ΚΑΙΡΟΣ

«Υβριδική πρόταση» της κυβέρνησης στους θεσμούς για το κοινωνικό μέρισμα

Οι θεσμοί ξανάρχονται από τη Δευτέρα, και μαζί με τις καθυστερήσεις στα προαπαιτούμενα της αξιολόγησης, το οικονομικό επιτελείο έχει να διαπραγματευτεί και για το λεγόμενο κοινωνικό μέρισμα. Η κυβερνητική διγλωσσία για τη διανομή του συνεχίστηκε και το Σάββατο, ενώ η αντιπολίτευση μιλά για πλεόνασμα υπερφορολόγησης. Την ίδια ώρα, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας εξηγεί και πάλι πως για την επανεκκίνηση της οικονομίας απαιτείται μείωση φόρων και εισφορών.

Ανάμεσα στα κελεύσματα των Βρυξελλών, και στην ανάγκη προώθησης «αριστερών» πολιτικών, η κυβέρνηση προσανατολίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, να προτείνει στους εταίρους μια «υβριδική πρόταση» για την διανομή της υπεραπόδοσης του φετινού προϋπολογισμού. Το μεγαλύτερο μέρος της να αξιοποιηθεί όπως ορίζει το μνημόνιο, αλλά να επιτραπεί στην κυβέρνηση να δώσει ένα ποσό εφάπαξ παροχή, κατά την περσινή πρακτική.

«Μιλάμε για τη διανομή κοινωνικού μερίσματος, και όχι για τη διαχείριση των συνολικών πλεονασμάτων, που πράγματι μέρος τους όπως έχουμε δεσμευθεί, θα κατευθυνθεί σε αναπτυξιακές δράσεις ή πολιτικές αλλά και σε υποχρεώσεις του κράτους» δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης.

Μέχρι στιγμής παραμένει άγνωστο πώς θα αντιδράσουν οι θεσμοί στην κυβερνητική πρόταση. Προς το παρόν, επιμένουν στην κατεύθυνση των πόρων για την τόνωση των επενδύσεων, την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών και τη στήριξη κοινωνικών ομάδων μέσω του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.

«Αν ξεζουμίζεις τους πολίτες και στη συνέχεια - επειδή τους ξεζουμίζεις - κάτι περισσεύει και το μοιράζεις, κι ας μην κρυβόμαστε με ψηφοθηρικό τρόπο, αυτό τα λέει όλα» σχολίασε μέσω του ΣΚΑΪ ο τέως διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδας Γιώργος Προβόπουλος.

Πριν τη διανομή του υπέρπλεονάσματος πάντως, η κυβέρνηση πρέπει πρώτα να πείσει τους δανειστές ότι θα το πετύχει και ότι θα προέρχεται και από μόνιμες πηγές. Προς το παρόν μόνο το ΔΝΤ έχει τοποθετηθεί, εκτιμώντας ότι η κυβέρνηση δεν θα βγει αληθινή στις προβλέψεις της.

«Είναι αναπτυξιακό πλεόνασμα ή είναι το προϊόν μιας άγριας υπερφορολόγησης της παραγωγικής Ελλάδας και βέβαια είναι ένα πλεόνασμα λογιστικό διότι επιτυγχάνεται και μέσω της στάσης πληρωμών του Ελληνικού Δημοσίου;» διερωτήθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η αβεβαιότητα γύρω από την εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού και το ύψος της ανάπτυξης προκαλεί στις Βρυξέλλες ανησυχία και την επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου 3,5% το 2018 ανοίγοντας την συζήτηση για επιπλέον μέτρα.

«Τι θα κάνει του χρόνου όταν ο στόχος είναι 3,5%; Τι άλλο θα κόψει και πόσους άλλους φόρους θα επιβάλει εάν δεν φέρει επενδύσεις για να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη;» σχολίασε από την πλευρά της η επικεφαλής της ΔΗΣΥ Φώφη Γεννηματά.

Ο Γιάννης Στουρνάρας πρότεινε για μια ακόμη φορά άμεση αλλαγή του μείγματος της δημοσιονομικής πολιτικής ως μια από της προϋποθέσεις της βιώσιμης ανάπτυξης. «Βασικός ανασταλτικός παράγοντας της επιχειρηματικότητας σήμερα είναι το σχετικά υψηλό επίπεδο των φόρων και των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης» σημείωσε.

Κορυφαία θέση στις επαφές με τους θεσμούς θα έχουν και οι μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην υλοποίηση των προαπαιτουμένων, καθώς από τα 95 συνολικά έχουν ολοκληρωθεί το πολύ 20.
Πηγή: skai.gr - Χρυσόστομος Τσούφης