Χρηματιστήριο: Συνεχίζεται η ανοδική πορεία με κέρδη 1,24%

Δίχως να επηρεαστεί στο ελάχιστο από την πτωτική τάση που επικρατεί στις διεθνείς αγορές, το Χρηματιστήριο Αθηνών συνέχισε από εκεί που σταμάτησε την προηγούμενη Παρασκευή και μπήκε στην καινούργια εβδομάδα καταγράφοντας κέρδη.

Την ώρα που σε διεθνές επίπεδο καταγράφεται sell-off σε κρατικά ομόλογα και μετοχές, το ελληνικό χρηματιστήριο όχι μόνο δεν συμπορεύτηκε, αλλά έδειξε στην τελική ευθεία της σημερινής συνεδρίασης «άγριες διαθέσεις» προσεγγίζοντας την αντίσταση των 920 μονάδων.

Με τη μετοχή της ΔΕΗ να καταγράφει ράλι (+7,37%) και τρεις εκ των «βαρύτερων χαρτιών» υψηλότερα από το +4% (εκ των καλύτερων επιδόσεων σήμερα ΧΑ), ο Γενικός Δείκτης ολοκλήρωσε τη σημερινή συνεδρίαση με άνοδο 1,24% κι έκλεισε στις 917,52 μονάδες, μια «ανάσα» από το υψηλό ημέρα στις 917,89 μονάδες (το χαμηλό ημέρας σημειώθηκε στις 904,69 μονάδες). 

Ο τζίρος χαμηλότερα από τα 70 εκατ. ευρώ με τον όγκο συναλλαγών να διαμορφώνεται στα 22,5 εκατ. τεμάχια και γι άλλη μια συνεδρίαση οι μετοχές των τραπεζών προσέλκυσαν το μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον.

Ο Δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 1,54% και στις 2.231,13 μονάδες, υποσκελίζοντας τον FTSE Mid Cap του οποίου η θετική μεταβολή ανήλθε στο 0,46%. 

Ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 1,34% στις 653 μονάδες, ενώ ο κλάδος των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών ήταν ο μοναδικός εκ των κυριοτέρων που υποχώρησε κατά 0,85%. 

Η εικόνα στο ταμπλό

Οι μετοχές των ΟΛΠ, Jumbo, Eurobank ενισχυόμενες στο +4,82%, +4,17% και +4,03% αντίστοιχα ήταν μεταξύ αυτών που διακρίθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο γενικότερα και όχι μόνο αναφορικά με τον δείκτη FTSE Large Cap. 

Πειραιώς, Alpha Bank, Quest, Σαράντης, Πειραιώς και Ελλάκτωρ κινήθηκαν προς την αντίθετη κατεύθυνση με απώλειες της τάξεως του 1,02%, 1,17%, 1,48%, 1,78% και 2,92% αντίστοιχα. 

Την καλύτερη σημερινή εικόνα παρουσίασε η μετοχή της Interwood με άνοδο 11,21%, ακολουθούμενη από αυτή της Μινέρβα (8,77%) και της ΔΕΗ. 

Παρά τον προβληματισμό που επικρατεί τόσο από τον πόλεμο στην Ουκρανία, όσο και για τον πληθωρισμό ο οποίος μήνα με τον μήνα ανεβάζει ταχύτητα, τη Λεωφόρο Αθηνών τη χαρακτηρίζει μια συγκρατημένη αισιοδοξία. 

Σε μια περίοδο κατά την οποία τα πάντα τα έχουν επισκιάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι τιμές της ενέργειας οι οποίες ίπτανται και με τη σειρά τους στέλνουν τον πληθωρισμό στα ύψη (την Παρασκευή η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε ότι τον Μάρτιο οι τιμές καταναλωτή εκτινάχθηκαν στο 8,9% ένα υψηλό από τα μέσα Μαρτίου), στο ελληνικό χρηματιστήριο πλανάται μια θετική αύρα, η οποία και έχει επαναφέρει την ελληνική αγορά πλησίον των 920 μονάδων. 

Τα εταιρικά αποτελέσματα παίρνουν ξανά τη σκυτάλη του ενδιαφέροντος αυτή την εβδομάδα, καθώς ανακοινώνουν τις επιδόσεις για το σύνολο του 2021, οι Motor Oil, Jumbo και Ελλάκτωρ αύριο και την Τετάρτη. 

Σε διεθνές επίπεδο, την ερχόμενη Πέμπτη είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με τις χρηματαγορές μέρα με τη μέρα να τοποθετούνται περισσότερο για πιο άμεση σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής. 

Οι χρηματαγορές αναμένουν ότι η αύξηση των επιτοκίων από πλευράς ΕΚΤ θα έρθει μέσα στο 2022, με τις περισσότερες εκτιμήσεις να συγκλίνουν στο τέλος της τρέχουσας χρονιάς. 

Στο πλαίσιο αυτό, τοποθετούνται κατά 70 μονάδες βάσης για αύξηση των επιτοκίων στο τέλος του 2022, έναντι 65 μονάδων βάσεων την περασμένη Παρασκευή.

Πηγή: Moneyreview