδα παστελαριά, φιδέ με σαφράν, κ.ά. Και στο παντοπωλείο Τόπων Γεύσεις θα βρείτε μαζεμένα πολλά κυκλαδίτικα προϊόντα, μεταξύ των οποίων και αξιόλογο βιολογικό συριανό κρίταμο της Ethra Cycladic Farm, λιαστές ντομάτες και ντοματάκια γλυκό κουταλιού από το αγρόκτημα του Βλάμη και θυμαρόμελο Melisyros. Από το Maison de Meze στην Άνω Σύρο να πάρετε μαρμελάδα με ντόπια λεμόνια και τζίντζερ και φασκόμηλο βιολογικό. Ετοιμάστε παγοκύστες και κρατήστε μπόλικο χώρο στα μπαγκάζια σας για την περίφημη, κανελάτη συριανή λούζα και τα μαραθολουκάνικα από τα κρεοπωλεία Σαλιμπάκι και Ρουσσουνέλου, αλλά και για Σαν Μιχάλη και γραβιέρες της Τυροσύρας και του Ζωζεφίνου. 

ΟΙ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ

Maison de Meze, Δον Ι. Στεφάνου 19, Πιάτσα, Άνω Σύρος , Τ/22810-76209, 6930-157.193

Παντοπωλείο Πρέκας, Χίου 4, Ερμούπολη, Τ/22810-87.556

Παντοπωλείο Τόπων Γεύσεις, Ακτή Εθνικής Αντιστάσεως 18, Ερμούπολη, Τ/22810-80.100

Κρεοπωλείο Σαλιμπάκι, Χίου 17, Ερμούπολη, Τ/22810-85.614

Κρεοπωλείο Ρουσσουνέλου, Ηρ. Πολυτεχνείου 50, Ερμούπολη, Τ/22810-87.538

Πρατήριο Συκουτρή, Μυστρά 8, Ερμούπολη, Τ/22810-81.390

Πρατήριο Κορρέ, Χίου 27, Ερμούπολη, Τ/22810-82.037

Πρατήριο Κανακάρη, Ακτή 3, Ερμούπολη, Τ/22810-81.898 

Πρατήριο Λειβαδάρα, Ακτή Παπάγου 14, Ερμούπολη, Τ/22810-88.385

Σίφνος: Αχ, αυτά τα αμυγδαλωτά!

Στάση στον Αρτεμώνα για τα αμυγδαλωτά του Θεοδώρου. Προσωπικά προτείνω να πάρετε μια απ’ όλα, και οπωσδήποτε ένα κουτάκι με αμυγδαλωτά κατσαρόλας, ένα με αμυγδαλωτά φούρνου και σίγουρα ένα τουλάχιστον σακουλάκι θεσπέσιους κουραμπιέδες χωρίς άχνη, με αμύγδαλα. Από το βιολογικό αγρόκτημα Ναρλή Sifnos Farm στο Κάτω Πετάλι εφοδιαστείτε με μικρόσπερμα ρεβύθια, μυζήθρα, ντομάτες, κολοκυθάκια, κρεμμύδια λευκά και κόκκινα και κάτι μελιτζάνες μέλι. Για τα σιφνέικα μαγειρέματά σας, πίσω στο σπίτι, θα χρειαστείτε τα περίφημα κεραμικά σκεύη. Δεκάδες μικρά αξιόλογα εργαστήρια υπάρχουν στο νησί. Διάσημο είναι το Sifnos Stoneware, και με πολύ φρέσκια και δημιουργική ματιά είναι το εργαστήρι της κεραμίστριας Τζούλης Τζαννή. Με το χαρακτηριστικό άρωμα της γύλης (κατακάθι του κρασιού) και την πικάντικη γεύση της, η γυλωμένη μανούρα, αλλά και η πιο δροσερή και απαλή αγύλωτη χλωρομανούρα, που φτιάχνουν στο Αγρόκτημα Τσικάλι είναι θαυμάσιες. 

ΟΙ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ

Κτήμα Ναρλή Sifnos Farm, Κάτω Πετάλι, Τ/22840-31.192 

Ζαχαροπλαστική Θεοδώρου, Αρτεμώνας, Τ/22840-31.370

Αγρόκτημα Τσικάλι, Βαθύ, Τ/22840-71.150

Τζούλη Τζαννή, Καταβατή, Τ/22840-32.267, 6938-037.311 

Sifnos Stoneware, Αρτεμώνας, Τ/22840-33.090 

Πάρος: Ξέρατε ότι παράγει μάνγκο, παπάγιες και μπανάνες;

Στον ξυλόφουρνο στο Υστέρνι θα πάτε για τα έξοχα ψωμιά με προζύμι βασιλικού και με ντόπιο δίκοκο στάρι, ενώ στον Παραδοσιακό φούρνο της Αγκαιριάς θα βρείτε τα ωραιότερα ντόπια παξιμάδια κριθαριού, τις λεγόμενες κουλούρες. Ελιές, κρίταμα, αρωματικά βότανα, φρέσκα λαχανικά εποχής, κι από πεπόνια και καρπούζια, μέχρι μπανάνες και παπάγια στον καιρό τους θα βρείτε να αγοράσετε στην οργανική Φάρμα Καμάρανθο στο Καμάρι κάθε Παρασκευή πρωί. Το θυμαρίσιο μέλι Εκ Πακτίας είναι από τα προϊόντα που επίσης πρέπει οπωσδήποτε να πάρετε μαζί σας. Να πάρετε να δοκιμάσετε και τυριά από το Πάριον, της Κατερίνας Μόσχου, που βγάζει κεφαλοτύρι, ανθότυρο, μυζήθρα και πολύ αξιόλογο ξινοτύρι. Βάλτε στις βαλίτσες κι ένα κουτάκι με ζαχαρομπακλαβά, που είναι κάτι σαν μπακλαβάς ξεσκέπαστος. Ένας από τους καλύτερους στο νησί είναι του ζαχαροπλαστείου Χαμηλοθώρης. Στο κατάστημα Bioshop θα βρείτε γύρω στις αρχές Αυγούστου τα πολύ περιορισμένης παραγωγής βιολογικά μάνγκο Πάρου. Αξίζει να τα αναζητήσετε. Τέλος μη φύγετε χωρίς ένα μπουκάλι παριανό κρασί. Πολύ καλή δουλειά κάνουν τα οινοποιεία Μωραΐτη και Αστέρας, που είναι και επισκέψιμα.

ΟΙ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ

Φάρμα Καμάρανθο, Καμάρι, Τ/6988-34.19.29 – Επισκέψιμη κατόπιν συνεννόησης 

Εκ Πακτίας, Κώστος, Τ/22840-29.006

Ο Ξυλόφουρνος, επαρχιακή οδός Νάουσας-Μάρπισσας, Τ/22840-52.750

Παραδοσιακός φούρνος Αγκαιριάς, Αλυκή, Τ/22840-91.378

Ζαχαροπλαστείο Χαμηλοθώρης, Νάουσα, Τ/22840-51.240

Bio Shop 1ο χλμ. Παροικιάς-Νάουσας, Τ/22840-24.837, 22840-24.801

Πάριον τυροκομείο, Μάρπησσα, Τ/6973-525.591

Οινοποιείο Μωραΐτη, Νάουσα, Τ/22840-51.350

Οινοποιείο Αστέρας, Αστέρας, Τ/22840-51.798

Αμοργός: Από εδώ θα φύγετε με γεύσεις-λάφυρα

Από τα εδώδιμα σουβενίρ της Αμοργού, το φάβα (γνωστό κι ως κατσούνι) είναι ΠΓΕ και δεν είναι τυχαίο. Τον πεντανόστιμο καρπό διαθέτουν διάφοροι καλλιεργητές του νησιού και τον βρίσκετε και στο παντοπωλείο Κελάρι. Το αιγοπρόβειο αρσενικό των ντόπιων τυροκόμων και κτηνοτρόφων, το μελίπαστο, η πρόβεια γραβιέρα, η μυζήθρα και η ξινομυζήθρα είναι γεύσεις σπάνιες, λάφυρα που περιγράφουν τον τόπο, και μπορείτε να τα βρείτε στο σούπερ μάρκετ Μπέμπης. Να εφοδιαστείτε με φασκόμηλα και αργανιά (άγρια ρίγανη Αμοργού) από ντόπιους βραχόκηπους με την επωνυμία Aegean Herbs. Ένα από τα εκλεκτότερα θυμαρόμελα των Κυκλάδων παράγεται εδώ. Το Amorgiano του Παναγιώτη Μαρούλη είναι ένα μέλι που θα σας μείνει αξέχαστο. Στα μανάβικα του νησιού θα βρείτε στην εποχή τους εξαιρετικά νόστιμα σύκα, και στα κρεοπωλεία ντόπια αιγοπρόβατα ασυναγώνιστης νοστιμιάς και ορισμένες φορές και τέλειο αμοργιανό καβουρμά. 

ΟΙ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ

Κελάρι, Όρμος Αιγιάλη, Τ/22850-73.219

Aegean Herbs, Αιγιάλη, Αμοργός, Τ/22850-73.265, 6972-052.885

Amorgiano, Λαγκάδα, Τ/22850-73048, 6932-272.419

Σούπερ μάρκετ Μπέμπης, Αιγιάλη, Τ/22850-73.090

Νάξος: Τα τυριά της είναι ένα κι ένα

Η Νάξος φημίζεται για τα εκλεκτά τυροκομικά της, γι’ αυτό κρατήστε χώρο για μπόλικα τυριά από τα γνωστά τυροκομεία του νησιού όπως ο Μπαμπούνης, ο Κουφόπουλος, ο Συνεταιρισμός, ο Πιτταράς, αλλά και αρσενικά, παλαιωμένες γραβιέρες, θηλυκοτύρια, ξινοτύρια από βοσκούς και μικρούς παραγωγούς της ορεινής Νάξου που πωλούνται στα μάρκετ και στα παντοπωλεία του νησιού. Ειδικά στο κατάστημα του Τζιμπλάκη θα βρείτε και εξαιρετικά σπάνια τυριά παλαίωσης. Αυτό το μαγαζί είναι ένα αληθινό λαογραφικό μουσείο, και μια επίσκεψη εκεί επιβάλλεται, γιατί εκτός από τυριά θα βρείτε επίσης ντόπιας παραγωγής ελιές, όσπρια, μέλια, μαρμελάδες, κάπαρη, καλάθια και κεραμικά. Το ζαμπόνι, το τοπικό αλλαντικό, θα το βρείτε σε κάποια κρεοπωλεία του νησιού, όπως στου Βασιλαρακιού και στου Αμοργινού. Αν ταξιδεύετε με αυτοκίνητο, φορτώστε στο πορτ μπαγκάζ κι ένα σακί πατάτες. Βρίσκεστε στον πιο ξακουστό πατατότοπο της Ελλάδας. Αξίζει να κρατήσετε και χώρο για τα ζαρζαβατικά και τα φρούτα που καλλιεργεί ο Κωσταντής Χουζούρης στη Μικρή Φάρμα της Νάξου. Ένα πραγματικό case study, με 87 διαφορετικές ποικιλίες τομάτας, 204 ποικιλίες πιπεριάς, 18 είδη μελιτζάνας, και ανάλογα πολλές και διαφορετικές ποικιλίες από φασόλια, κολοκύθια, δημητριακά για άλευρα, πεπόνια, καρπούζια, κ.λπ., κάποια μεταποιημένα και σε μαρμελάδες και πίκλες, σε πολύ μικρές παραγωγές, όλα αποκλειστικά από παραδοσιακές ποικιλίες από όλο τον κόσμο. 

ΟΙ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ

Κελάρι, Όρμος Αιγιάλη, Τ/22850-73.219

Aegean Herbs, Αιγιάλη, Αμοργός, Τ/22850-73.265, 6972-052.885

Amorgiano, Λαγκάδα, Τ/22850-73048, 6932-272.419

Σούπερ μάρκετ Μπέμπης, Αιγιάλη, Τ/22850-73.090

Νάξος: Τα τυριά της είναι ένα κι ένα
Η Νάξος φημίζεται για τα εκλεκτά τυροκομικά της, γι’ αυτό κρατήστε χώρο για μπόλικα τυριά από τα γνωστά τυροκομεία του νησιού όπως ο Μπαμπούνης, ο Κουφόπουλος, ο Συνεταιρισμός, ο Πιτταράς, αλλά και αρσενικά, παλαιωμένες γραβιέρες, θηλυκοτύρια, ξινοτύρια από βοσκούς και μικρούς παραγωγούς της ορεινής Νάξου που πωλούνται στα μάρκετ και στα παντοπωλεία του νησιού. Ειδικά στο κατάστημα του Τζιμπλάκη θα βρείτε και εξαιρετικά σπάνια τυριά παλαίωσης. Αυτό το μαγαζί είναι ένα αληθινό λαογραφικό μουσείο, και μια επίσκεψη εκεί επιβάλλεται, γιατί εκτός από τυριά θα βρείτε επίσης ντόπιας παραγωγής ελιές, όσπρια, μέλια, μαρμελάδες, κάπαρη, καλάθια και κεραμικά. Το ζαμπόνι, το τοπικό αλλαντικό, θα το βρείτε σε κάποια κρεοπωλεία του νησιού, όπως στου Βασιλαρακιού και στου Αμοργινού. Αν ταξιδεύετε με αυτοκίνητο, φορτώστε στο πορτ μπαγκάζ κι ένα σακί πατάτες. Βρίσκεστε στον πιο ξακουστό πατατότοπο της Ελλάδας. Αξίζει να κρατήσετε και χώρο για τα ζαρζαβατικά και τα φρούτα που καλλιεργεί ο Κωσταντής Χουζούρης στη Μικρή Φάρμα της Νάξου. Ένα πραγματικό case study, με 87 διαφορετικές ποικιλίες τομάτας, 204 ποικιλίες πιπεριάς, 18 είδη μελιτζάνας, και ανάλογα πολλές και διαφορετικές ποικιλίες από φασόλια, κολοκύθια, δημητριακά για άλευρα, πεπόνια, καρπούζια, κ.λπ., κάποια μεταποιημένα και σε μαρμελάδες και πίκλες, σε πολύ μικρές παραγωγές, όλα αποκλειστικά από παραδοσιακές ποικιλίες από όλο τον κόσμο. 

Πηγή: Γαστρονόμος