ΚΑΙΡΟΣ

Ζωντανό κρατούν το Ευρωσύνταγμα οι «12» της Ευρωζώνης

Απέρριψαν οι 12 υπουργοί Οικονομίας της Ευρωζώνης τη φημολογία περί διάλυσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξαιτίας του `όχι` των Γάλλων και των Ολλανδών στο Ευρωσύνταγμα. Κατά τη συνεδρίασή τους, στο Λουξεμβούργο, χαρακτήρισαν μάλιστα «γελοίες» και «ανάξιες σχολιασμού» τις δηλώσεις δύο ιταλών υπουργών που έθεσαν θέμα αποχώρησης από τη ζώνη του ευρώ.
Στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε ο προεδρεύων του Γιούρογκρουπ και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κλωντ Γιουνκερ τόνισε ότι η διαδικασία επικύρωσης του Ευρωσυντάγματος δεν είναι «νεκρή». Παράληλλα χαρακτήρισε την απόφαση της Βρετανίας να αναβάλει το δημοψήφισμα ως «στάση αναμονής» και πρόσθεσε ότι το θέμα θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής, την επόμενη εβδομάδα. Αφησε, ωστόσο, να εννοηθεί ότι η Σύνοδος θα αποφασίσει τη συνέχιση της διαδικασίας επικύρωσης.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζήτησε από τις κυβερνήσεις των χωρών της Ευρωζώνης να μείνουν προσηλωμένες στις δομικές μεταρρυθμίσεις που θα κάνουν ισχυρότερες και πιο ευέλικτες τις οικονομίες της περιοχής. Σε ανακοίνωσή του αναφέρει επίσης ότι η διατήρηση του επιτοκίου του ευρώ στα σημερινά επίπεδα είναι προς το παρόν η κατάλληλη στάση, προσθέτει, ωστόσο, ότι αυξάνονται τα επιχειρήματα για μείωσή του.
Πηγή: skai.gr