«Χρυσοφόρο» μπόνους 750 εκατ. δολαρίων για τον επικεφαλής της Apple Τιμ Κουκ

Ο διευθύνων σύμβουλος της Apple, Τιμ Κουκ, έλαβε περισσότερα από πέντε εκατομμύρια «χρυσοφόρες» μετοχές στον τεχνολογικό κολοσσό, καθώς συμπληρώνει δέκα χρόνια στη θέση του. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε η Apple στην αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) o Kουκ πούλησε τις περισσότερες μετοχές για ένα ιλιγγιώδες ποσό που υπερβαίνει τα 750  εκατομμύρια δολάρια (638 εκατ. ευρώ).

Οι μετοχές μέρος μιας συμφωνίας που πέτυχε όταν ανέλαβε τη θέση του διαδεχόμενος το συνιδρυτή της Apple Στιβ Τζομπς. Οι μετοχές αυτές είναι το τελευταίο μέρος του πακέτου της αμοιβής του. Πέρυσι, έλαβε ένα πακέτο αμοιβής που ισχύει έως το 2026.

Το μπόνους εξαρτάται από το πόσο καλή πορεία είχαν οι μετοχές της Apple σε σύγκριση με άλλες εταιρείες στον δείκτη μετοχών S&P 500. Σύμφωνα με την κατάθεση της Apple στον SEC, ο κ. Koυκ έγινε δέκτης του μπόνους καθώς οι μετοχές της εταιρείας είχαν αυξηθεί κατά 191,83% τα τελευταία τρία χρόνια. 

Ανέφερε επίσης ότι η τιμή της μετοχής της Apple αυξήθηκε κατά 1.200% από τότε που έγινε διευθύνων σύμβουλος της Apple στις 24 Αυγούστου 2011.

Το 2015, ο Κουκ είπε ότι θα έδινε ολόκληρη την περιουσία του πριν πεθάνει και είναι γνωστό ότι έχει δωρίσει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια σε φιλανθρωπικούς σκοπούς. 

Αυτή τη στιγμή έχει καθαρή περιουσία περίπου 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τον δείκτη Δισεκατομμυριούχων του πρακτορείου Bloomberg. 

Η εταιρεία που βρίσκεται πίσω από το iPhone, το iPad και το MacBook έχει πλέον αποτίμηση στην αγορά που αγγίζει τα 2,5 τρισεκατομμύρια δολάρια.
 

Πηγή: bbc.com