Υπό το βλέμμα των Ευρωπαίων ψηφίζεται το πλαίσιο για την πρώτη κατοικία

Σε ονομαστική ψηφοφορία θα τεθεί στις 12:30 το μεσημέρι στην Βουλή η τροπολογία για την προστασία της πρώτης κατοικίας, μετά από αίτημα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Υπό την πίεση των θεσμών η κυβέρνηση υποχρεώθηκε χθες να περιορίσει περαιτέρω την προστασία της πρώτης κατοικίας δανειοληπτών που έχουν ενυπόθηκα επιχειρηματικά δάνεια.

Ο υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης κατέθεσε τροπολογία με την οποία μείωσε το ανώτατο όριο οφειλής για επιχειρηματικά δάνεια στις 100.000 ευρώ από 130.000 που προβλέπεται για τα στεγαστικά.

Έτσι περιορίζεται ακόμη περισσότερο ο αριθμός των επιλέξιμων δανειοληπτών που πήραν επιχειρηματικό δάνειο βάζοντας ως ενέχυρο την πρώτη κατοικία τους.

Ο κ. Δραγασάκης παραδέχθηκε ότι η αλλαγή αυτή «δεν είναι από επιθυμία αλλά από ανάγκη».

Νωρίτερα εχθές ευρωπαίος αξιωματούχος διαμήνυσε πως οι διαβουλεύσεις για τις παραμέτρους όσον αφορά την ρύθμιση της πρώτης κατοικίας συνεχίζονται.

Άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να μην εγκριθεί η εκταμίευση του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ που έχει λαμβάνειν η Ελλάδα στο άτυπο Eurogroup της 5ης Απριλίου, καθώς η χώρα μας δεν έχει ακόμα εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έχει επίσης καλέσει την Νέα Δημοκρατία να καταθέσει τροπολογία που θα προβλέπει επιβράβευση των συνεπών δανειοληπτών.
Πηγή: skai.gr